Deel 2: Labelen
Orchidee
in het
milieimark
manager Brouwen
REFERENTIEBEZOEKEN LEIDEN
TOT KEUZE MES-LEVERANCIER
TPM DE BASISPRINCIPES
^4
Binnen TPM kennen we een aantal algemene begrippen. In dit artikel leggen we uit wat ze beteke
nen en wat TPM ermee voor ogen heeft. In deel 2 gaan we het hebben over de tooi 'labelen'.
De begrippen Autonoom Management,
creëren van eigenaarschap, herstellen
van basiscondities en continu verbe
teren komen allemaal samen in de
eenvoudige TPM-tool 'labelen'. Een label
is een indicatie van het niet voldoen aan
standaardcondities of een mogelijkheid
tot verbetering. Labels worden in alle
teams van TPM gebruikt, of het nu gaat
om 5S, AM, productiegerelateerde
verbeterteams of (administratieve)
procesgerichte verbeterteams.
h:
Met een label geven we in de werkomge
ving aan of verbetering gewenst is. Dit
label blijft fysiek op de lijn zichtbaar en
wordt doorgegeven aan de afdeling die
het probleem op het label moet oplos
sen. Binnen de brouwerij mag iedereen
labels schrijven, maar het zal veelal
gebeuren op de werkplekken waar TPM-
teams lopen of gelopen hebben. In een
procedure is vastgelegd hoe de brouwe
rij met het labelen wil omgaan.
Voorbeelden
Orde en netheid:
Onderdelen die op de productielijn
geen vaste plek hebben en over de
lijn slingeren
Missende onderdelen in een
tussenvoorraad
Onderhoud
Versleten onderdelen
Slecht functionerende onderdelen
Administratief:
Werkinstructies die niet up to date zijn
Van wezenlijk belang
In de labelprocedure is een aantal facto
ren van belang. Willen we op eigenaar
schap controleren (je wilt uiteindelijk
dat iedereen labelt), dan is het belang
rijk dat we het aantal geschreven labels
monitoren (de stijging van de blauwe
lijn in de grafiek). Met andere woorden:
worden de labels opgelost? Als het
probleem of het idee door iemand van
buiten de eigen invloedsfeer opgelost
moet worden, is het noodzakelijk om
hierover afspraken te maken. De door
looptijd (D op de grafiek) en het aantal
openstaande labels (O op de grafiek) zijn
dan een maat voor de effectiviteit van
het proces.
Voor het succes van het proces is het
uiterst belangrijk dat de labels snel
opgelost worden. Medewerkers zullen
geen labels meer schrijven als ze de in
druk krijgen dat er niets mee wordt ge
daan! Kortom, met labelen geven we de
medewerkers de mogelijkheid binnen
en buiten hun werkplek verantwoorde
lijkheid te nemen ten aanzien van het
handhaven van standaardcondities en
het continu verbeteren van het proces.
FonsJacobs
TPM Manager Zoeterwoude
ZOETERWOUDE. De medewerkers van
het milieupark zijn trots dat er binnen
het hek spontaan een orchidee is gaan
groeien. Twee jaar geleden wonnen ze al
een prijs tijdens de HON (Hygiene, Orde
en Netheid)-schoonmaakdag en nu groeit
er dus een beschermde plant in het
milieupark. De naam van de orchidee is
rietorchis.
Aad van der Meer
ZOETERWOUDE. Per 15 augustus jl. is Marlies
Wijckerheld Bisdom benoemd tot manager Brou
wen binnen de brouwerij in Zoeterwoude. Marlies
werkt sinds 1 oktober 1998 bij Heineken en vervulde
diverse (internationale) managementposities. Voor
haar benoeming was Marlies manager Bedrijfstech-
nologische Dienst in Zoeterwoude. Over de opvolging
in deze functie volgt nadere informatie.
Om inzicht te krijgen hoe het MES-pakket (Manufacturing Execution Systems)
in de praktijk werkt, vonden het afgelopen jaar vanuit Heineken wereldwijde
referentiebezoeken plaats bij leveranciers die het pakket hebben geïmplemen
teerd of ermee bezig zijn. Na een selectieprocedure is de keuze gevallen op
Proficy van leverancier GE Fanuc.
Operator Robin Adèr (afdeling Brouwen) en Erwin
Rosens (voorheen manager Brouwen, inmiddels weg
bij Heineken) vertegenwoordigden Zoeterwoude en
operator Filtratie, Hans van den Meijdenberg, ging
mee voor 's-Hertogenbosch. Het gezelschap werd
gecompleteerd door Haaye Boonstra (projectleider
MES) en door Chris Versteegh, die vanuit Group
Supply Chain naar de toepasbaarheid van MES
wereldwijd kijkt. Haaye Boonstra is duidelijk over de
reden waarom de operators mee zijn gegaan: "Hun
Vlnr: Erwin Rosens, Robin Ader, Chris Versteegh, Hans van den Meijdenberg,
Haaye Boonstra
1'
1
Wl*fc
Label
ingevoerd cumuletief
Labels opgelc
■st cumuletief
label
Volgno. 0-0-0-0-0
Gebrek afwijking Idee
Abnormaal functioneren
2 Beschadigde delen
3 I Ontbrekende delen
4 Moeilijk schoon te maken
fVervuttngsbron
5 Moeilijk te bereiken
6 j Lawaai tnking geluid
7 Niet afgestelde delen
H Afwijkende temperatuur
of druk
Gebrek overmatige
smering
r—Verlies van lucht water
U2J stoom CO,
H j Product verliezen
f—rt Losse en/of
LL~J beschadigde bedradmg
|l3 [Uitlijn fout
1J 4 j Geen aanduiding
[p]ldee
16 Veiligheid
Naam
I Opsturen naar Installatie Beheerder
Lekkages
H
lees verder op pagina 4
AUGUSTUS 2007