0
SAS BEWAAKT WERELDWIJDE
KWALITEITSTANDAARD
Nationale promotie-
speakerkraties:
KLEIN MAAR GRÓÓTS
colofon
HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
r-
In de rubriek 'Alles wat je altijd al wilde weten over bier' gaven we al veel
antwoorden op vragen over bier, de ingrediënten en het brouwproces.
Maar hoe zorgt Heineken er eigenlijk voor dat de kwaliteit van het bier
constant blijft? Dat de brouwer in Nigeria dezelfde kwaliteit aflevert als de
brouwers in Zoeterwoude, 's-Hertogenbosch en Wijlre? Dat is de taak van
Sensory Analytical Services (SAS) van Group Supply Chain.
Iedere brouwerij binnen Heineken heeft
zijn eigen laboratorium. Die test de pro
ducten van de eigen brouwerij op de
Heineken-kwaliteitstandaard. Daarnaast
is er de afdeling Sensory Analytical
Services (SAS) van Group Supply Chain.
SAS test alle producten van Heineken we
reldwijd. Iedere werkmaatschappij levert
daarvoor regelmatig bier, maar bijvoor
beeld ook grondstoffen en water aan, dat
uitgebreid wordt getest. Daarmee wordt de
wereldwijde kwaliteitstandaard bewaakt.
Twee manieren van testen
Bier wordt op twee manieren getest:
analytisch en sensorisch. Een analytische
test is een laboratoriumanalyse waarbij
bijvoorbeeld wordt gekeken naar de kleur,
de schuimstabiliteit, het alcoholgehalte,
de zuurgraad en nog vele andere parame
ters voor de bierkwaliteit. Een sensorische
test bestaat uit het ruiken en proeven van
bier. Hierbij zijn mensen de instrumenten.
Door de psychologische, fysiologische en
omgevingsfactoren zijn deze testen veel
moeilijker te interpreteren. Bij al deze
testen overlappen SAS en de plaatselijke
laboratoria elkaar gedeeltelijk.
Geaccrediteerd laboratorium
De vraag is of er niet veel dubbel werk
wordt gedaan met zowel plaatselijke labo
ratoria als een centraal laboratorium zoals
SAS. Volgens Eric Weiten, manager van
SAS, is dat precies wat zij zichzelf een jaar
of drie geleden ook afvroegen. Toen kreeg
SAS de opdracht een kwaliteitsprogramma
te ontwikkelen voor alle laboratoria we
reldwijd, waardoor de analytische en sen
sorische tests decentraal volgens dezelfde
methode met dezelfde betrouwbaarheid
'Wij testen alle producten van
Heineken wereldwijd'
konden plaatsvinden. Eric: "SAS werkt zelf
via een strikt ISO-systeem of zogenaamde
accreditatie. Maar dat systeem kun je niet
zomaar op dezelfde manier introduceren.
Er was behoefte aan een iets simpeler
en doeltreffender systeem dat overal ter
wereld in de labs kan worden gebruikt.
Terwijl we dat programma aan het ont
wikkelen waren, was het laboratorium in
's-Hertogenbosch bezig met de accredita
tie, een wereldwijd erkend keurmerk voor
laboratoria. Wij hebben 's-Hertogenbosch
en later ook Zoeterwoude daarin gesteund.
's-Hertogenbosch is inmiddels geaccredi
teerd, Zoeterwoude volgt binnenkort."
Eigen kwaliteitssysteem
SAS ontwikkelde voor alle andere
Heineken-laboratoria wereldwijd het
Laboratory Star System, een uitgeklede
versie van het geaccrediteerde systeem
met twee niveaus, aangegeven door ster
ren. Het management heeft vervolgens
de regel ingesteld dat alle laboratoria van
Heineken één of twee sterren volgens het
Laboratory Star System moeten hebben.
Twee medewerkers van SAS zijn fulltime
bezig om laboratoria wereldwijd te helpen
met het invoeren van dat systeem. Indien
een laboratorium twee sterren heeft en
ook nog goed presteert, middels zoge
naamde ring-analyses, zullen er uitein
delijk minder monsters naar SAS gestuurd
hoeven te worden.
Bestaansrecht
Op de vraag of SAS dan bezig is zichzelf
op te heffen, zegt Eric: "Zeker niet. Niet
alle laboratoria worden twee sterren en
daarbij doen we nog allerlei andere testen
die centraal moeten plaatsvinden. Zo
onderzoeken wij ook mout en wort van alle
werkmaatschappijen en coördineren we
integriteitstesten. Bij deze laatste test wor
den bijvoorbeeld watermonsters of bier
monsters getoetst op voedselveiligheid. De
monsters worden vanuit de hele wereld
centraal verzameld en naar een extern
laboratorium gestuurd voor een grondige
analyse. En - niet onbelangrijk - wij doen de
analyses voor de Heineken Quality Award.
Daarbij verlenen we allerlei service op
laboratoriumgebied, zoals het organiseren
van ringanalyses op analytisch, microbio
logisch en sensorisch terrein, en zijn we de
vraagbaak voor allerlei labzaken."
>u?eaö!
'S-HERTOGENBOSCH. De afdeling
Verpakken in 's-Hertogenbosch draait in
de regel haar hand niet om voor speciale
verpakkingen. Hoe meer afwijking van de
standaard, hoe meer uitdaging. Afwijkend
in de meest positieve zin van het woord is in
ieder geval ook de nieuwste nationale pro
motie, de Heineken speakerkratjes. Kleine
speakertjes in de vorm van een Heineken-
kratje worden ingesloten in een speciale
verpakking met zes 33cl blikjes Heineken.
De kratjes van 11,5 bij 8 cm zijn onder meer
aan te sluiten op elke mp3-speler.
Uitpakken, ompakken, inpakken
In amper drie weken tijd staat Verpakken
voor de gigaklus om het inpakken van maar
liefst 100.000 van deze speakersetjes te co-
ordineren. Bij deze klus maken ze dankbaar
gebruik van de diensten van het Veghelse
bedrijf IBN-groep. Snel worden twee inpak-
lijnen opgebouwd, waarna een team van
circa 15 inpakmedewerkers aan de slag
UUi
120
Na de Heineken Honcho en de Jagers-
hoed heeft Heineken de speakerkratjes
gelanceerd. Daar zullen we dus nog
veel van horen.
gaat om blikjes Heineken uit te pakken, ze
in een aparte actieverpakking te doen, de
twee speakers bij te steken en het geheel
keurig te sealen.
Voetjes van de vloer
De speakerkratjes liggen sinds 13 augustus
in de meeste supermarkten en slijterijen.
Uiteraard laat Heineken de consumenten
met een forse reclamecampagne horen dat
er, ondanks de ondermaatse afmetingen,
een fantastisch geluid uit de speakerkratjes
komt. Naast een tv-commercial, Heineken.
'Let op! Swingt uit.
Speakerkratjes on board'
nl en een abri-campagne zijn de speakerk
ratjes ook op andere verrassende locaties
te bewonderen. Op het Leidseplein in
Amsterdam is in een abri-hokje een
speakerkratjes Tuisterruimte' ingericht,
waarin je swingend op de tram kan wach
ten en je muziekvoorkeur kan delen met
onbekende reisgenoten. Ook rijdt er een
radiobestuurbaar mini-speakerwagentje
rond door Utrecht, Groningen, Leiden en
Eindhoven. En op de achterkant van de
Heineken vrachtwagens staat de tekst
'Let op! Swingt uit. Speakerkratjes on
board'. Bezoekers van de Albert Heijn XL
in Zaandam kunnen in de week van
27 augustus swingend de winkel door. In
deze supermarkt staan drie luisterscher-
men met speakerkratjes, waaruit drie
verschillende genres muziek klinken: pop,
rock en disco. Een promotiedame heeft
haar winkelwagentje 'opgepimpt' tot een
swingende kar compleet met ingebouwde
mp3-speler en speakerkratjes. De verwach
ting is dan ook dat bij het winkelend publiek
de heupen flink los en de voetjes van de
winkelvloer gaan.
Kopij voor HNS Nieuws
5 (publicatiedatum
14 september) kan
tot en met maandag
3 september worden
gemaild naar:
redactie@heineken.nl.
8r
F
HET INPAKTEAM AAN HET WERK. [FOTO HENK VAN ESCH]
Dit is een uitgave
van Heineken Nederland Supply
REDACTIES
ZOETERWOUDE
Aad van der Meer, Loes Iedema,
Lotte van Hoesel, Hafid Yazami,
Jan van Kuijk, Rob Rosier,
Edwin van Westrienen
'S-HERTOGENBOSCH
Norbert Cappetti, Gerard Brockotter,
Joop Donkers, Margreet van de Ven,
Joost Broers, Ewald Smits, Jeroen de Jong,
Sarah de Rijke
REDACTIEADRES
BK 3.31, Z/Wou. Telefoon: 06-16032340
redactie@heineken.nl
PRODUCTIE EN REALISATIE
Limona Tekst - Leiden
Strooks - 's-Hertogenbosch
vM-design - Delft
Drukkerij Groen - Leiden
AUGUSTUS 2007