a
TOPPER
INGEBORG
VAN MIL
DE VIVA
START BOUW BROUWERIJ ZUID-AFRIKA
BEGIN VOLGEND JAAR VERWACHT
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
In de brouwerijen werken tiental
len TPM-verbeterteams aan het
verbeteren van het productie
proces. In deze rubriek zetten we
een verbeterteam in het zonne
tje dat uitzonderlijke resultaten
heeft behaald.
ZOETERWOUDE. Cock van der Lans
(teamleider Onderhoudsgroep), Erik
Vervaet (onderhoudstechnicus E&I),
Anton Ritsema (colonnetechnicus),
Richard van Amsterdam (onderhouds
technicus Werktuigbouw), Tjeerd
Rozema (operator) en Cok Duivenvoor
den (PKE-leider en rayontechnicus),
bereikten met hun PKE-team (Focus-
sed Improvement) een mooi resultaat
op de wasmachine van colonne 12 in
Zoeterwoude. 1113 storingen per week
werden in een periode van tien weken
teruggebracht naar 800 storingen per
week.
Welke resultaten heeft jullie team
bereikt?
"Op Binnenland-colonne 12, ook wel
de 1B genoemd, komt retourglas
binnen dat door de wasmachine
wordt schoongewassen en gespoeld.
De wasmachine had heel veel
storingen, waardoor operators geen
tijd hadden om hun TPM-werkzaam-
heden goed uit te voeren. Met het
PKE-team zijn we gaan kijken naar
de meest kritische storingen die het
meeste tijdwinst opleveren. Ons
vooronderzoek heeft geleid tot een
verbeterslag: een behoorlijke vermin
dering van het aantal storingen en
kapotte flessen in de machine. We
kwamen erachter dat er een structu
rele fout in de machine zat, waardoor
de flessen te ver door de flessenpoc-
kets heen konden komen. Dat veroor
zaakte de storingen en schade aan de
sproeipijpen. De methodiek 'go to the
spot' heeft ons geholpen om veel
problemen boven water te halen. Eén
van de resultaten is dat we het advies
hebben gegeven om een revisie uit te
voeren, omdat dan de daadwerkelijke
verbetering kan worden doorgevoerd.
Ook hebben we geadviseerd het vuil
uit de kratten te laten verwijderen
voordat de flessen worden uitgepakt.
Dat kan met een groot stofzuigsy-
steem, waar de kratten doorheen
lopen en al het vuil in één keer wordt
weggezogen."
Wat hebben jullie geleerd door
de methodiek toe te passen?
"De methodiek 'go to the spot' houdt
in datje met z'n allen naar de plaats
gaat waar de storingen zitten.
Vervolgens overleg je uitgebreid met
de bedieningsmensen, je rapporteert
alles en je gaat het analyseren.
Daarvoor moetje wel met eigen ogen
hebben gezien wat er gebeurt.
Dankzij de methodiek, de operator-
gegevens en de samenwerking met
AM (Autonimous Management),
hebben we ons doel bereikt en de
grondoorzaak gevonden."
Wat is de volgende stap?
"Ons eerste advies, de revisie, is
uitgevoerd. Of het stofzuigsysteem
er komt, weten we nog niet. Dat ligt
aan het kosten/batenplaatje.
Bij andere fabrikanten draait het
systeem heel goed. We hopen het
straks te kunnen doorkopiëren
naar andere wasmachines bij
Binnenland."
Ingeborg van Mil, Coördinator
Fysieke Distributie in Zoeterwoude,
staat in het vrouwenmagazine
Viva. Compleet met groene
Heineken-krat werd ze op het
terrein van Hartog Bikker in
's-Hertogenbosch op de gevoelige
plaat vastgelegd.
'S-HERTOGENBOSCH. Ingeborg van Mil werkt
sinds oktober 2006 bij CS&L in 's-Hertogenbosch.
Viva maakte een rubriek over de vacature en
de medewerker en benaderde Heineken voor
een kandidaat. Ingeborg werd aangemeld.
In het artikel legt Ingeborg uit hoe ze werd aan
genomen.
Ook Walther Klijn
komt in het artikel
aan het woord.
Hij vertelt waarom
Ingeborg de baan
kreeg. Ingeborg:
"Ik was zeer vereerd
om in de Viva te
staan. Er werd ook
zoveel aandacht
besteed aan de
fotografie! Van mijn
collega's heb ik veel
leuke reacties
gekregen." bron-, viva
Ex-brouwerijmanager 's-Hertogenbosch, Herman Ubbink, is Technical Director van de
nieuw te bouwen brouwerij in Zuid-Afrika. Samen met Marketing Manager Amstel in
Kaapstad, Willem Jan van der Hoeven, praatte hij op 16 november jl. in Zoeterwoude een
groot aantal HNS-medewerkers bij over de ontwikkelingen in het land.
ZOETERWOUDE. Na een aantal maan
den van afwezigheid van Amstel in Zuid-
Afrika, is de productie en het transport
vanuit Europa nu goed opp gang gekomen.
De afgelopen maanden kwamen er per
dag zo'n 50 containers met Amstel- en
Heineken-producten binnen in de havens
van Zuid-Afrika. Met de voorraadopbouw
zit het dus wel goed. Nu wordt het aanbod
op de vraag afgestemd. De komende tijd
gaat het verkoopapparaat in Zuid-Afrika
zich richten op het verder heroveren van
de markt en de verkoop van de 750 ml fles,
die door colonne 7 in Zoeterwoude wordt
geproduceerd.
Bouw brouwerij
Voor de bouw van de nieuwe brouwerij in
Zuid-Afrika is het belangrijk om te weten
hoeveel volume de verkopen uiteindelijk
gaan opleveren. Herman Ubbink: "We
weten wat SAB Miller aan Amstel verkocht,
maar weten nog niet precies waar wij op
uit komen. Daarom willen we de nieuwe
brouwerij gefaseerd gaan bouwen. Zoda
nig modulair dat we eenvoudig kunnen
uitbreiden. Daarvoor hebben we een aantal
scenario's voor volume en mogelijkheden
ontwikkeld. We hebben momenteel een
optie op 100 hectare grond net buiten
Johannesburg, in de streek Gauteng, waar
70% van onze markt zit. Omdat de grond
structuur op sommige plaatsen niet opti
maal is, hebben geologen onder leiding van
Ron Bohlmeijer van Group Supply Chain, de
grond goed doorgemeten en getest. Een si
logebouw moet bijvoorbeeld op een stevige
ondergrond staan. We denken dat we begin
volgend jaar met de shovels het terrein op
kunnen. We wachten nu op de goedkeuring
van de investeringsaanvraag. Verder moet
er een Milieu Effecten Rapportage, ook wel
'Environmental Impact Assessment', worden
ingediend en beoordeeld. Daarin rapporteert
Heineken wat de milieu-, geluids- en de
wegenbelasting gaat worden van haar
activiteiten. Als alles in orde is, volgt de
Record Of Decision en kunnen we als het
goed is in maart 2008 beginnen met bouwen.
Na 18 maanden kunnen we dan het eerste
proefbrouwsel opleveren. Eind 2009 dus."
Geen vertraging
"De lay-out van de brouwerij zoals die
uiteindelijk gaat worden bij een maximum
capaciteit, is al bekend", meldt Herman.
"In principe bouwen we de brouwerij in
Sevilla na, maar qua architectuur zodanig
dat het mooi past in het Afrikaanse land
schap. Omdat wij onderdeel zijn van de joint
venture Brandhouse, gaat de brouwerij naast
Amstel ook Heineken- en Windhoek-bier
produceren, ciders afvullen en zogenaamde
'ready-to-drinks', mixdranken zoals Smirnoff.
We worden momenteel heel goed geholpen
door de locale overheden. Maar als dingen
niet gebeuren binnen de afgesproken tijd,
staan wij op de stoep."
lADUW BORD
I i
HERMAN UBBINK
DECEMBER 2007