Heinefcf an Kemoers wordt hoofd Bedriif Technolo ische Dienst SAFETY-PILAAR: WE GAAN VOOR 0 ONGEVALLEN Even voorstellen... Myrthe van de Kieft s s Alles wat je altijd al wilde weten over bier Op welke temperatuur kun je bier het beste drinken? [Tl HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan jouw kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat de redactie op zoek naar antwoorden op vragen over bier. Een medewerker stelde ons onderstaande vraag. Hans-Peter Voss, senior scientist Product Packaging Development bij Research Innovation (Heineken Suppy Chain), geeft er een antwoord op. Dit geldt ook voor de echte zware bieren, zoals tripels, die hun mooie volle geurspectrum het beste ontvouwen bij temperaturen tussen de 10 en 15°C. De nieuwe BeerTender speelt ook in op de keuzemogelijkheid van de klant bij het instellen van de biertemperatuur tussen de 3 en 7°C. Zo kan iedereen het bier drinken op een temperatuur die het beste bij zijn of haar smaak past. Proost!" "Over wat de beste temperatuur is om bier te drinken kunnen we lang debatteren. Er zijn persoonlijke voorkeuren, landstradities, klimaatomstandigheden en ga zo maar door. Iedere brouwerij heeft wel zijn eigen optimale 'range', waarbij hun bier het best tot zijn recht komt. Ook de verschillende biergoeroes, zoals de net overleden Michael Jackson (nee, niet die met die handschoen), hebben wel hun eigen adviezen. Zo adviseert hij voor een lichte pilsener een temperatuur van 7°C, iets wat wij in Nederland toch echt te warm vinden. De Engelse Cask Ales worden daarentegen traditioneel op een temperatuur van 13-15°C geschonken. Zonder te exact te zijn, kan je zeggen dat de temperatuur van ondergistende bieren lager moet zijn dan van bovengistende bieren. De meeste pilseners zijn verfrissend en goed doordrinkbaar bij lage temperaturen van net onder 0°C tot zo'n 8°C. De wat zwaardere, lichte bieren worden meestal geserveerd bij 6 tot 8°C. De donkere bieren zoals oud bruin, bokbier en dubbel zijn goed te drinken tussen de 10 en 12°C, en sommige volle donkere bieren mogen zelfs nog wel wat warmer worden gedronken. ZOETERWOUDE. Jan Kempers volgt vanaf 15 september Marlies Wijckerheld Bisdom op als hoofd Bedrijf Technolo gische Dienst. Jan was hiervoor Quality Assurance Manager binnen HNS, maar verving vanaf 1 januari van dit jaar Marieke Boots in haar functie van Senior Technoloog Verpakken. In deze uitgave willen we de stand van zaken schetsen rond de Safety Pilaar die we in mei in 's-Hertogenbosch opgestart hebben. We deden dat onder het motto 'Veiligheid begint bij jou!'. Wie zijn ogen en oren goed de kost geeft en risico's goed inschat, kan fluitend naar zijn werk en ook weer fluitend naar huis. Waar staan we nu, vier maanden later? 's-HERTOGENBOSCH. Elke week hebben we een werkvergadering over de implemen tatie van de TPM-methodiek voor de pilaar. We werken daarbij volgens het masterplan, bestaande uit 7 pilaarstappen. Voor het einde van dit jaar zullen we stap 0 tot en met 2 afronden. Stap o: rapporteren Hier stel je het team samen en formuleer je een visie. Ook ontwerp je een pilaarbord overzichtsbord) en leg je in het master plan vast welke stappen je gaat zetten. Belangrijk in deze fase is de samenstelling van een scorebord; in TPM-taal noemen we dat het KPI (key performance indicator) bord. We rapporteren hierin de relevante scores op de verschillende aspecten zoals het aantal ongevallen, het verzuim als gevolg van deze ongevallen, ziekteverzuim, aantal verbeterteams, et cetera. We willen deze stap in december afronden. Stap i: analyseren Deze vervolgstap is al opgestart. We zullen deze ook in december afronden. Het gaat er hier om zoveel mogelijk beschikbare gegevens boven tafel te krijgen. Ook kijken we naar de methoden om deze gegevens te verzamelen. Met deze analyses (ook wel deployments genoemd) kunnen we stap 2 gaan plannen. Stap 2: procedurebepaling In deze stap kijken we wat de juiste procedu res zijn op het gebied van EHBO (uitvoering en registratie) en wie de veiligheidskundi- gen zijn of zouden moeten zijn. Als je weet wat je zou moeten doen en wat je werkelijk doet, zie je soms dat dit niet 100% hetzelfde is. We doen de dingen niet zoals we dat zouden moeten doen. Om het verschil echter te verkleinen stellen we in deze fase de ver beteracties vast. In 's-Hertogenbosch starten we in oktober met stap 2. Ook Vrumona, Zoeterwoude en Brand maken plannen om de Safety Pilaar op te starten. Onlangs zijn de veiligheidscoördi natoren bij elkaar gekomen om samen de pilaarstructuur door te nemen. We hebben duidelijk afgesproken dat we nauw gaan samenwerken en ervaringen delen om de pilaren HNS-breed zo efficiënt mogelijk op te starten. Als missie voor de Safety-pilaar hebben we gedefinieerd: 'We willen in de brouwerij een veilige werk omgeving creëren, waar ieder individu zijn verantwoordelijkheid kent en neemt.' Paul Bleijs Mijn naam is Myrthe van de Kieft en ik werk sinds i oktober bij Heineken als HR-adviseur voor de afdeling Verpakken in Zoeterwoude. ZOETERWOUDE. 27 jaar geleden ben ik, samen met mijn tweelingbroer, ge boren in Haarlem. Naast mijn tweeling broer heb ik ook nog een oudere zus en broer. Mijn jeugd heb ik in Haarlem en omgeving doorgebracht. Tijdens mijn studie heb ik in Amsterdam gewoond, maar nu woon ik weer in Haarlem. Daar heb ik vorig jaar een leuk huisje midden in het centrum gekocht. Naast mijn opleiding Personeel en Organisatie en aanverwante cursus sen, heb ik gewerkt in verschillende functies op het gebied van Human Re sources en Personeel en Organisatie. Ik ben ooit begonnen als intercedente bij een uitzendorganisatie, waar ik wat later vestigingsmanager werd. Ik be middelde daar - onder andere - voor het logistieke personeel van Heineken. Na daar een aantal jaren te hebben gewerkt, heb ik de overstap naar een HR-afdeling bij een jong facilitair communicatiecenter gemaakt. In die functie was ik verantwoordelijk voor zowel operationele werkzaamheden als voor het vormen en implementeren van beleid. Na driejaar vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe stap in mijn carrière en dus voor een nieuwe uitdaging. Door eerdere functies, positieve verhalen van vrienden die mij al zijn voorgegaan en de media, kwam ik al snel uit bij Heineken. Maar er is natuurlijk meer dan werken! Ik besteed mijn tijd ook graag aan: ten nis, klussen (mijn huis is van 1850 en er moet een hoop opgeknapt worden), lezen, reizen (ik ben tot nu toe in Java, Bali, Lombok, Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk geweest, maar heb nog heel wat te ontdekken), en als laatste (maar zeker niet onbelangrijk) lekker eten en uitgaan. Met veel plezier en enthousiasme ben ik op 1 oktober als HR-adviseur Verpakken begonnen. Jullie zullen mij ongetwijfeld veel gaan zien en horen. Ik heb er ontzettend veel zin in. Op een heerlijk, heldere samenwerking! Myrthe van de Kieft *1TH Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nl! W» i OKTOBER 2007

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2007 | | pagina 4