Frans Roelfsema beantwoordt '5x WHY'
BIERSTEKEN IN OETELDONK
|T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
HET WERK IS ALS HET MERK
Teamleider Verpakken, Frans Roelfsema, heeft
onlangs de overstap gemaakt naar TPM Office in
Zoeterwoude, waar hij als facilitator gaat werken.
Geheel volgens de traditie en methodiek van TPM
beantwoordt hij hieronder 'sx Why'.
ZOETERWOUDE
Waarom een andere
baan?
"Na ruim zeven jaar teamleider
Verpakken te zijn geweest,
werd het tijd om iets anders
te gaan doen. Zelf vind ik het
prettig om na een aantal jaren
mijn horizon te verbreden en
gelukkig bestaat die mogelijk
heid binnen Heineken. Door te
veranderen van functie, verleg
ik mijn werkterrein en de daar
bij behorende uitdagingen."
Waarom TPM Office?
"Als teamleider heb ik vanaf
2004 meegewerkt in de pro
jecten BeerTender en Draftkeg.
Hierdoor heb ik meer zicht
gekregen op wat er binnen,
maar ook buiten de afdeling
Verpakken gebeurt. Vanuit
TPM Office service je de hele
brouwerij Zoeterwoude, dat
spreekt mij aan. Daarnaast is
TPM een manier van werken,
waarvan ik heb gezien dat het
veel gemak kan opleveren voor
de operators. Dat wil ik graag
uitdragen."
Waarom spreekt
de TPM-methodiek
je zo aan?
"Het werken volgens standaar
den, waarvan het resultaat ook
echt meetbaar en zichtbaar is.
Nog geen twee jaar geleden
bijvoorbeeld, stond de brouwe
rij Zoeterwoude niet echt
in het middelpunt van de
belangstelling als schone
brouwerij. Tegenwoordig zijn
de verpakkingslijnen een lust
voor het oog en is het voor de
operator een veel prettiger
werkomgeving. Machines
worden volgens standaarden
onder handen genomen en
eerst 'teruggebracht' naar
waarvoor ze zijn aangeschaft,
om vervolgens naar een hoger
niveau te worden gebracht. Dit
alles onder auspiciën van de
operator op de desbetreffende
werkplek. Hierdoor zie je de
betrokkenheid en zelfs het eige
naarschap enorm toenemen."
Waarom moet TPM
Office blij zijn dat jij er
komt werken?
"Dat moet natuurlijk nog blijken,
maar de eerste reacties van
de collega's zijn positief. TPM is
voor een aantal medewerkers
nog onbekend en onbekend
maakt wellicht onbemind. Een
schone taak voor mij om TPM
op een enthousiaste manier
uit te dragen en de voordelen
van deze manier van werken
te delen met hen die misschien
nog sceptisch zijn."
Waarom zo serieus
Frans? Dat zijn we
niet van je gewend?
"Inderdaad sinds ik bij TPM
Office werk, valt er weinig
meer te lachen! Oké nu even
serieus: ik blijf wie ik ben, ook
bij TPM Office!"
ZOETERWOUDE. De laatste
keer dat er een dergelijk groot
VCA-examen plaatsvond, is alweer
tien jaar geleden. Precies de
geldigheidsduur van het diploma.
Als voorbereiding op het examen
konden medewerkers thuis een
map met leerstof doornemen.
Medewerkers deden vervolgens
examen voor VCA Basis en lei
dinggevenden voor VCA Vol. De
examens vonden plaats in de Van
Swietenzaal in de Hooiberg, waar
een officiële instantie het examen
afnam. De HR-afdeling in Zoeter
woude nam de organisatie van het
examen voor haar rekening. In
januari 2008 volgt nog een zoge
naamde veegsessie. Die is bedoeld
voor medewerkers die gezakt
zijn of verhinderd waren, maar
ook voor nieuwe medewerkers.
Binnenkort ontvangt iedereen
zijn of haar uitnodiging.
Erik van Duijn (34), engineer bij
de afdeling Technisch Beheer
Verpakken, haalde een 10 voor
zijn examen! Een uitzonderlijk
resultaat. Zijn reactie: "Ik vind
het wel grappig dat ik alle 40
meerkeuzevragen goed had. Ik
was namelijk weer eens veel te
laat begonnen met doorlezen! De
lettertjes waren toch wat kleiner
dan ik in eerste instantie had
ingeschat en ik kwam ook minder
plaatjes tegen dan ik had gehoopt.
Hierdoor ben ik uiteindelijk nog
behoorlijk lang bezig geweest. De
leerstof ging over diverse aspec
ten van veiligheid op de brouwerij.
Van: 'wat is een veilige stahoogte
als je op een trap werkt' en: 'welke
beschermingsmiddelen draag
je als je met gevaarlijke stoffen
werkt', tot aan: 'wat is de handels
wijze omtrent werkvergunningen'.
Ik had het VCA-diploma al op zak,
dus de inhoud kende ik voor een
groot deel al. Ik denk wel dat ik
ook wat geluk heb gehad. Er zaten
soms lastige vragen tussen en als
je die niet heel goed doorlas, kon
den het échte instinkers zijn! Het
is dan maar net hoe je de vraag
interpreteert."
Reactie Godfried Meijer:
"Fantastisch dat er al zoveel mensen zijn geslaagd voor hun
VCA-diploma. Met al die diploma's zal het veiligheidsbewustzijn
in onze brouwerij toenemen. Van harte gefeliciteerd allemaal!"
's-HERTOGENBOSCH/OETELDONK. Op vrijdag 9 november ontving Paul Bleijs, in
zijn functie als Hofbrouwer der Amadeiro's, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro
XXV, zoals de Prins Carnaval van Oeteldonk genoemd wordt. Uiteraard bracht Prins
Amadeiro XXV een heel gevolg van Oeteldonkse hoogwaardigheidsbekleders met zich
mee zoals de Ministerraad, de Burgervaoder met zijn Geminteraod en de Heinekencarna-
valskapel 'de Jeppers', maar ook een aantal Bossche kasteleins. Doel van de bijeenkomst
was het biersteken, een jaarlijks terugkerend Oeteldonks ritueel om de stamwort te bepa
len van het bier dat met carnaval in Oeteldonk wordt getapt. Prins Amadeiro XXV doet dit
eigenhandig door op de ouderwetse manier handmatig een monster te trekken en samen
met de brouwer van dienst de sterkte daarvan te bepalen. Alleen door dit biersteken
heeft iedere Oeteldonker de ultieme garantie dat de kwaliteit van het door de Hofbrou-
werij gebrouwen bier tijdens Carnaval weer opperbest is. Nadat het bier de vorstelijke
goedkeuring verkreeg, ondertekende de Prins in de Cambrinuskelder het certificaat dat
de hoge kwaliteit van het bier bevestigt.
Leuk detail: Prins Carnaval is in het dagelijkse leven Koos Woltjes, ex-woordvoerder van
Heineken Nederland.
0 olumn
Het merk Heineken staat voor kwaliteit, innovatie en markt
succes. Heineken is een van de meest tot de verbeelding
sprekende biermerken ter wereld. Dat geldt ook voor het
werken bij Heineken, we werken in een 'premium' omgeving
waar je eersteklas prestaties moet leveren. Met veel plezier
heb ik de laatste tijd op verschillende plaatsen collega's horen
bevestigen dat Heineken een prima werkgever is. Dat klopt
helemaal, het werk is als het merk.
Over anderhalve maand zetten we alweer een punt achter het
jaar 2007. Het is nu weliswaar nog te vroeg om terug te gaan
kijken, maar het ziet ernaar uit dat we aan het einde van het
jaar opnieuw in volume zijn gegroeid. In Zuid-Afrika zijn ze blij
met de prachtige grote Amstel-fles, het Tapvat is niet aan te
slepen en de exportmarkten draaien ook prima. Van wat ik
dagelijks zie, leid ik af dat we ook dit jaar gezamenlijk weer
prachtige resultaten zullen neerzetten. Onze drie brouwerijen
en de afdelingen eromheen functioneren op een hoog niveau.
In de aanstaande bierkratsessies en in de jaarlijkse brief die
jullie begin 2008 ontvangen, horen jullie daar meer van als we
terugkijken en vooruitblikken.
Als dit nummer van HNS Nieuws in de bus valt, zijn de ver
kiezingen voor de ondernemingsraad in Zoeterwoude achter
de rug. Ik ga ervan uit dat de OR in de nieuwe samenstelling
met enthousiasme aan de slag gaat. De medezeggenschap
is volop in beweging en het is geen geheim dat er wordt na
gedacht over de structuur van de
medezeggenschap binnen HNS.
Wij denken dat één HNS-brede
ondernemingsraad, ondersteund
door onderdeelcommissies, beter
past bij deze tijd. We gaan echter
niet over een nacht ijs. Net als bij
elke verandering zijn en blijven we
met elkaar in gesprek.
Wiggert Deelen
ERIK VAN DUIJN HAALDE EEN 10!
vervolg van pagina 1
IEDEREEN LUISTERT AANDACHTIG NAAR
WAT KLAAS DE LANGE. BROUWOPERATOR
CTAAKTEAM FILTRATIE (GEHEEL LINKSIJL
-VERTELLEN IIEI-.H
NOVEMBER 2007