I
HEINEKEN OOGST ERKENNING
ALS LEERBEDRIJF
HEINEKEN
SPONSORT
BOSSCHE
OPERA 'WÈ
NOU MADEIRA?'
'Leerbaner' Ismael
Hiffens maakt carrière
binnen Heineken
m
ij^l
i
w
Aequor verleent kwaliteitscertificaten aan bedrijven in de levensmiddelen
industrie. Je krijgt pas zo'n certificaat als je écht werk maakt van het oplei
den van je medewerkers. Normaal gesproken krijg je een certificaat voor
één onderdeel, dus bijvoorbeeld voor brouwen, verpakken of voor logistiek.
Wally Klijn, medewerker Opleidingen bij Heineken Nederland, ging liever in
één keer voor het complete plaatje. Met succes: de Heineken-brouwerij in
's-Hertogenbosch haalde het certificaat binnen voor de hele organisatie.
's-HERTOGENBOSCH. Op vrijdag 2
november kreeg Gerard Brockötter van
het Leercentrum uit handen van Wally
Klijn, medewerker Opleidingen, het
prachtige Aequor-certificaat uitgereikt.
Volgens Wally is dit certificaat 'een
erkenning voor de manier waarop de
Heineken brouwerij in 's-Hertogenbosch
werkt op het gebied van opleidingen. Je
krijgt dit certificaat pas als je verschil
lende aspecten goed op de rails hebt
staan. De begeleiding van de mensen
die je opleidt, moet kloppen. Van de
uitnodiging voor een training tot en met
de registratie van de behaalde resulta
ten. Je moet beschikken over trainers
die hun vak verstaan, inhoudelijk maar
ook didactisch." Vooral met dat laatste
punt is Gerard zeer ingenomen: "Onze
trainers moeten wat over kunnen bren
gen en dat is beslist heel wat anders dan
over tafel gooien wat je allemaal weet
en kunt. Ad Stolzenbach en Reggy
Siwaletti, onze trainers op het Leer
centrum, gaan uit van een duidelijk
omschreven leerdoel. Ze nemen iedere
cursist mee op weg naar dat leerdoel.
Dat leerdoel is niet bereikt als zij hun
verhaal kwijt zijn, maar pas als jij het
als cursist snapt of kunt."
Waarom is dit certificaat zo belangrijk?
Wally Klijn: "Heineken zit in een sterk
concurrerende biermarkt. Daarom
investeren we in de ontwikkeling van
onze medewerkers. Aequor geeft
ons een keurmerk, een stempel van
kwaliteit. Zoeterwoude heeft het vorig
jaar al gehaald, nu is 's-Hertogenbosch
de gelukkige. Of het voor medewerkers
iets zegt zo'n keurmerk? Van een
certificaat op zich zal niemand wak
ker liggen, maar ik denk dat iedere
medewerker het op prijs stelt dat de
brouwerij investeert in opleidingen.
En het is toch mooi dat we hier zulke
vakbekwame praktijktrainers heb
ben. Een certificaat geeft hiervan een
bevestiging. Dat zal de medewerkers
zeker aanspreken."
Paul Bleljs
Nationaal erkend leerbedrijf, maakt het iets
uit? Jazeker, het wil zeggen dat wij bij Heineken
het opleiden serieus nemen en daar ook een
volwaardig en kwalitatief erkende infrastruc
tuur tegenaan zetten. We weten allemaal dat
ons huidige professionele leven betekent dat
we een leven lang blijven leren ongeacht je
functie. Diegenen die ons nieuwe leercentrum
gezien hebben, weten dat het wel goed zit met
waar we onze kennis kunnen halen. Het is een
fantastische kennisplek geworden waar we trots
op kunnen zijn en die ook nog nationaal erkend
is. Welke kennisveranderingen de toekomst ook
van ons vraagt, wij zijn er klaar voor hiermee
aan de slag te gaan.
Bossche Opera Buffa
In december biedt het Bossche Theater aan de Parade een podium aan
'Wè nou, Madeira?', een volksopera (ofwel een opera buffa) in Bosch
dialect en barstensvol humor. De brouwerij en afdeling commercie in
's-Hertogenbosch zijn als sponsor bij dit spektakel betrokken. Tevens
dient het Heineken Ontspanningscentrum (HOC) als repetitieruimte voor
het gezelschap.
's-HERTOGENBOSCH. In de komische volks
opera 'Wè nou Madeira?' komen twee kleurrijke
tradities samen. Aan de ene kant komen tal van
van bekende aria's, duetten en orkestwerken
voorbij van de grote klassieke componisten als
Mozart, Donizetti, Verdi en Bizet. Aan de andere
kant staat het stuk bol van het goede Bossche
gebruik om de eigen samenleving met luim en
scherts op de korrel te nemen. Bezoekers zul
len daarbij weinig moeite hebben zichzelf (of
anderen!) te herkennen in types als La Madeira
(de prinses), haar reislustige echtgenoot Prins
A. de Zoveelste, la Sagna (de keukenprinses), La
Sekreta (de hofdame), Tortellini (de dichtende
edelman), Pero (de dorpsburgemeester en boer
op zoek naar een huishoudster) en de handelsrei
ziger Dottore Berini. Alle teksten zijn geschreven
in het Bossche dialect. De decors en de kostuums
zijn helemaal van deze tijd. Dus geen bokkeprui-
ken en hoepelrokken, maar een setting op het
vakantie-eiland Madeira.
De directie van Heineken 's-Hertogenbosch heeft
besloten de productie van 'Wè nou Madeira?' als
sponsor te ondersteunen. Paul Bleijs: "De organi
satie wil met deze theaterproductie een podium
bieden aan professionals, amateurs en jong talent
uit 's-Hertogenbosch en omgeving. Vele be
staande koren, harmonieën en dansverenigingen
zijn bij de productie betrokken, maar ook vele
leerlingen van het Koning Willem I College. Door
het luchtige karakter is dit ook typisch een voor
stelling waar alle inwoners van Oeteldonck zich
kostelijk bij kunnen vermaken. Voor Heineken 's-
Hertogenbosch weer een prima gelegenheid om
onze betrokkenheid bij de stad tot uitdrukking
te brengen. Ik hoop ook dat onze medewerkers
zoveel mogelijk de voorstelling gaan zien."
Gratis kaarten!
Speciaal voor deze gelegenheid geeft
Heineken 's-Hertogenbosch 2 x 20 gratis kaar
ten weg (de normale prijs is 23,00) voor de
matineevoorstelling op zondag 16 december
a.s. om 14.30 uur. Alle medewerkers van
's-Hertogenbosqh, Zoeterwoude en Wijlre
komen hiervoor in aanmerking. Wil jij 2
kaartjes winnen? Mail dan vóór 1 december
je naam, afdeling, postadres en telefoonnum
mer naar redactie@heineken.nl. De 20 snelste
inzenders zijn verzekerd van twee gratis
kaartjes! Alle voorstellingen vinden tussen 12
tot en met 16 december plaats in het Theater
aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Voor meer
informatie kijkje op www.wenoumadeira.nl.
Ismael Hiffens kwam op g maart 2005 bij de
brouwerij in 's-Hertogenbosch in dienst als
leerling bij de Kwaliteitsdienst. Hij kon meteen
aan de slag, verdiende zijn salaris, leerde een
boel van zijn collega's en maakte op 1 februari
2007 de stap naar kwaliteitsanalist bij de
Kwaliteitsdienst. Per 1 november is hij gevlo
gen. Mooi is dat, je investeert in zo'n jongen
en dan gaat ie weg...
's-HERTOGENBOSCH. Hans
Fleuren, senior kwaliteitsanalist
bij de brouwerij in 's-Hertogen
bosch, moet er wel om lachen.
Hans: "We hebben inderdaad
met nogal wat mensen van de
brouwerij aardig wat tijd ge
stoken in de ontwikkeling van
Ismael. Het lijkt nu een beetje
verloren werk nu hij weggaat.
Maar zo voel ik het zeker niet.
Ismael was toen hij bij ons
begon een heel aardige jongen,
wat onzeker, maar zeker
nieuwsgierig om wat te leren."
Heineken is een erkend leerbe
drijf, dat per jaar ongeveer vijf
leerlingen aanneemt die kie
zen voor de combinatie werken
en leren. Iedere week draaien
ze vier werkdagen volwaar
dig mee binnen een afdeling.
Daarnaast gaan ze één dag per
week naar school. In het geval
van Ismael is dat het ROC de
Leijgraaf in Oss. In totaal is de
leerling ongeveer anderhalf
tot twee jaar werkzaam in een
leerbedrijf. Hans: "Bij Ismael
heeft dit traject heel goed
uitgepakt. Hij is het werk leuk
gaan vinden en hij kan wat hij
leert ook meteen toepassen.
Heineken wil graag dat mensen
zich ontwikkelen, nou dat is in
zijn geval prima gelukt. Per 1
november is hij in de functie
van kwaliteitsanalist begonnen
bij ons zusterbedrijf Vrumona
in Bunnik, in de buurt van zijn
woonplaats Nieuwegein. Ik
wens hem daarbij het allerbes
te toe en dat hij nog veel mag
leren bij Vrumona."
W tl
•J
•1
m
i. s
f
VLNR: WALLY KLIJN, AD STOLZENBACH, GERARD BROCKÖTTER, REGGY SIWALETTI EN MANAGER
VERPAKKEN FRANS ROZEMEIJER
ISMAEL HIFFENS
NOVEMBER 2007