Amstel en Ramon Beuk
openen Loca Amstel
Foodcafé in Tilburg
HANS MULDERS HEEFT ZIJN
EIGEN 'HEINEKEN-MUSEUM'
CS&L STAAT
OP KADERDAG
STIL BIJ THEMA
CUSTOMER
SERVICE
IT] HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Alles watje altijd al wilde weten over bier
Hoe ontstaat de mooie schuimkraag op mijn biertje?
Loca Tilburg
"Hét visitekaartje voor een perfect glas
bier is de schuimkraag. In verschillende
landen wordt de hoogte van de schuim
kraag anders gewaardeerd. Een Engels
man geeft de voorkeur aan een miniem
laagje schuim op diens pint, een Duitser
prefereert een forse witte toef op zijn halve
liter en in onze streken waardeert men
de bekende 'twee vingers'. De gewenste
hoogte van de schuimkraag verschilt dus,
maar bierliefhebbers uit verschillende
landen hebben allemaal een voorkeur voor
een stabiel schuim met een fraai crèmewit
uiterlijk. Wat steekt daar achter en hoe
krijgt de brouwer dit voor elkaar?
Bierschuim is een verzameling kleine
gasbelletjes die bovenop het bier drijft.
Bier is oververzadigd met koolzuurgas.
Bij schenken of tappen komt dit gas uit het
bier als belletjes vrij, die vervolgens het
schuim vormen. Hoeveel gas er vrij komt
bepaalt dus sterk de uiteindelijke schuim-
hoogte na schenken. Dit is gekoppeld aan
de hoeveelheid koolzuur in het bier, de
temperatuur, het type glas en het schenk-
gedrag. Eenieder die wel eens een biertje
heeft getapt, weet dat het bekende 'fluitje'
meer schuim geeft dan een 'vaasje'. De
grootte van de belletjes bepaalt in hoge
mate het uiterlijk en de stabiliteit van het
schuim. Als vuistregel geldt dat hoe kleiner
de belletjes, hoe witter, crèmiger en
stabieler het schuim wordt. Als extreem
voorbeeld geldt hier Murphy's Stout. Dit
ravenzwarte bier bevat doorgaans stikstof-
gas in plaats van koolzuur. Doordat stikstof
zeer slecht in bier oplost, komen bij uit-
schenken slechts zeer kleine belletjes vrij.
Het resultaat is een uitermate stabiel
schuim. De stabiliteit van het bierschuim
hangt ook af van de hoeveelheid van
bepaalde eiwitten en hopzuren in het bier.
Deze vormen samen een soort schilletje
rond de gasbel die het kapot springen
ervan vertraagt en dus de stabiliteit ver
hoogt. Met de keuze van goede mout en
hop, het juiste brouwschema en een ge
controleerde vergisting stuurt de brouwer
naar een optimale samenstelling van
eiwitten en hopzuren in het bier. Helaas
zijn er ook stoffen die ervoor zorgen dat
het schuim snel inzakt. Bekende voor
beelden zijn zeepresten en vet (snacks!)
op glazen. Een goede schuimkraag begint
daarom altijd bij een schoon glas!"
Amstel en topkok Ramon Beuk openen
medio februari van het komend jaar een
Loca Amstel Foodcafé in Tilburg.
De verbouwingswerkzaamheden starten
op korte termijn aan de Heuvel 49-
De personeelswerving voor de nieuwe
vestiging is al gestart. Er wordt onder
andere geadverteerd op het bouwdoek
aan de gevel van het pand.
Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan
jouw kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat
de redactie op zoek naar antwoorden op vragen over bier.
Een medewerker stelde ons onderstaande vraag. August Bekker,
Senior Scientist bij Research Innovation (Group Supply Chain),
geeft er een antwoord op.
Na Haarlem en Apeldoorn is Tilburg de derde stad waar
de nieuwe landelijke horecaformule Loca Amstel Foodcafé
voet aan wal zet. In 2008 zullen nog diverse Nederlandse
steden volgen. Met deze franchiseketen van het biermerk
Amstel wordt ingespeeld op de toenemende behoefte
van horecabezoekers om goed eten en drinken op een
informele en kwalitatieve manier te combineren. Voor het
samenstellen van de menukaart voor Loca Amstel Food
café en de training van het keukenpersoneel is Amstel de
samenwerking aangegaan met topkok Ramon Beuk. Hij is
verantwoordelijk voor de kwaliteit van het eten en dacht
ook mee over de invulling van de formule.
Op vrijdag 9 november hield Customer
Service Logistics van HNS, kortweg
CS&L, haar jaarlijkse kaderdag. Managers,
teamleiders en stafmedewerkers wissel
den die dag hun meningen en ideeën uit
over een actueel thema. Dat thema was dit
keer klantenservice: 'wie zijn onze klan
ten, wat vinden zij belangrijk, waar zitten
kansen voor groei'. Eenvoudige vragen die
tot heel leuke en zinvolle discussies leid
den en die ook in de aanpak van CS&L zul
len terugkomen. Meer informatie hierover
wordt tijdens de kratsessies van CS&L in
maart 2008 gegeven.
'Het werk is als het merk', schreef Wiggert Deelen in zijn
column in de vorige HNS Nieuws. Heineken staat voor top,
daar hoort ook bij dat medewerkers trots zijn op hun werk en
hun merk. Bij Hans Mulders, operator aan colonne 11 (bussen),
hoeven we daar allerminst aan te twijfelen. Hij beschikt thuis
over een heus 'Heineken-museum'.
's-HERTOGENBOSCH. Hans Mulders
werkt al vanaf 1970 op de brouwerij in
's-Hertogenbosch. In het begin werkte
hij nog samen met zijn vader, die de
start van de brouwerij in 1958 al mee
maakte. Van kinds af aan heeft Hans
een grote verzamelwoede gehad. Hans:
"Het begon bij mij zoals bij zoveel
kinderen met postzegels, sigarenband
jes en munten. Later kwamen daar ook
telefoonkaarten, pennen en singletjes
voor mijn drie juke boxen bij. Ook
van het Waalwijkse RKC heb ik veel
spullen gespaard. Mijn vrouw deelt
dezelfde hobby en heeft een behoor
lijke verzameling kristal, clowntjes en
aanstekers."
Als ik iets moois zie, wil ik het hebben
Als je in huize Mulders rondkijkt, zie je
dat een heel groot deel van de verza
meling bestaat uit Heineken-artikelen.
In vrijwel iedere kamer tref je wel iets
aan. Hans: "Aanvankelijk spaarde ik
echt alles wat maar met Heineken (of
Amstél) te maken had. De laatste tijd
echter richt ik me op de meer speciale,
aparte, zeldzame zaken. Alles wat iets
minder bijzonder is, gebruik ik weer
als ruilmiddel." De verzameling kent
een groot aantal 'kroonjuwelen'. Zo
heeft Hans koperen brouwketeltjes,
vrachtwagens, lichtbakken en metalen
reclameplaten in de collectie. Hans:
"Van sommige artikelen is er echt
maar één in Nederland. Als ik iets
moois zie, zal ik er alles aan doen om
dat ding te krijgen. Op een beurs zag ik
eens een tapkraan, die moest en zou ik
hebben. Ik bood een bepaald bedrag,
maar de verkoper vond het veel te wei
nig. Aan het eind van de beurs stuurde
ik mijn schoondochter er op af; zij wist
de kraan voor de helft van dee prijs te
bemachtigen! Bijzonder is ook de zoge
naamde 'WOBO-fles'. Freddy Heineken
zelf had ooit het idee om de Afrikaanse
markt te voorzien van vierkante fles
sen. De fles kon na consumptie gevuld
worden met zand en dan als 'baksteen'
worden gebruikt. Helaas was de pro
ductie toen technisch gezien te duur
om een succes te worden."
Hans Mulders heeft veel in huis, maar
hij verzekert ons dat er voor bijzondere
Heineken-spullen altijd nog wel een
plekje vrij is.
zoekt personeel!
Interesse? Mail dan naar
tilburg@loca.nl
MMlUl
Irani r
Ovü
Co
Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nl!
HANS MULDERS AAN HET WERK BIJ COLONNE 8
EEN DEEL VAN DE VERZAMELING
DECEMBER 2007