Achter de schermen bij Inkoop
UITNODIGING
HNS-KERST-
IERTJE OP
ECEMBER
TWEE JAAR WERKPLEKOPLEIDING
KWALITEIT
DEEL 1
Brand-kratten beelden
Ouote 500 uit
Wiepkle Coliin
colofon
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
1
VRAGEN AAN:
J i,
-
ZOETERWOUDE. Graag nodigen
wij alle HNS-medewerkers in Zoeter-
woude uit voor een kerstbiertje. Jullie
zijn van harte welkom op donderdag
13 december aanstaande tussen
15.00 en 18.00 uur in de hal van het
Bedrijfskantoor (begane grond).
MTHNS
Begin 2005 werd de werkplekopleiding Kwaliteit in Zoeterwoude
geïntroduceerd. Na twee jaar hebben 180 operators van de afde
ling Verpakken de kwaliteitsmodule gevolgd. Wat is het resultaat?
Beheerster van de oefenruimte Kwaliteit, Wiepkje Colijn-Toering,
beantwoordt vijf vragen.
Wat was de aanleiding om een
kwaliteitsmodule te starten?
"In de eerste plaats het 01/02-traject,
waarin basisoperators (01) zouden worden
opgeleid tot operator (02). In het verleden
was er 'kwaliteit naar de lijn' en de module
'HACCP'. Om aan het WEB-niveau 2 te vol
doen, moesten medewerkers extra taken
kunnen uitvoeren en deze zijn opgenomen
in de kwaliteitsmodule. Daarnaast heeft de
afdeling Verpakken kwaliteit als één van
zijn topdoelstellingen geformuleerd, met
het daarbij behorende kwaliteitsbewust
zijn."
Welke onderwerpen zijn in de
module opgenomen?
"We behandelen algemene onderwerpen
en de analyses. De algemene onderwerpen
zijn: hygiëne, orde en netheid (HON), kwa
liteitsbewustzijn, milieu, HACCP (Hazard
Analysis Critical Control Points) en nieuwe
aanpassingen op de lijn die gedaan zijn in
het kader van Glas Niet In Fles (GNIF). Daar
naast komen alle analyses van Verpak
ken grondig aan bod: inhoudsweging/e-
weging, visuele helderheid, stamwort en
pH-bier/pH-pasteurwater. In totaal leren
de mensen van de Binnenland-flessenlijn
16 analyses te beheersen, van de bussen/
bliklijn 12 analyses en van de Export-fles-
senlijn 14 analyses."
Aan welke eisen moet een cursist
voldoen voordat hij/zij zijn certificaat
haalt?
"Cursisten gaan eerst in groepjes van negen
a tien personen gedurende zes dagen voor
theorie en praktische lessen naar school.
Dat gebeurt in samenwerking met het Hol
land College en mijzelf. Tijdens de lessen
ontvangen ze 30 tot 40 praktijkopdrachten,
waarmee ze op de lijn aan de slag gaan.
Ze moeten minimaal drie keer de analyses
oefenen, zowel op de lijn als bij mij in de oe
fenruimte. Dan volgt de theorietoets met 50
meerkeuzevragen. Als afsluiting leggen de
cursisten een twee uur durend praktijkexa
men af. Als alle onderdelen voor minimaal
80% zijn behaald, is de cursist geslaagd
voor de kwaliteitsmodule."
Hoe lang duurt de cursus en wat
is de impact op de lijn en op de tijdsbe
steding?
"De cursus duurt in totaal drie maanden
en de lesdagen worden in drie blokken van
twee dagen gegeven. Hierdoor is de ploeg
op de lijn de operator dus minimaal zes da
gen kwijt voor theorie. Bij het oefenen van
analyses op de lijn werkt de cursist samen
met een praktijkbegeleider (directe col
lega). Dat duurt in totaal minimaal vijftien
uur per cursist. Daarnaast komt de cursist
regelmatig in de oefenruimte oefenen,
vooral in voorbereiding op het examen.
De praktijkopdrachten maakt de cursist
thuis, hij/zij heeft daar gemiddeld zestien
uur voor nodig. Al met al heeft de cursus
een behoorlijke impact op de lijn en op de
operator in opleiding."
Welke effecten zijn er naar twee jaar
zichtbaar?
"Na twee jaar merken we dat vooral op de
lijn het kwaliteitsbewustzijn is gegroeid.
Een operator van de dozenstraat kan nu
bijvoorbeeld herleiden wat er mis gaat bij
de vuiler en belt dus sneller met de opera
tors aan de voorkant van de lijn. Daarnaast
is het team flexibeler geworden omdat
meer operators de analyses beheersen en
de operators elkaar tijdens de vakantiepe
riode kunnen opvangen. Het belangrijkste
is dat de kwaliteit van het product vooruit
is gegaan omdat de resultaten en het com
mentaar kritischer en completer in MES
worden ingevuld. De operator is zich ervan
bewust met welk product en met welke
eisen hij of zij dagelijks werkt."
Wist je dat Heineken ieder jaar voor heel veel geld aan grond
stoffen en verpakkingsmaterialen inkoopt? HNS neemt daarvan
een groot deel voor haar rekening. Achter de schermen ver
richt de afdeling Purchasing Heineken Nederland (Inkoop) veel
werk om een en ander in goede banen te leiden. Hoe dat in zijn
werk gaat, vertelt Contractmanager Karei Schenk.
"Voor HNS wordt de inkoop door
twee organisatiedelen verzorgd.
Group Purchasing maakt prijs- en
volumeafspraken voor de meeste
verpakkingen en grondstoffen. Pur
chasing Heineken Nederland koopt
de overige categorieën in. Daarbij
kan je denken aan ICT, facilitaire
diensten, reizen, consultancy en
marketing.
Beschikbaarheid garanderen
Om ervoor te zorgen dat leveran
ciers doen wat wij willen, moeten
we ze vertellen wat we van ze
verwachten, daarover afspraken
maken en die afspraken uiteindelijk
ook controleren. Daarom is er bin
nen Purchasing Heineken Neder
land sinds 1 september een nieuwe
sectie: Contractmanagement. De
belangrijkste taak is het garande
ren van de beschikbaarheid van
materialen. Daarnaast meten we de
prestaties van de leverancier met
het doel deze te verbeteren en zijn
we bezig kosten uit de keten te ha
len. Dat doen we bijvoorbeeld door
verandering in verpakkingen door
te voeren zoals meer lagen per pal
let en minder verpakkingsmateri
aal. Beschikbaarheid garanderen is
lastig omdat het soms gepaard gaat
met heel grote belangen. Van alle
flessen die in een straal van 500
kilometer rondom de brouwerijen
worden geproduceerd, wordt 70%
aan HNS geleverd. Dat is heel veel
glas. Eén fles extra vraag betekent
dat onze concurrenten twee flessen
minder krijgen. Met CS&L bereiden
we leveranciers voor op wijzigin
gen en oefenen we druk uit om
onze materialen op tijd te krijgen.
Kostenreductie
De prestaties van Heineken han
gen voor een groot deel af van de
prestaties van de leveranciers. Dit
geldt voor de kwaliteit, maar ook
voor het voorraadmanagement en
administratieve afhandeling. We
maken hierover afspraken met de
leverancier, meten de prestaties en
evalueren dit met de leverancier.
Het uiteindelijke doel is om met
Brouwen, Verpakken en Supply
Development Support (SD&S) de
prestaties van leveranciers te verbe
teren waardoor het lijnrendement
en de time-to-market (de door
looptijd tussen het nemen van de
beslissing en het daadwerkelijk in de
markt hebben van het product) beter
worden. Kosteneffectiviteit wordt
almaar belangrijker. Steeds hogere
rendementseisen en stijgende prij
zen vragen om lagere kosten. Je kunt
je voorstellen wat een besparing van
1% over alle leveranciers oplevert.
Met leveranciers maken we momen
teel afspraken om kostenreducties
door te voeren. Intern bekijken
we met SD&S, de manager TPM
en Verpakken hoe we structureel
ideeën kunnen genereren en hoe we
kansrijke projecten samen kunnen
oppakken. Dat samenwerken is de
sleutel tot succes en dé manier om
de arbeidsproductiviteit te verhogen
en de keten 'lean and mean' te ma
ken. Hierin ligt voor HNS een grote
uitdaging waarbij we de hulp van de
medewerkers hard nodig hebben."
Twee weken geleden werd de Quote 500 gepresen
teerd. De jaarlijkse rijkenlijst van Nederland. De pre
sentatie werd opgesierd met een gigantische muur
van Brand-kratten. 2100 groene en gouden kratjes
beelden 'Quote 500 "uit.
IWMHMI MHWW n
ym
Dit is een uitgave van Heineken Nederland Supply
REDACTIES
ZOETERWOUDE
Aad van der Meer, Loes Iedema,
Lotte van Hoesel, Hafid Yazami,
Jan van Kuijk, Rob Rosier,
Edwin van Westrienen
'S-HERTOGENBOSCH
Norbert Cappetti, Gerard Brockotter,
Joop Donkers, Margreet van de Ven,
Joost Broers, Ewald Smits, Jeroen de
Jong, Sarah de Rijke
REDACTIEADRES
BK 3.31, Z/Wou.
Telefoon: 06 -16032340
redactie@heineken.nl
PRODUCTIE EN REALISATIE
Limona Tekst - Leiden
Strooks - 's-Hertogenbosch
vM-design - Delft
Drukkerij Groen - Leiden
Fotografie coverfoto Henk van Esch
NOVEMBER 2007