TOPPER
POOLSE COLLEGA'S UIT ZYWIEC
TE GAST IN 'S-HERTOGENBOSCH
Afdelina Dutv Free Travel
Retail naar Zoeterwoude verhuisd
In de brouwerijen werken tientallen TPM-verbeterteams aan het
verbeteren van het productieproces. In deze rubriek zetten we een
verbeterteam in het zonnetje dat uitzonderlijke resultaten heeft behaald.
's-HERTOGENBOSCH. In 2006 werden operators in totaal
84 keer uit bed gebeld om een probleem aan het ethanol
koelwatersysteem van de afdeling Filtratie op te lossen.
Een gezamenlijk team van de afdelingen Energiedienst en
Filtratie heeft zich met succes sterk gemaakt om dat aantal
fors terug te brengen. In 2007 is tot nu toe nog maar 12 keer
een alarmmelding geweest en sinds eind mei zelfs helemaal
niet meer (zie grafiek). Het team maakte gebruik van de
PKE-methode. PKE staat voor 'process kaizen engineers'.
Kaizen, een Japans begrip, staat voor 'continue verbeteren'.
Het team onder leiding van Eddy Folkers, Installatiebeheer
der Energiedienst, bestond uit Henk de Groot, Jan Brouwers,
Rien op 't Hoog, Peter Slegtenhorst, Huub van Bergen, Theo
van der Steen en Jan Clement.
Welke resultaten heeft jullie team bereikt?
"Vorig jaar kwam er maar liefst 84 keer een alarmmelding
uit ons koelwatersysteem. Door een hoog niveau bestond
de kans dat ethanol (alcoholwater) overliep uit het voor
raadvat. Steeds als dit gebeurde, moesten we een operator
oproepen om het systeem te controleren en eventueel
'Operators Energiedienst
hoeven 's-nachts
minder vaak hun bed uit!'
ethanol bij te vullen zodat de prestaties van de koelin
stallatie op het juiste peil bleven. Met name in de onbe
mande nacht- en weekenddiensten betekent dat dus dat
je een operator uit bed moet bellen. Geen pretje, want
ook al hoort het bij het werk, de meeste mensen hechten
nou eenmaal waarde aan hun nachtrust. Bovendien zijn
het voor het bedrijf relatief dure uren als iemand in het
weekend of in de nacht opgeroepen moet worden. Samen
met de monteurs van TSP (Technical Support Packaging)
zijn we begin mei begonnen om het probleem goed te
bekijken. Ons doel was het aantal alarmmeldingen én het
ethanolverlies flink terug te brengen. Uit ons onderzoek
bleek dat het wisselende niveau in de expansietank de
grootste verstoorder was. Vervolgens hebben we er werk
van gemaakt om de basiscondities te herstellen. We heb
ben kritische gebieden vastgesteld en mogelijke oorzaken
geanalyseerd. Daarbij stuitten we onder meer op de
warmtewisselaars, die mogelijk een oorzaak waren van
inwendige lekkages. Maar ook op achterstallig onderhoud
van de alcoholcirculatiepomp voor het kelderbier én op
het ontbreken van een onderhoudsysteem op het alcohol-
watercircuit. Eind mei konden we acties gaan bepalen.
Bijvoorbeeld het afpersen van de alcoholwaterkoelers, het
overhalen van de alcoholcirculatie pomp voor het kelder
bier en het plaatsen van een automatische ontluchting op
de hoogst gelegen retourleiding in de directe omgeving
van het voorraadvat. Acties om deze verbeteringen te
borgen, waren bijvoorbeeld de planning van Planmatig
Onderhoud invoeren in SAP en het uitvoeren van taken
voor Planmatig Onderhoud. Al deze acties hebben we in
juni en juli uitgevoerd. Ze zijn geborgd in augustus en
september. Als we de resultaten van 2006 en 2007
vergelijken dan hebben we ons doel meer dan gehaald!"
Wat hebben jullie geleerd door de methodiek toe
te passen?
"Vooral datje tot verrassende resultaten komt als je een
probleem met meerdere afdelingen aanpakt. Je hebt dan
een paar vreemde ogen die naar de installatie kijken en
de goede vragen stellen. Je moet jezelf dwingen om de
grensgebieden tussen afdelingen op te zoeken. Juist op die
grens zijn dingen niet altijd goed afgesproken. Als team
hebben wij laten zien dat het belangrijk is om continu over
je grenzen te blijven kijken."
Wat is de volgende stap?
"Waar we zojuist mee afsloten, continu over je grenzen
heen blijven kijken, dus!"
Dariusz Jastrzab, Jaroslaw Hoe, Andrzej Mizia, Grzegorz Dudek,
Krzysztof Kucharezyk, Tadeusz Krzus, Andrzej Blachut,
KrzysztofBlasiak... Mooie namen, een beetje lastig uit te
spreken, maar dat mag geen probleem zijn om met hen
twee dagen ideeën uit te wisselen over TPM.
's-HERTOGENBOSCH. Op 27 en
28 september brachten acht Poolse col
lega's van de brouwerij in de Poolse stad
Zywiec een bezoek aan de brouwerij in
s-Hertogenbosch. De Zywiec-brouwerij
stamt uit 1856 en werd in 1994 door Hei-
neken overgenomen, waarna ze is uitge
groeid tot de modernste brouwerij in Polen.
De collega's uit Zywiec kwamen vooral
hier om kennis op te doen over de in
voering van TPM. Het TPM-team had een
afwisselend programma opgezet met veel
presentaties over de Nederlandse brouwe
rijen en alle facetten van TPM. Vervolgens
waren er presentaties over Kwaliteit, PM,
Training Opleiding, het brouwerijproces,
continu verbeteren en AM. Ook werd
een bezoek gebracht aan het Leer
centrum. En ondertussen werd
er ook geluncht, gedineerd en
geborreld. Op dat gebied hoefden
we de Polen niets te leren. Met
veel kennis en een goed
gevulde maag gingen
de Polen weer terug
naar Zywiec.
Ze leveren 80 verschillende bierproducten, 40 fris
producten en POS-materiaal aan zo'n 200 klanten
wereldwijd: de afdeling Duty Free Travel Retail (DF&TR).
Ze zijn onderdeel van West-Europa en verhuisden op
7 oktober van Rotterdam Schielanden naar Energieweg
38b in Zoeterwoude.
ZOETERWOUDE. Duty Free is een
organisatie met een zogenaamde
Global Account, ze beleveren we
reldwijd Duty Free-klanten. Daar
voor nemen ze ook producten van
de brouwerijen in Zoeterwoude en
's-Hertogenbosch af. De accounts
waarmee ze werken hebben tot de
verbeelding sprekende namen als:
Cruises, Ferries, Borders Maritime,
Military, Airlines en Airportshops.
Elke van deze accounts heeft een Glo
bal Account Manager, ondersteund
door in totaal vier Customer Service
Coördinators. De orderverwerking
vindt plaats bij DF&TR. De afdeling
bestaat uit vijf Logistic Coördinators
en was tot eind september gevestigd
bij Rotterdam Schielanden. Omdat
sommige horeca-units in het kader
van het project Springbok gaan
samenvoegen, moest DF&TR naar
een ander kantoor gaan uitkijken.
Officiële opening
In Zoeterwoude huurt de afdeling
niet alleen kantoorruimte, maar ook
2000 m2 opslagruimte voor bier,
fris en POS-producten. Daar houden
ze een voorraad van aan omdat
Duty Free klanten vaak onverwacht
bestellen en een kortere levertijd
hebben dan klanten van HNS. De
unit levertals onderdeel van de
totale supply chain, een aanzienlijke
besparing op bij HNS. Die kan zich
nu concentreren op grote zendin
gen waarbij per order slechts één
product wordt geleverd.
De officiële openingsdatum van het
kantoor is op dinsdag 6 november
aanstaande. De afdeling DF&TR
nodigt jullie allemaal uit om dat
met ze te vieren vanaf 17.00. Adres:
Energieweg 38bk, op het industrie
terrein in Zoeterwoude.
storings verloop 2006-2007
VIER LEDEN VAN HET TEAM: HENK DE GROOT, EDDY FOLKERS,
JAN BROUWERS EN RIEN OP 'T HOOG, VOOR DE AWK26. OP DE
FOTO ONTBREKEN PETER SLEGTENHORST, HUUB VAN BERGEN,
THEO VAN DER STEEN EN JAN CLEMENT
jan febr maart april mai juni juli aug sept okt nov dec
LOUIS HOPSTAKEN EN
ANITA ROIJMANS MET
DE GROEP POOLSE
COLLEGA'S
ZYWIEC-BIER MET HET
KARAKTERISTIEKE
DANSENDE STELLETJE
OP HET ETIKET
OKTOBER 2007