TOPPER
olumn
|T| HEIWEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
In de brouwerijen werken tientallen
TPM-verbeterteams aan het verbete
ren van het productieproces. In deze
rubriek zetten we een verbeterteam
in het zonnetje dat uitzonderlijk
resultaten heeft behaald.
'S-HERTOGENBOSCH. Binnen
Verpakken loopt al enkele jaren
de invoering van Autonoom Ma
nagement (AM). Binnen Brouwen is
hiermee in september 2006 gestart.
Na het pilotteam van de malerij in
Brouwhuis 4, waarin de methodieken
zijn getest binnen Brouwen, is in
januari 2007 gestart met de verdere
uitrol van AM in deze afdeling. Op
16 juli jl. heeft het team van Brouw
huis 4 stap één van AM behaald.
Naast de uitvoering van de stap zelf
zijn bovendien de methodes verder
brouwspecifiek gemaakt zodat vol
gende teams hier hun voordeel mee
kunnen doen. Het team van Brouw
huis 4 bestaat uit rayonmanager
Brouwen Eef Stiekema, Piet Tiessens,
Alex Klaver, Andy Stuiver, Pierre
Zaunbrecher, Jos Kwaks en Frangois
van Kronenburg. Auditoren waren
Alex Klaver en Tonny van Dinther.
Welke resultaten heeft jullie team
bereikt?
"De eerste stap op weg naar AM
begint met het uitvoeren van een
Total Clean Out (TCO). Tijdens zo'n
TCO brengt het team de installatie
weer in basisconditie door hem te
inspecteren en te reinigen. Alle ge
vonden afwijkingen worden voorzien
van labels, zodat iedereen kan zien
dat er iets mis is en of er al actie op is
ondernomen. Ons team schreef maar
liefst 178 labels. Daarna hebben we
alle afwijkingen aan de installatie
minutieus opgelost. Daardoor kon
de installatie worden teruggebracht
naar basisconditie; een behoorlijke
klus. We hebben de afgelopen peri
ode veel werk verricht."
Wat hebben jullie geleerd door
de methodiek toe te passen?
"Autonoom Management (AM) is één
van de acht pilaren van TPM. Het be
staat uit zeven stappen. Doelstelling
van stap één is de installatie terug te
brengen naar zijn basisconditie, on
der meer door het in kaart brengen
en oplossen van afwijkingen. Daarbij
inventariseert het team wat de ver
vuilingsbronnen zijn en welke onder
delen van de installatie moeilijk te
inspecteren zijn. Ook dient het team
een 5S-slag te maken. 5S regelt dat
een team alleen die spullen gebruikt
die het nodig heeft, en ze steevast
op dezelfde plek opbergt. Volgens de
auditoren was het duidelijk zichtbaar
dat TPM voor Brouwhuis 4 een inte
graal onderdeel van het werk is. Alle
teamleden konden goed aangeven
waar we als team mee bezig zijn.
We kregen verder als tip mee om
in de volgende stappen zaken nog
concreter vast te leggen."
Wat is volgende stap?
"Naast de TCO werd een schoonmaak-
en inspectieplan opgesteld, waarin
is vastgelegd hoe de installatie moet
worden onderhouden en gereinigd,
om hem blijvend in basisconditie te
houden. Ook zijn alvast de moeilijk
bereikbare plaatsen en vervuilings
bronnen in beeld gebracht. Dat is
nodig voor stap 2 van AM. Daar zijn
we op 15 augustus mee begonnen."
WIJLRE. Met ruim 50 medewer
kers brouwt Brand Bierbrouwerij
in Wijlre op jaarbasis zo'n 600.000
hectoliter Brand en Amstel. Hoewel
beide lagerbieren natuurlijk hun
eigen gist kennen, worden ze wel op
dezelfde installaties gebrouwen. Een
overzichtelijk leven daar in Wijlre
zou je zeggen. Heel anders wordt het
verhaal als je 'ja' zegt tegen de vraag
om in drie maanden tijd nog een
ander biertje in productie te nemen.
Een Amerikaans bier, Coors Light,
gemaakt met andere grondstoffen
en ander gist, verpakt in een andere
fles, gebrouwen volgens een ander
proces...
Echt anders
Technoloog Rob Habets vertelt
enthousiast over het hele proces:
"Het gaat niet zomaar om een biertje
erbij! Vanuit Heineken Ierland kwam
de vraag wie het brouwen van Coors
Light over wilde nemen van de
huidige leverancier. Wijlre wilde dat
graag doen, het paste qua volume
ook goed bij ons. Maar dan begint
het, want op alle fronten is Coors
echt anders dan Brand of Amstel.
Aimée van der Linden van SD&S
heeft ons als projectleider van begin
tot eind enorm goed door het hele
proces geleid. Het begint er al mee
dat de receptuur vanuit Coors om
gezet moet worden naar onze eigen
installaties, zodat we het bier vol
gens de gewenste specificaties kun
nen leveren. In vergelijking met de
'Niet zomaar
een biertje erbij!'
Brand-receptuur kent Coors andere
ingrediënten en processen. Samen
met technologen Helen Isherwood
en Clara Wagtendonk is dat proces
volledig in beeld gebracht."
Ietsje meer of ietsje minder
Een complexiteit was de suikerdose
ring. We zijn daarom direct gestart
met de bouw van een nieuwe sui-
kerdoseringsinstallatie. Deze zorgt
ervoor dat de juiste hoeveelheid
suiker in de kookketel terechtkomt.
Totdat die doseringsinstallatie er
was, moesten onze brouwers heel
veel handmatig doen."
Inderdaad hebben de brouwers veel
werk gehad aan de finetuning, zowel
met de suikerdosering als met de
gist. Eén van de brouwers is Roger
Habets, broer van technoloog Rob.
Roger: "We moesten ook aan de slag
met een nieuwe gistsoort. Je weet
vooraf nooit 100% hoe gisten gaan
reageren. Het gist hebben we in ons
eigen lab helemaal zelf opgekweekt,
zeg maar van een speldenknopje tot
een gistreincultuur van zo'n 3.000
kg. Vervolgens zijn we proefbrouw-
sels gaan maken. De eerste proef-
brouwsels kwamen meteen aardig
in de buurt. We hadden een 7, maar
we wilden natuurlijk een 10. Het is
een kwestie van links en rechts wat
kleine oneffenheden gladstrijken,
blijven sleutelen."
Nog een hele weg te gaan
Als de uitdagingen rondom recep
tuur en gist bedwongen zijn, is er
nog een hele weg te gaan. Roger:
"We zijn hier gewend om 'sterk' te
brouwen, high gravity wordt dat
ook wel genoemd. Maar voor Coors
moeten we dat uiteraard verdun
nen naar Light. Daarvoor moesten
we een nieuwe blending installatie
ontwikkelen en ook een nieuwe
waterontgassingsinstallatie, waar
voor we veel met Group Supply
Chain hebben samengewerkt." Rob:
"Maar goed, uiteindelijk is er dan
bier dat gereed is om af te vullen.
Qua verpakking hebben we te
maken met drie varianten: de
retourfles, de eenmalige fles en
het blikje. Ook daar dus volop aan
passingen: andere flesjes, de gehele
verpakkingslijn aanpassen, en orga
niseren dat er nieuwe etiketten én
kroonkurken komen. Productiema
nager Jochen van Es en zijn collega's
hebben daar enorm knap werk ver
richt. Tot slot de distributie. Hier in
Wijlre vullen we de retourfles af, de
eenmalige fles wordt in 's-Hertogen
bosch afgevuld, de blikjes bij DIS Sit-
tard. Onze planner Wil Kicken heeft
in korte tijd een logistiek systeem
opgezet, zodat alles keurig op tijd in
tankwagens wordt afgeleverd, dat er
een nieuwe accijnsgoederenplaats
kwam én dat er nieuwe WMS-maga-
zijnsoftware is geïmplementeerd."
Klanten merken geen verschil
In januari kon er voor het eerst
'Limburgs' Coors bier geleverd wor
den; nog geen drie maanden na de
start van het project. Al met al is de
hele operatie fantastisch geslaagd.
Maar..., smaakt het nieuwe biertje
ook? Roger: "Inderdaad, the proof
of the beer is in the drinking. Volgens
mij smaakt 'onze' Coors Light zoals
die moet smaken. De markt heeft
totaal niet gemerkt dat er nu een
andere brouwerij in het spel is."
Peter van Besouw, manager van
Brand Bierbrouwerij: "Volgens mij is
dat ook het grootste compliment dat
je onze mensen kunt maken. Onze
opdrachtgever Heineken Ierland is
zeer tevreden. Coors is hier komen
auditen. Men was buitengewoon
gecharmeerd van onze brouwerij.
Het spreekt voor zich dat we met zijn
allen een behoorlijk feestje hebben
gebouwd."
Het is nu half augustus en de zomer hebben we blijkbaar
afgelopen april al gehad, ledereen is met een 'last minute'
Nederland uitgevlucht! Maar het is niet allemaal kommer en
kwel. Met HNS hebben we er het eerste halfjaar op zitten. Op
veel plaatsen is er hard gewerkt aan ideeën uit de plannen
van vorig jaar. Vele waren succesvol en aan een aantal wordt
nog hard gewerkt. Tegelijkertijd is er veel tijd in gestoken om
HNS ook in ae komende jaren te verbeteren. Onlangs kregen
we van de Raad van Bestuur toestemming voor twee grote
investeringen: we mogen colonne 8 in Zoeterwoude bouwen
en een groot nieuw logistiek centrum in 's-Hertogenbosch.
Colonne 8 is niet alleen goed voor de export naar de
Verenigde Staten, maar gaat ons ook de flexibiliteit geven
om veei andere markten optimaal te kunnen bedienen.
Denk bijvoorbeeld aan Zuid-Afrika. Het logistieke centrum
was ook heel hard nodig. Momenteel is de opslag van ons
materiaal en gereed product in 's-Hertogenbosch over
meer dan acht verschillende locaties verdeeld. Je hoeft
geen Einstein te heten om te begrijpen dat dat niet handig
is! Bovengenoemde investeringen laten zien dat de kreet
'strategische brouwerij' geer. loze is. Heineken is bereid
om grote bedragen in ons te steken! Ook wordt er hard
gewerkt aan de verdere uitrol van automatisering en me
chanisering bij Customer Service Logistics.
Het project dat wellicht het beste de nieuwe cultuur bij
HNS aangeeft is: 'Samen op 1'. Twee weken geleden was
de eerste bouwvergadering om alle HNS-afdelingen in het
kantoorgebouw in Zoeterwoude op één etage onder te
brengen. Nu al staan de verhuisdozen in de gangen en direct
na de bouwvak wordt met de
verbouwing begonnen. Mooier
kun je 'speed of execution' niet
laten zien. Nog belangrijker is
dat HNS steeds meer één gezicht
krijgt. De volgende column komt
dan ook van Peter van Besouw
van Brand. We gaan samen voor
goud!
Fred Holvast
OP DE FOTO (VAN RECHTS NAAR LINKS): PIET TIESSENS, ALEX KLAVER.
ANDY STUIVER, PIERRE ZAUNBRECHER, EEF STIEKEMA. NIET OP DE FOTO:
JOS KWAKS EN FRANCOIS VAN KRONENBURG
vervolg van pagina 1
EDWIN MOLIN BIJ DE WATERONTGASSINGSINSTALLATIE
AUGUSTUS 2007