olumn NIEUWE TPM-FACILITATOR BIJ TPM OFFICE Bossche colonne 18 draait op volle toeren in.Sint Petersburg 2008:100% BETROKKENHEID EN EIGENAARSCHAP [T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Tijdens de bierkratsessies in Zoeterwoude hebben we onze - zeer goede - resultaten over 2007 gepresenteerd en hebben we onze plannen voor 2008 toegelicht. In de video die aan de bierkratsessies vooraf ging, gaven negen medewerkers hun mening over wat er volgens hen beter kon in 2007 en wat er goed ging. Als één van de positieve punten werd het succes van ons continu verbeterprogramma TPM genoemd. In week 50 vond er weer een audit van ons TPM-systeem plaats. De resultaten waren uitstekend: in het laatste halfjaar hebben we wéér 10% verbeterd, waardoor we geheel volgens plan op een score zitten van 77! De negen medewerkers vonden dat er meer goed was gegaan in 2007. Ze vonden het leuk om in teams problemen op te lossen, waren van mening dat de doelstellingen duidelijker waren, en ze waren positief over de veel schonere brouwerij. Voor mij zijn dat uitspraken die aangeven dat betrokkenheid en eigenaarschap bij iedereen weer hoog in het vaandel staan. Kritische punten uit de video die ik zeker mee zal nemen, is de vraag om open en directe communicatie en meer aandacht voor de mensen. Ik realiseer mij dat duidelijkheid daarbij van groot belang is. Met de suggesties en de opmer kingen die de medewerkers in de enquête over de bierkrat sessies gaven, ga ik 2008 met het volste vertrouwen in. 2008 wordt het jaar van 100% betrok kenheid en eigenaarschap! Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2008 toe. Bedank voor jullie inzet in 2007! Godfried Meijer Op 5 november begon Margriet Smit bij TPM Office in Zoeterwoude. Hoog tijd om haar voor te stellen dus! Hieronder beantwoordt ze vier vragen over zichzelf ZOETERWOUDE. Wie? "Ik ben Margriet Smit en ik woon met Pieter in Rotterdam, ik ben geboren in Appingedam en vertrokken uit 'Dam' voor mijn studie levens middelentechnologie. Daarna heb ik Masters of Science in Management gedaan met de bedoe ling mijn geld te verdienen met productiema nagement in de levensmiddelen. En dat is gelukt: ik heb mijn bureau altijd dicht bij de productie- vloer gehad. Als leidinggevende van een ploeg of productieafdeling of als procesverbeteraar in brood, margarine en soep. Door mijn werkerva ring bij Heinz en Unilever heb ik gelukkig al flink wat kennis en ervaring met het TPM-programma opgedaan. Hobby's heb ik ook nog, de belang rijkste is roeien in een dames-acht." Waar? "Je kunt me vinden bij TPM Office waar ik veel leer van mijn ervaren collega's. Ik werk momen teel aan de Veiligheidspilaar. Daarnaast zal ik mij door het deelnemen aan de PKE-training in 2008 gaan verdiepen in meerdere onderwer pen. In welke projecten je me precies zal treffen, is nog even een verassing. Het TPM-programma is hier in mijn beleving goed en grondig neer gezet. Ik houd erg van de actie op de produc- tievloer; het lijkt me interessant om me in zo'n grote brouwerij te bemoeien met de daadwerke lijke implementatie van TPM." Waarom? "Ik houd van bouwen (letterlijk en figuurlijk) en daarom vind ik het TPM-programma een belangrijk middel in mijn werk. Met mijn huidige werkervaring en het stevige TPM-programma van Heineken lijkt het mij een enorme uitdaging om de brouwerij te faciliteren in het verbeteren van de dagelijkse bedrijfsvoering en het structu reel oplossen van alledaagse problemen binnen productie." Hoe? "Tja, dat gaan jullie wel ontdekken. In ieder geval geloof ik erg in teamwerk: 'het beste idee komt van meerdere mensen'. En ik vind het belangrijk dat de medewerkers in verbetertra jecten 'echt aan boord zijn' om het continue verbeteren te kunnen bereiken. Tot ziens!" Groot verschil met vroeger Voor het interview in Kwartaalnieuws, het nieuwsblad voor oud-medewerkers van Heineken, leidde Djorwy Armand rond op de werkvloer. Ze gingen langs alle verpakkings- lijnen en spraken over de verschillen tussen vroeger en nu, en over de veranderde functie- inhoud van de operators. Voor Armand was het ruim 16 jaar geleden dat hij op de werkvloer was. Armand was zeer positief over TPM: "Ik juich het wel toe. Vroeger had je door een storing een kwartier of een half uur niets te doen. Sterker nog: de hele lijn stond dan stil. Dat kostte natuurlijk veel geld. Met TPM ziet de werkvloer er veel schoner en mooier uit, het is een groot verschil met vroeger." Daar was Djorwy het over eens: "Voor mij is het werk er ook een stuk interessanter op ge worden. Ik vind het leuk om zelf te sleutelen en meer over de machines te leren, maar het is wel hard werken! Door de kwaliteits programma's en de automatisering staan we nu met de helft minder mensen bij een lijn die bijna twee keer zo snel draait als vroeger." Niet van het werk houden Armand vond het geweldig om weer terug op de werkvloer te zijn. Jaren geleden, kort nadat Armand met de VUT was gegaan, was hij ook een keer terug op de werkvloer. Armand: "Toen sprak een dienstdoende personeelchef mij aan. Of ik zijn mensen niet van het werk wilde houden! Toen een oud collega hem vertelde dat ik een oud-medewer ker was, liet hij het even toe. Deze rondleiding was een heel ander verhaal. Het was ontzet tend leuk en ik heb veel oud-collega's gezien en de hand kunnen schudden. Ik voelde me écht welkom!" De brouwerij in 's-Hertogenbosch verkocht haar voormalige colonne 18 aan de collega brouwerij in Sint Petersburg. Op dit moment wordt de colonne daar opgebouwd. Rob Enzlin, operator B aan colonne 23, helpt de Russen daarbij ter plekke. 's-HERTOGENBOSCH/SINT PETERSBURG. Tot aan Kerst ben ik vooral bezig de Nederlandse 'instructies' om te zetten naar het Russisch. Daarbij krijg ik assistentie van een tolk, Elena. Met Kerstmis ben ik even thuis. Half januari ga ik dan weer drie weken deze kant op, met name om de Russische medewerkers van de colonne op te leiden. Bij de opbouw van de colonne is overigens ook een aantal mensen van een Nederlands bedrijf, Van Ui- tert, hier. We proberen als het even kan 's avonds samen in het restaurant van het hotel te eten. Een tafel krijgen is elke keer weer een gevecht. Het lukt uiteindelijk elke avond weer, als je maar een lange adem hebt. Het is een beetje de manier van werken hier in Rusland, waarbij rangen, standen, functies en titels heel belangrijk zijn. De mensen op de brouwerij zijn overigens erg aardig. Wel kunnen ze op het gebied van kwaliteit nog wat kennis gebruiken. Met het vijf liter Heineken Tapvat hebben ze ook nog nooit gewerkt. In het weekend is er gelukkig wat vrije tijd over om wat leuks te doen. Zo ben ik naar de sauna geweest en heb ik samen met mijn tolk Elena en een collega uit Neder land enkele musea bezocht. Elena is al 18 jaar gids bij de Hermitage en de Bloedkerk (met het bloed van de Tsaar Alexander de Tweede). Met haar hadden we dus zowaar een privé-gids. De Hermitage was enorm boeiend, de Bloedkerk is fantastisch bekleed met mozaïek. Als je ooit eens in Sint Petersburg bent, moetje dit écht zien! Het rijden hier in de stad is ook fascinerend, maar dan in negatieve zin. Levensgevaarlijk! De stelling is dat asfalt is om op te rijden en de richting moet voor de bestuurder duidelijk zijn; de rest remt of toetert wel. Het 'nieuwe rijden' is hier ook in, in de zin dat mensen zo snel mo gelijk naar de vijfde versnelling schakelen. In die vijfde versnelling rijden ze dan wel continue 100 of 120, ook op de kleine wegen. Het werken aan dit project is enorm leuk, hoewel ik natuurlijk wel de collega's, de Nederlandse gewoontes en mijn gezin mis. Contact met het thuisfront verloopt vooral via e-mail (gaat hier erg langzaam) en natuurlijk de telefoon en SMS. Regelmatig krijg ik van mijn dochter van acht te horen dat 'het maar stom is' en dat ik snel naar huis moet komen. Mijn vrouw is de centrale infor matiebron voor familie en vrienden. Ik denk dat de hele kerstvakantie vol zit met afspraken met mensen die mijn (aangedikte) verhalen willen horen. Rob Enzlin MARGRIET SMIT vervolg van pagina 1 ROB EN TOLK ELENA N DE HERM TAGE DECEMBER 2007

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2007 | | pagina 2