GEVELS BROUWERIJ 'S-HERTOGENBOSCH WEER 'HEERLIJK HELDER' Pieter Pils voor brouwer Hans de Werdt Het verslaq van operators Hans en Robin L. v, IT! HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Rayonmanager Eef Stiekema omschreef Hans in zijn speech als 'een serieus iemand die staat voor wat hij zegt. Iemand die zeer hoge eisen stelt aan zichzelf en ook aan anderen. Hans kan ook bijzonder vasthoudend zijn, zeker als hij vindt dat het beter kan. Je moet van zeer goede huize komen wil je hem dan van zijn idee af te brengen. Hans wil het altijd beter doen; vandaar dat hij, ondanks zijn lange loopbaan, absoluut is meegegroeid de afgelopen jaren. Kortom, een goede collega waar je op kunt bouwen!' Na de speech van Eef werd Hans nog even op de proef gesteld door collega Bram Kievit die een uitermate vermakelijke quiz in elkaar had gezet. Na die quiz was er voor ie dereen koffie met een heerlijke Bossche bol. Zelf gaf Hans er als nuchter com mentaar bij het 'niet echt een prestatie' te vinden. Een dag later vervolgde hij 'gewoon' zijn carrière bij Heineken! De schoonmaak van de brouwerij in 's-Hertogenbosch reikt soms letterlijk tot grote hoogte. Veiligheid is dan geboden. 'S-HERTOGENBOSCH. Op grote hoog te werd de afgelopen weken gewerkt aan het reinigen van de gevels van de brouwerij in 's-Hertogenbosch. Gé van Hartevelt, manager Technische en Facilitaire Ondersteuning, vertelt: "Een van de taken van onze afdeling is dat we het aanzien van de brouwerij op een goed niveau houden, onder meer door te zorgen voor een goede schoonmaak. Met name weersomstandigheden als re gen en wind laten hun sporen achter op de gevels van onze gebouwen. Besloten is om dit jaar alle gele vlakken van de gebouwen te laten reinigen. Het gaat om tientallen platen van een kleine vier kante meter. Het is niet zozeer het aantal vierkante meters, maar de onhandige plaats en de kleur die de schoonmaak tot een enorme uitdaging maken. De platen hangen immers op een hoogte van tussen de 20 en 35 meter!" Nadruk op veiligheid Gezien die hoogte wordt het werk uitgevoerd met een hoogwerker en uiteraard door gecertificeerde medewerkers. Gé: "De hoog werker kan een hoogte van 70 meter halen, daar kun je zelfs de haan op de kerktoren mee poetsen! Het is de eerste keer dat we dit doen, eigenlijk vooral om esthetische rede nen. Een schone brouwerij zorgt immers ook voor heerlijk helder Heineken!" 'S-HERTOGENBOSCH. Brouwer Hans de Werdt begon in 1967 als 16-jarige bij de brouwerij in 's-Hertogenbosch. Donderdag 16 augustus ontving hij voor zijn 40 dienstjaren, uit handen van productiemanager Brouwen Petra His- sink, het bekende beeldje Pieter Pils en een oorkonde. Ook Paul Bleijs was er om Hans persoonlijk te feliciteren. rol verandert. Ze zitten niet meer traditioneel achter de desk om het proces te volgen, maar doen trendana lyses, grijpen in als ze worden gewaar schuwd in geval van alarmen, en zijn bezig met verbeterprojecten. Hun mening is belangrijk." De projectaanpak Haaye: "MES kan worden gezien als de moderne versie van PIMS. Met behulp van deze systemen kunnen we inspelen op de huidige en toekomstige informa tiebehoefte; van de operators tot het management. Daarnaast is het belangrijk 'De rol van de operator verandert. Hun mening is belangrijk' dat beide brouwerijen zoveel mogelijk op een gelijke manier gaan werken. De eerste stap in een dergelijk project is het selectieproces. Een belangrijk aspect daarin is het afleggen van referentie- bezoeken en dat is het afgelopen jaar gebeurd. Nu de leverancier is gekozen, zal het projectplan verder uitgewerkt worden. De eerste medewerkers zullen naar verwachting in de loop van 2008 gebruik kunnen maken van de nieuwe omgeving. Ik zie ernaar uit samen met de medewerkers tot een nieuwe MES- omgeving te komen, waarmee het werk beter en sneller kan worden uitgevoerd." 'Wij mochten jammergenoeg niet met de operators in Sydney praten. Dit had voor ons behoorlijk wat meerwaarde kunnen hebben' DE GELE PLATEN HANGEN OP ZO'N 35 METER HOOGTE vervolg van pagina 3 De komende periode zal in HNS Nieuws regelmatig informatie ver schijnen over de inhoud en de voort gang van het MES Brouwen-project. "Wij voelden ons als operators behoorlijk bevoorrecht dat we de referentiebezoeken voor Heineken mochten afleg gen. Het systeem van Rockwell was als eerste aan de beurt voor een bezoek. Zij hadden Kraftfood als referentie voor ons uitgekozen in Springfield (USA). Wij vertrokken op 17 januari en kwamen na zo'n 12 uur reizen aan. 20 minuten later waren we alweer op weg naar een diner met de afgevaardigden van Rockwell en Kraftfood. De volgende dag gingen we er weer vroeg uit om alles nog even door te nemen en om negen uur waren we op de plant van Kraftfood. De ochtend gebruikten we om een idee te krijgen van hun proces en lieten we een presen tatie van Heineken zien. We kregen een rondleiding door hun bedrijf en constateerden dat dit proces lang niet zo ingewik keld is als onze brouwprocessen. Later volgden er discussies met hun afvaardiging. Wij gingen daarna het gesprek aan met de operators. Door hun automatisering en de hieruit voort vloeiende informatie over hun procesafloop, werden er grote kostenbesparingen aan grondstoffen gerealiseerd. Ook werd ons hier duidelijk hoe goed onze eigen PIMS (Proces Informa tion Management Systeem) eigenlijk is. ROBIN (LINKS) EN HANS Daarna was GE Fanuc aan de beurt. Zij hadden Lion Nathan Breweries als referentie voor ons uitgekozen op hun locaties in Sydney (Australië) en Auckland (Nieuw Zeeland). Op donder dag 8 februari vlogen wij hiervoor al vroeg naar Sydney waar we vrijdagmiddag laat aankwamen. Het weekend hebben we gebruikt om bij te komen van de reis en het tijdverschil van 10 uur. Op maandagmorgen werden we bij Lion Nathan Breweries in Sydney verwacht. Een lange dag van vergade ren met een korte rondleiding door de brouwerij volgde. Wij mochten jammergenoeg niet met de operators praten. Dit had voor ons behoorlijk wat meerwaarde kunnen hebben, denken we. Desondanks hebben we toch een goed beeld over dit MES-pakket gekregen. De volgende dag vlogen we alweer naar Auckland (Nieuw Zeeland), waar we direct na aankomst onze vrienden van de Dominion Brouwerij (DB, maken ook Heineken) bezochten. De dag erna gingen we naar Lion Nathan. Dit MES- pakket kan volgens ons in ieder geval wat PIMS ook kan, met de potentie tot meer. Er was eveneens een uitstekende rapportage tooi aanwezig. Als laatste bezochten we Siemens. Zij hadden Kraftfood (klinkt bekend) als referentie voor ons uitgekozen in Namen (België). Ook hier speelde automatisering een belangrijke rol en het ging alleen om batchprocessing. Verder was er nog niet veel ontwikkeld, dus voor ons viel er uiteindelijk niet veel te zien. Onze conclusie is dat we een goed inzicht hebben gekregen in wat er op dit moment op deze markt in ontwikkeling is. Het is zeker raadzaam eerst een pilot te houden zodat we de sterke en zwakke punten goed in kaart kunnen brengen." AUGUSTUS 2007

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2007 | | pagina 4