BROUWERIJ 'S-HERTOGENBOSCH
GAAT VOOR INTERNATIONALE AWARD
Bijzondere foto's
LLOYDS AUDIT OVERWEGEND
SUCCESVOL AFGESLOTEN
1
Aanpak opleidingen binnen HNS efficiënter
m HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Maar weinig bedrijven kregen tot nu toe de JIPM-award, dé internationale TPM-award
op het gebied van planmatig onderhoud. De Heineken-brouwerij in 's-Hertogenbosch
gaat in 2008 op voor deze internationale erkenning. Een bijzondere prestatie en een
bijzonder proces waar zelfs een boek over geschreven wordt.
's-HERTOGENBOSCH. JIPM staat voor Japanese Institute
of Planned Maintenance, oftewel hét Instituut voor Planma
tig Onderhoud. JIPM beoordeelt wereldwijd bedrijven op hoe
goed ze het planmatig onderhoud voor elkaar hebben. Onder
de weinige bedrijven die de award tot nu toe kregen, zijn
klinkende namen te vinden als Unilever, Toyota en Pirelli.
Volgens TPM-manager Fred Waij is de JIPM-Award een inter
nationale erkenning voor wat de afgelopen jaren is bereikt.
Fred Waij: "Voor het behalen van de prijs hoeven we in wezen
niet anders te gaan werken. Het gaat om wat we nu al doen!
We moeten laten zien dat we de dingen die we doen ook
goed doen. Denk bijvoorbeeld aan het zorgen voor droge
en schone vloeren, aan de aandacht voor de uitstraling van
de afdeling (5S, hygiëne, inspecties). Daarom is het ook erg
belangrijk dat alle werkplekken de planning van hun stappen
blijven halen. In de brouwerijwereld zijn er maar weinig be
drijven die een JIPM-Award in huis hebben. Binnen Heineken
is aan de hand van de corporate TPM-auditingresultaten
gekeken welke brouwerij het meest in aanmerking komt.
Vol trots kunnen we zeggen dat dat 's-Hertogenbosch is ge
worden. Wij zullen de pilot zijn en als voorbeeld gaan dienen
voor andere brouwerijen die ongetwijfeld gaan volgen."
Ervaringen verschijnen in boekvorm
Het proces op weg naar de JIPM-Award kent een aantal
mijlpalen. In januari 2008 is er een tweede kennismaking
met de auditors (de eerste kennismaking was in februari).
In april en mei vindt een tussenaudit plaats. In oktober en
november vindt de eindaudit plaats. Het halen van deze
JIPM-Award is voor de brouwerij zeer bijzonder, zeker ook
omdat er een boek over gemaakt wordt. Linda Hakvoort
gaat dat boek schrijven. Linda Hakvoort: "Als 'werkplekeige
naar etiketteermachine' van rayon Binnenland, colonne 15,
heb ik bij TPM Office het junioren traject met zéér veel
plezier doorlopen. Nu ga ik beschrijven hoe de invoering van
TPM in de brouwerij is verlopen. Met dat boek kunnen de
auditoren zich straks een beeld vormen. Ik ga in op de
TPM-pilaren en de resultaten, met veel voorbeelden van de
resultaten die al behaald zijn én wat de doelen voor de
komende jaren zijn. Het is een pittige opdracht, zeker ook
omdat het in het Engels moet. Het is voor mij een leuke
uitdaging. Het boek zal in maart 2008 klaar zijn".
Reactie Paul Bleijs: "Voor de
brouwerij is het belangrijk via het
JIPM-traject het systeem van con
tinu verbeteren (het uiteindelijke
doel van TPM) zo goed mogelijk
te verankeren. Ook valt niet te
ontkennen dat we best trots zijn
als JIPM-voortrekker te fungeren
binnen Heineken. Met dit traject ga
je meespelen in de Premier League
van het TPM-spelersveld."
De zomervakantie is voorbij,
maar de redactie ontvangt nog
steeds opvallende vakantiefoto's
van medewerkers. Adrie Snep
vangers, medewerker bij CS&L
in 's-Hertogenbosch, stuurde
ons een foto van een bijzondere
bloemenvaas.
Adrie schrijft: "Hierbij een foto van een
tweede leven van een tapvat: als bloemen
vaas op een terrastafel. Er stonden er een
aantal op een terras in Port Grimaud aan de
Cöte d'Azur in Frankijk."
Dat de opleidingsactiviteiten binnen
Heineken Nederland onlangs zijn gecentra
liseerd, is ook merkbaar binnen HNS. Zo
wordt bijvoorbeeld de opleiding SAP PM/
MM/IM over drie brouwerijen heen georga
niseerd. Opleidingsmedewerker Anne
Venema vertelt hoe dat in zijn werk gaat.
In oktober keek een drietal auditoren van Lloyds kritisch
naar een aantal belangrijke bedrijfsprocessen op de
brouwerij. Op veel terreinen doen we het goed.
Uiteraard is er ook een aantal verbeterpunten.
'Voorheen werden de opleidingsactiviteiten
verspreid over verschillende organisa
tieonderdelen bij Heineken uitgevoerd,
waaronder de brouwerijen van HNS. Kennis
werd daardoor niet altijd gedeeld, er was
geen overzicht over de totale inkoop van
opleidingen en geen goed beeld van de
totale opleidingskosten. Nu de werkzaamhe
den centraal in Zoeterwoude zijn georga
niseerd, is er één kenniscentrum op het
gebied van opleidingen voor heel Heineken
Nederland ontstaan. Dat werkt efficiënter,
zorgt voor deskundiger opleidingsadviezen
en voor een totaaloverzicht van de oplei
dingsinspanningen. Dat laatste is van groot
belang, onder andere voor subsidieaanvra
gen, die ruim op tijd moeten plaatsvinden.
Voor medewerkers zijn de leidinggevende
en de HR-adviseur nog steeds aanspreek
punt voor opleidingen. Zij werken samen
met de afdeling Opleidingen. De praktijk
coördinatoren (nu nog rayonondersteuners)
begeleiden nog steeds werkplekopleidingen
in de brouwerijen en examineren. Ook zor
gen zij Verpakken-breed voor de planning
van opleidingen. Die planning wordt weer
afgestemd met de afdeling Opleidingen.
Anne Venema is opleidingsmedewerker.
Samen met collega Wally Klijn is ze ver
antwoordelijk voor het ondersteunen van
de opleidingscoördinatoren (Henriëtte
Steemers en Ton Witte) bij het organiseren
van onder andere maatwerkopleidingen,
zoals de training Business Warehouse voor
SAP PM/MM/IM Single Client voor HNS.
"Het verzoek voor de training kwam van de
Manager Technische Dienst in Zoeterwoude,
Pauwel van Nieuwenhove. Na een aantal
gesprekken hebben we een team samen
gesteld met diverse inhoudsdeskundigen
binnen HNS: Alfons Versaevel, Application
Consultant in 's-Hertogenbosch, Jaap
de Boer, Centraal Artikel Manager in
Zoeterwoude, Otto Peters, Senior Purchaser
in 's-Hertogenbosch, Ton Witte, Opleidings
coördinator en Aad Kruijer, Specialist Ap
plicatiebeheer in Zoeterwoude. Momenteel
bespreken we samen wat de inhoud van
de training moet zijn en hoe we het gaan
organiseren. Klassikaal, één op één, in
grote of in kleine groepen, wel of niet achter
de computer, et cetera. De samenwerking
verloopt uitstekend. De teamleden zorgen
voor de lokale inbreng, waardoor we straks
een maatwerktraining kunnen samenstel
len die voor heel HNS geschikt is."
's-HERTOGENBOSCH. Op 9,10 en 11 okto
ber waren Thomas Zwiers, Alex Roovers
en Cecile Willems van Lloyd's drie dagen
te gast voor de jaarlijkse certificerings-
audit. De auditoren keken daarbij naar
de werking van onze systemen voor
kwaliteitszorg (ISO 9001:2000), milieu
zorg (ISO-14001), voedselveiligheid
(HACCP) en diervoederveiligheid (GMP
01-04). Vanuit Heineken werd de audit
begeleid door Henriette Grovers, Jet van
der Steen en Erwin Overeem.
Het resultaat van de driedaagse audit
is dat de brouwerij de certificaten ISO
9001 en 14001 en HACCP continueert.
Voor GMP moeten we binnen zes weken
een interne audit uitvoeren. CS&L wordt
voorgedragen voor het certificaat
HACCP. Uiteraard is er ook nog een aan
tal kleinere verbeterpunten, onder meer
op het gebied van de beoordeling op in
structies van derden en de borging van
de beoordeling van kritische aspecten
in projecten. Ook kan de leveranciers
beoordeling bij projectinkoop beter en
moet de controle van vrachtwagens met
voederbier voor de betreffende mede
werkers duidelijker omschreven worden.
Aan het eind van de audit mogen we
concluderen dat de primaire focus bin
nen het huidige managementsysteem
ligt op OPI's en FTE's. We beheersen het
primaire proces, maar het is wel nodig
dat we de projectstructuur verbeteren
én de competenties vaststellen die in
projecten nodig zijn. Ook moeten we
milieuverbeteringen doorvertalen naar
afdelingsniveau.
Jacqueline Bertens
LINDA HAKVOORT
IS AL VOLOP BEZIG
MET HAAR BOEK
Beheerder Managementkwaliteitssysteem
OKTOBER 2007