GEVELS BROUWERIJ
'S-HERTOGENBOSCH
WEER 'HEERLIJK HELDER'
Pieter Pils voor brouwer
Hans de Werdt
Het verslaq van operators Hans en Robin
L. v,
IT! HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Rayonmanager Eef Stiekema omschreef Hans in zijn speech als 'een serieus
iemand die staat voor wat hij zegt. Iemand die zeer hoge eisen stelt aan
zichzelf en ook aan anderen. Hans kan ook bijzonder vasthoudend zijn, zeker
als hij vindt dat het beter kan. Je moet van zeer goede huize komen wil je
hem dan van zijn idee af te brengen. Hans wil het altijd beter doen; vandaar
dat hij, ondanks zijn lange loopbaan, absoluut is meegegroeid de afgelopen
jaren. Kortom, een goede collega waar je op kunt bouwen!' Na de speech van
Eef werd Hans nog even op de proef gesteld door collega Bram Kievit die een
uitermate vermakelijke quiz in elkaar had gezet. Na die quiz was er voor ie
dereen koffie met een heerlijke Bossche bol. Zelf gaf Hans er als nuchter com
mentaar bij het 'niet echt een prestatie' te vinden. Een dag later vervolgde hij
'gewoon' zijn carrière bij Heineken!
De schoonmaak van de
brouwerij in 's-Hertogenbosch
reikt soms letterlijk tot grote
hoogte. Veiligheid is dan
geboden.
'S-HERTOGENBOSCH. Op grote hoog
te werd de afgelopen weken gewerkt
aan het reinigen van de gevels van
de brouwerij in 's-Hertogenbosch. Gé
van Hartevelt, manager Technische en
Facilitaire Ondersteuning, vertelt: "Een
van de taken van onze afdeling is dat
we het aanzien van de brouwerij op een
goed niveau houden, onder meer door
te zorgen voor een goede schoonmaak.
Met name weersomstandigheden als re
gen en wind laten hun sporen achter op
de gevels van onze gebouwen. Besloten
is om dit jaar alle gele vlakken van de
gebouwen te laten reinigen. Het gaat om
tientallen platen van een kleine vier
kante meter. Het is niet zozeer het aantal
vierkante meters, maar de onhandige
plaats en de kleur die de schoonmaak
tot een enorme uitdaging maken. De
platen hangen immers op een hoogte
van tussen de 20 en 35 meter!"
Nadruk op veiligheid
Gezien die hoogte wordt het werk uitgevoerd
met een hoogwerker en uiteraard door
gecertificeerde medewerkers. Gé: "De hoog
werker kan een hoogte van 70 meter halen,
daar kun je zelfs de haan op de kerktoren
mee poetsen! Het is de eerste keer dat we dit
doen, eigenlijk vooral om esthetische rede
nen. Een schone brouwerij zorgt immers ook
voor heerlijk helder Heineken!"
'S-HERTOGENBOSCH. Brouwer Hans de Werdt begon in 1967 als 16-jarige
bij de brouwerij in 's-Hertogenbosch. Donderdag 16 augustus ontving hij voor
zijn 40 dienstjaren, uit handen van productiemanager Brouwen Petra His-
sink, het bekende beeldje Pieter Pils en een oorkonde. Ook Paul Bleijs was er
om Hans persoonlijk te feliciteren.
rol verandert. Ze zitten niet meer
traditioneel achter de desk om het
proces te volgen, maar doen trendana
lyses, grijpen in als ze worden gewaar
schuwd in geval van alarmen, en zijn
bezig met verbeterprojecten. Hun
mening is belangrijk."
De projectaanpak
Haaye: "MES kan worden gezien als de
moderne versie van PIMS. Met behulp
van deze systemen kunnen we inspelen
op de huidige en toekomstige informa
tiebehoefte; van de operators tot het
management. Daarnaast is het belangrijk
'De rol van de operator
verandert. Hun mening is
belangrijk'
dat beide brouwerijen zoveel mogelijk
op een gelijke manier gaan werken. De
eerste stap in een dergelijk project is het
selectieproces. Een belangrijk aspect
daarin is het afleggen van referentie-
bezoeken en dat is het afgelopen jaar
gebeurd. Nu de leverancier is gekozen,
zal het projectplan verder uitgewerkt
worden. De eerste medewerkers zullen
naar verwachting in de loop van 2008
gebruik kunnen maken van de nieuwe
omgeving. Ik zie ernaar uit samen met
de medewerkers tot een nieuwe MES-
omgeving te komen, waarmee het werk
beter en sneller kan worden uitgevoerd."
'Wij mochten jammergenoeg niet
met de operators in Sydney praten.
Dit had voor ons behoorlijk wat
meerwaarde kunnen hebben'
DE GELE PLATEN HANGEN OP ZO'N 35 METER HOOGTE
vervolg van pagina 3
De komende periode zal in HNS
Nieuws regelmatig informatie ver
schijnen over de inhoud en de voort
gang van het MES Brouwen-project.
"Wij voelden ons als operators behoorlijk bevoorrecht dat
we de referentiebezoeken voor Heineken mochten afleg
gen. Het systeem van Rockwell was als eerste aan de beurt
voor een bezoek. Zij hadden Kraftfood als referentie voor ons
uitgekozen in Springfield (USA). Wij vertrokken op 17 januari
en kwamen na zo'n 12 uur reizen aan. 20 minuten later waren
we alweer op weg naar een diner met de afgevaardigden van
Rockwell en Kraftfood. De volgende dag gingen we er weer
vroeg uit om alles nog even door te nemen en om negen uur
waren we op de plant van Kraftfood. De ochtend gebruikten we
om een idee te krijgen van hun proces en lieten we een presen
tatie van Heineken zien. We kregen een rondleiding door hun
bedrijf en constateerden dat dit proces lang niet zo ingewik
keld is als onze brouwprocessen. Later volgden er discussies
met hun afvaardiging. Wij gingen daarna het gesprek aan met
de operators. Door hun automatisering en de hieruit voort
vloeiende informatie over hun procesafloop, werden er grote
kostenbesparingen aan grondstoffen gerealiseerd. Ook werd
ons hier duidelijk hoe goed onze eigen PIMS (Proces Informa
tion Management Systeem) eigenlijk is.
ROBIN (LINKS) EN HANS
Daarna was GE Fanuc aan de beurt. Zij hadden Lion Nathan
Breweries als referentie voor ons uitgekozen op hun locaties
in Sydney (Australië) en Auckland (Nieuw Zeeland). Op donder
dag 8 februari vlogen wij hiervoor al vroeg naar Sydney waar
we vrijdagmiddag laat aankwamen. Het weekend hebben we
gebruikt om bij te komen van de reis en het tijdverschil van
10 uur. Op maandagmorgen werden we bij Lion Nathan
Breweries in Sydney verwacht. Een lange dag van vergade
ren met een korte rondleiding door de brouwerij volgde. Wij
mochten jammergenoeg niet met de operators praten. Dit had
voor ons behoorlijk wat meerwaarde kunnen hebben, denken
we. Desondanks hebben we toch een goed beeld over dit
MES-pakket gekregen. De volgende dag vlogen we alweer naar
Auckland (Nieuw Zeeland), waar we direct na aankomst onze
vrienden van de Dominion Brouwerij (DB, maken ook Heineken)
bezochten. De dag erna gingen we naar Lion Nathan. Dit MES-
pakket kan volgens ons in ieder geval wat PIMS ook kan, met
de potentie tot meer. Er was eveneens een uitstekende
rapportage tooi aanwezig.
Als laatste bezochten we Siemens. Zij hadden Kraftfood (klinkt
bekend) als referentie voor ons uitgekozen in Namen (België).
Ook hier speelde automatisering een belangrijke rol en het
ging alleen om batchprocessing. Verder was er nog niet veel
ontwikkeld, dus voor ons viel er uiteindelijk niet veel te zien.
Onze conclusie is dat we een goed inzicht hebben gekregen in
wat er op dit moment op deze markt in ontwikkeling is. Het is
zeker raadzaam eerst een pilot te houden zodat we de sterke
en zwakke punten goed in kaart kunnen brengen."
AUGUSTUS 2007