Heinefcf
an Kemoers
wordt hoofd
Bedriif Technolo
ische Dienst
SAFETY-PILAAR:
WE GAAN VOOR 0 ONGEVALLEN
Even voorstellen...
Myrthe van de
Kieft
s
s
Alles wat je altijd al wilde weten over bier
Op welke temperatuur kun je bier het beste drinken?
[Tl HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan jouw
kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat de redactie
op zoek naar antwoorden op vragen over bier. Een medewerker stelde
ons onderstaande vraag. Hans-Peter Voss, senior scientist Product
Packaging Development bij Research Innovation (Heineken Suppy
Chain), geeft er een antwoord op.
Dit geldt ook voor de echte zware bieren, zoals
tripels, die hun mooie volle geurspectrum het
beste ontvouwen bij temperaturen tussen de
10 en 15°C. De nieuwe BeerTender speelt ook
in op de keuzemogelijkheid van de klant bij het
instellen van de biertemperatuur tussen de
3 en 7°C. Zo kan iedereen het bier drinken op
een temperatuur die het beste bij zijn of haar
smaak past. Proost!"
"Over wat de beste temperatuur is om bier
te drinken kunnen we lang debatteren. Er
zijn persoonlijke voorkeuren, landstradities,
klimaatomstandigheden en ga zo maar door.
Iedere brouwerij heeft wel zijn eigen optimale
'range', waarbij hun bier het best tot zijn recht
komt. Ook de verschillende biergoeroes, zoals
de net overleden Michael Jackson (nee, niet die
met die handschoen), hebben wel hun eigen
adviezen. Zo adviseert hij voor een lichte
pilsener een temperatuur van 7°C, iets wat wij in
Nederland toch echt te warm vinden. De Engelse
Cask Ales worden daarentegen traditioneel op
een temperatuur van 13-15°C geschonken.
Zonder te exact te zijn, kan je zeggen dat de
temperatuur van ondergistende bieren lager
moet zijn dan van bovengistende bieren.
De meeste pilseners zijn verfrissend en goed
doordrinkbaar bij lage temperaturen van net
onder 0°C tot zo'n 8°C. De wat zwaardere, lichte
bieren worden meestal geserveerd bij 6 tot 8°C.
De donkere bieren zoals oud bruin, bokbier
en dubbel zijn goed te drinken tussen de 10 en
12°C, en sommige volle donkere bieren mogen
zelfs nog wel wat warmer worden gedronken.
ZOETERWOUDE. Jan Kempers volgt
vanaf 15 september Marlies Wijckerheld
Bisdom op als hoofd Bedrijf Technolo
gische Dienst. Jan was hiervoor Quality
Assurance Manager binnen HNS, maar
verving vanaf 1 januari van dit jaar
Marieke Boots in haar functie van Senior
Technoloog Verpakken.
In deze uitgave willen we de stand van zaken schetsen rond de Safety
Pilaar die we in mei in 's-Hertogenbosch opgestart hebben. We deden
dat onder het motto 'Veiligheid begint bij jou!'. Wie zijn ogen en oren
goed de kost geeft en risico's goed inschat, kan fluitend naar zijn werk
en ook weer fluitend naar huis. Waar staan we nu, vier maanden later?
's-HERTOGENBOSCH. Elke week hebben
we een werkvergadering over de implemen
tatie van de TPM-methodiek voor de pilaar.
We werken daarbij volgens het masterplan,
bestaande uit 7 pilaarstappen. Voor het
einde van dit jaar zullen we stap 0 tot en
met 2 afronden.
Stap o: rapporteren
Hier stel je het team samen en formuleer je
een visie. Ook ontwerp je een pilaarbord
overzichtsbord) en leg je in het master
plan vast welke stappen je gaat zetten.
Belangrijk in deze fase is de samenstelling
van een scorebord; in TPM-taal noemen
we dat het KPI (key performance indicator)
bord. We rapporteren hierin de relevante
scores op de verschillende aspecten zoals
het aantal ongevallen, het verzuim als
gevolg van deze ongevallen, ziekteverzuim,
aantal verbeterteams, et cetera. We willen
deze stap in december afronden.
Stap i: analyseren
Deze vervolgstap is al opgestart. We zullen
deze ook in december afronden. Het gaat
er hier om zoveel mogelijk beschikbare
gegevens boven tafel te krijgen. Ook kijken
we naar de methoden om deze gegevens
te verzamelen. Met deze analyses (ook wel
deployments genoemd) kunnen we stap
2 gaan plannen.
Stap 2: procedurebepaling
In deze stap kijken we wat de juiste procedu
res zijn op het gebied van EHBO (uitvoering
en registratie) en wie de veiligheidskundi-
gen zijn of zouden moeten zijn. Als je weet
wat je zou moeten doen en wat je werkelijk
doet, zie je soms dat dit niet 100% hetzelfde
is. We doen de dingen niet zoals we dat
zouden moeten doen. Om het verschil echter
te verkleinen stellen we in deze fase de ver
beteracties vast. In 's-Hertogenbosch starten
we in oktober met stap 2.
Ook Vrumona, Zoeterwoude en Brand
maken plannen om de Safety Pilaar op te
starten. Onlangs zijn de veiligheidscoördi
natoren bij elkaar gekomen om samen de
pilaarstructuur door te nemen. We hebben
duidelijk afgesproken dat we nauw gaan
samenwerken en ervaringen delen om de
pilaren HNS-breed zo efficiënt mogelijk op
te starten.
Als missie voor de Safety-pilaar hebben
we gedefinieerd:
'We willen in de brouwerij een veilige werk
omgeving creëren, waar ieder individu zijn
verantwoordelijkheid kent en neemt.'
Paul Bleijs
Mijn naam is Myrthe van de
Kieft en ik werk sinds i oktober
bij Heineken als HR-adviseur
voor de afdeling Verpakken in
Zoeterwoude.
ZOETERWOUDE. 27 jaar geleden ben
ik, samen met mijn tweelingbroer, ge
boren in Haarlem. Naast mijn tweeling
broer heb ik ook nog een oudere zus en
broer. Mijn jeugd heb ik in Haarlem en
omgeving doorgebracht. Tijdens mijn
studie heb ik in Amsterdam gewoond,
maar nu woon ik weer in Haarlem.
Daar heb ik vorig jaar een leuk huisje
midden in het centrum gekocht.
Naast mijn opleiding Personeel en
Organisatie en aanverwante cursus
sen, heb ik gewerkt in verschillende
functies op het gebied van Human Re
sources en Personeel en Organisatie.
Ik ben ooit begonnen als intercedente
bij een uitzendorganisatie, waar ik wat
later vestigingsmanager werd. Ik be
middelde daar - onder andere - voor
het logistieke personeel van Heineken.
Na daar een aantal jaren te hebben
gewerkt, heb ik de overstap naar een
HR-afdeling bij een jong facilitair
communicatiecenter gemaakt. In die
functie was ik verantwoordelijk voor
zowel operationele werkzaamheden
als voor het vormen en implementeren
van beleid. Na driejaar vond ik dat
het tijd werd voor een nieuwe stap in
mijn carrière en dus voor een nieuwe
uitdaging. Door eerdere functies,
positieve verhalen van vrienden die
mij al zijn voorgegaan en de media,
kwam ik al snel uit bij Heineken. Maar
er is natuurlijk meer dan werken! Ik
besteed mijn tijd ook graag aan: ten
nis, klussen (mijn huis is van 1850 en
er moet een hoop opgeknapt worden),
lezen, reizen (ik ben tot nu toe in Java,
Bali, Lombok, Spanje, Italië, Engeland,
Frankrijk geweest, maar heb nog heel
wat te ontdekken), en als laatste (maar
zeker niet onbelangrijk) lekker eten en
uitgaan.
Met veel plezier en enthousiasme
ben ik op 1 oktober als HR-adviseur
Verpakken begonnen. Jullie zullen mij
ongetwijfeld veel gaan zien en horen.
Ik heb er ontzettend veel zin in. Op
een heerlijk, heldere samenwerking!
Myrthe van de Kieft
*1TH
Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nl!
W»
i
OKTOBER 2007