Frans Roelfsema beantwoordt '5x WHY' BIERSTEKEN IN OETELDONK |T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS HET WERK IS ALS HET MERK Teamleider Verpakken, Frans Roelfsema, heeft onlangs de overstap gemaakt naar TPM Office in Zoeterwoude, waar hij als facilitator gaat werken. Geheel volgens de traditie en methodiek van TPM beantwoordt hij hieronder 'sx Why'. ZOETERWOUDE Waarom een andere baan? "Na ruim zeven jaar teamleider Verpakken te zijn geweest, werd het tijd om iets anders te gaan doen. Zelf vind ik het prettig om na een aantal jaren mijn horizon te verbreden en gelukkig bestaat die mogelijk heid binnen Heineken. Door te veranderen van functie, verleg ik mijn werkterrein en de daar bij behorende uitdagingen." Waarom TPM Office? "Als teamleider heb ik vanaf 2004 meegewerkt in de pro jecten BeerTender en Draftkeg. Hierdoor heb ik meer zicht gekregen op wat er binnen, maar ook buiten de afdeling Verpakken gebeurt. Vanuit TPM Office service je de hele brouwerij Zoeterwoude, dat spreekt mij aan. Daarnaast is TPM een manier van werken, waarvan ik heb gezien dat het veel gemak kan opleveren voor de operators. Dat wil ik graag uitdragen." Waarom spreekt de TPM-methodiek je zo aan? "Het werken volgens standaar den, waarvan het resultaat ook echt meetbaar en zichtbaar is. Nog geen twee jaar geleden bijvoorbeeld, stond de brouwe rij Zoeterwoude niet echt in het middelpunt van de belangstelling als schone brouwerij. Tegenwoordig zijn de verpakkingslijnen een lust voor het oog en is het voor de operator een veel prettiger werkomgeving. Machines worden volgens standaarden onder handen genomen en eerst 'teruggebracht' naar waarvoor ze zijn aangeschaft, om vervolgens naar een hoger niveau te worden gebracht. Dit alles onder auspiciën van de operator op de desbetreffende werkplek. Hierdoor zie je de betrokkenheid en zelfs het eige naarschap enorm toenemen." Waarom moet TPM Office blij zijn dat jij er komt werken? "Dat moet natuurlijk nog blijken, maar de eerste reacties van de collega's zijn positief. TPM is voor een aantal medewerkers nog onbekend en onbekend maakt wellicht onbemind. Een schone taak voor mij om TPM op een enthousiaste manier uit te dragen en de voordelen van deze manier van werken te delen met hen die misschien nog sceptisch zijn." Waarom zo serieus Frans? Dat zijn we niet van je gewend? "Inderdaad sinds ik bij TPM Office werk, valt er weinig meer te lachen! Oké nu even serieus: ik blijf wie ik ben, ook bij TPM Office!" ZOETERWOUDE. De laatste keer dat er een dergelijk groot VCA-examen plaatsvond, is alweer tien jaar geleden. Precies de geldigheidsduur van het diploma. Als voorbereiding op het examen konden medewerkers thuis een map met leerstof doornemen. Medewerkers deden vervolgens examen voor VCA Basis en lei dinggevenden voor VCA Vol. De examens vonden plaats in de Van Swietenzaal in de Hooiberg, waar een officiële instantie het examen afnam. De HR-afdeling in Zoeter woude nam de organisatie van het examen voor haar rekening. In januari 2008 volgt nog een zoge naamde veegsessie. Die is bedoeld voor medewerkers die gezakt zijn of verhinderd waren, maar ook voor nieuwe medewerkers. Binnenkort ontvangt iedereen zijn of haar uitnodiging. Erik van Duijn (34), engineer bij de afdeling Technisch Beheer Verpakken, haalde een 10 voor zijn examen! Een uitzonderlijk resultaat. Zijn reactie: "Ik vind het wel grappig dat ik alle 40 meerkeuzevragen goed had. Ik was namelijk weer eens veel te laat begonnen met doorlezen! De lettertjes waren toch wat kleiner dan ik in eerste instantie had ingeschat en ik kwam ook minder plaatjes tegen dan ik had gehoopt. Hierdoor ben ik uiteindelijk nog behoorlijk lang bezig geweest. De leerstof ging over diverse aspec ten van veiligheid op de brouwerij. Van: 'wat is een veilige stahoogte als je op een trap werkt' en: 'welke beschermingsmiddelen draag je als je met gevaarlijke stoffen werkt', tot aan: 'wat is de handels wijze omtrent werkvergunningen'. Ik had het VCA-diploma al op zak, dus de inhoud kende ik voor een groot deel al. Ik denk wel dat ik ook wat geluk heb gehad. Er zaten soms lastige vragen tussen en als je die niet heel goed doorlas, kon den het échte instinkers zijn! Het is dan maar net hoe je de vraag interpreteert." Reactie Godfried Meijer: "Fantastisch dat er al zoveel mensen zijn geslaagd voor hun VCA-diploma. Met al die diploma's zal het veiligheidsbewustzijn in onze brouwerij toenemen. Van harte gefeliciteerd allemaal!" 's-HERTOGENBOSCH/OETELDONK. Op vrijdag 9 november ontving Paul Bleijs, in zijn functie als Hofbrouwer der Amadeiro's, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXV, zoals de Prins Carnaval van Oeteldonk genoemd wordt. Uiteraard bracht Prins Amadeiro XXV een heel gevolg van Oeteldonkse hoogwaardigheidsbekleders met zich mee zoals de Ministerraad, de Burgervaoder met zijn Geminteraod en de Heinekencarna- valskapel 'de Jeppers', maar ook een aantal Bossche kasteleins. Doel van de bijeenkomst was het biersteken, een jaarlijks terugkerend Oeteldonks ritueel om de stamwort te bepa len van het bier dat met carnaval in Oeteldonk wordt getapt. Prins Amadeiro XXV doet dit eigenhandig door op de ouderwetse manier handmatig een monster te trekken en samen met de brouwer van dienst de sterkte daarvan te bepalen. Alleen door dit biersteken heeft iedere Oeteldonker de ultieme garantie dat de kwaliteit van het door de Hofbrou- werij gebrouwen bier tijdens Carnaval weer opperbest is. Nadat het bier de vorstelijke goedkeuring verkreeg, ondertekende de Prins in de Cambrinuskelder het certificaat dat de hoge kwaliteit van het bier bevestigt. Leuk detail: Prins Carnaval is in het dagelijkse leven Koos Woltjes, ex-woordvoerder van Heineken Nederland. 0 olumn Het merk Heineken staat voor kwaliteit, innovatie en markt succes. Heineken is een van de meest tot de verbeelding sprekende biermerken ter wereld. Dat geldt ook voor het werken bij Heineken, we werken in een 'premium' omgeving waar je eersteklas prestaties moet leveren. Met veel plezier heb ik de laatste tijd op verschillende plaatsen collega's horen bevestigen dat Heineken een prima werkgever is. Dat klopt helemaal, het werk is als het merk. Over anderhalve maand zetten we alweer een punt achter het jaar 2007. Het is nu weliswaar nog te vroeg om terug te gaan kijken, maar het ziet ernaar uit dat we aan het einde van het jaar opnieuw in volume zijn gegroeid. In Zuid-Afrika zijn ze blij met de prachtige grote Amstel-fles, het Tapvat is niet aan te slepen en de exportmarkten draaien ook prima. Van wat ik dagelijks zie, leid ik af dat we ook dit jaar gezamenlijk weer prachtige resultaten zullen neerzetten. Onze drie brouwerijen en de afdelingen eromheen functioneren op een hoog niveau. In de aanstaande bierkratsessies en in de jaarlijkse brief die jullie begin 2008 ontvangen, horen jullie daar meer van als we terugkijken en vooruitblikken. Als dit nummer van HNS Nieuws in de bus valt, zijn de ver kiezingen voor de ondernemingsraad in Zoeterwoude achter de rug. Ik ga ervan uit dat de OR in de nieuwe samenstelling met enthousiasme aan de slag gaat. De medezeggenschap is volop in beweging en het is geen geheim dat er wordt na gedacht over de structuur van de medezeggenschap binnen HNS. Wij denken dat één HNS-brede ondernemingsraad, ondersteund door onderdeelcommissies, beter past bij deze tijd. We gaan echter niet over een nacht ijs. Net als bij elke verandering zijn en blijven we met elkaar in gesprek. Wiggert Deelen ERIK VAN DUIJN HAALDE EEN 10! vervolg van pagina 1 IEDEREEN LUISTERT AANDACHTIG NAAR WAT KLAAS DE LANGE. BROUWOPERATOR CTAAKTEAM FILTRATIE (GEHEEL LINKSIJL -VERTELLEN IIEI-.H NOVEMBER 2007

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2007 | | pagina 2