0
Hoe we het gaan doen
De Cijfers
colofon
MSTEL
nemen - Brandhouse - lijkt haar taak meer
dan aan te kunnen.
een gevoelige klap moeten incasseren.
Amstel is het populairste premium-bier
en verantwoordelijk voor zo'n 70% van de
premiumbiermarkt van SAB en 9% van de
totale biermarkt. (Heineken heeft 2% van
de totale markt in handen.)
"Eerst raken wij, voor Joost mag weten
hoeveel maanden, Amstel kwijt en als ik
om Heineken vraag, krijg ik te horen dat
de voorraad op is en dat niemand weet
wanneer het weer te krijgen zal zijn. Ik wil
gewoon een biertje drinken, maar het lijkt
steeds moeilijker te worden iets te bestel
len wat ik lekker vind en nog leverbaar is
ook," aldus Summers.
Cape Argus, 6 mei 2007
lager
In juli 2004 introduceerde
Heineken samen met Diageo en
Namibia Breweries Limited de
organisatie Brandhouse, een stra
tegische joint-venture die de 3
ondernemingen de mogelijkheid
biedt hun premium-merken op de
concurrerende Zuid-Afrikaanse
markt naar een hoger plan te
tillen.
Brandhouse brengt 8 premium
biermerken op de markt, inclusief
Heineken, Kilkenny, Guinness
Draught, Tafel Lager, Windhoek
Draught en Amstel Lager.
Amstel Lager is gepositioneerd
in het premiumsegment van de
Zuid-Afrikaanse markt, dat in
200614 procent van de totale
markt uitmaakte. Het premi
umsegment groeide in dezelfde
periode meer dan 20 procent.
Amstel eist een aandeel van 8
procent van de totale markt voor
zich op.
SABMiller - de op één na grootste
brouwer van de wereld gemeten
naar volume - bezit een aandeel
van 60 procent van alle ver
kochte alcoholische dranken in
Zuid-Afrika en 98 procent van de
biermarkt.
Als joint venture tussen Diageo, Heineken
en Namibia Breweries begon het bedrijf
drie jaar geleden met transacties in Zuid
Afrika. De onderneming beschikt over een
portefeuille van 41 internationale merken,
waaronder Johnny Walker, Guinness en
Windhoek Lager.
"Aangezien de consumentenuitgaven in de
nabije toekomst zullen blijven stijgen en
de groeiende middenklasse in Zuid-Afrika
meer uitgeeft aan alcoholische dranken
en duurdere merken is Brandhouse met
haar uitgebreide en met premium-merken
gevulde portefeuille goed gepositioneerd
voor een succesvolle toekomst", aldus de
stichting.
Cape Argus, 20 maart 2007
Ondanks haar wurggreep op de productie
en de distributie van bier in Zuid-Afrika
heeft SAB met het verlies van Amstel
Ofschoon mainstream-biermerken zoals
Carling Black Label, Castle Lager en Hansa
Pilsener de bulk van de bierverkopen
verzorgen, is de premiummarkt het snelst
groeiende segment.
Hoewel Amstel het meest populaire premi
umbier is, is Castle Lite met een jaarlijkse
groei van 50% op dit moment het snelst
groeiende bier uit de SAB-stal. Castle Lager
is een mainstream-bier, terwijl Castle Lite
als premiumbier in de markt wordt gezet.
Cape Times, 20 maart 2007
De bierdrinkers in Zuid-Afrika staat het
schuim op de mond nu Amstel stopt met de
lokale productie en het tekort aan Heine
ken in het gehele land voelbaar is.
"Dit is te gek voor woorden," zegt Craig
Summers, die zichzelf als 'enthousiast
bierdrinker' bestempelt.
Vervolgens stuitte het projectteam op een
probleem "dat ik in mijn dertigjarige erva
ring in de brouwindustrie nog niet eerder
was tegengekomen", zegt Ubbink: een com
pleet tekort aan flessen. "Geen van de leve
ranciers beschikte over extra glas. En nog
steeds proberen we erachter te komen waar
we meer flessen vandaan kunnen halen."
Joop Knuist, Supply Chain Sourcing
Manager voor de regio West-Europa, die
eveneens vanaf de beginfase bij het project
betrokken is, deelt zowel de opwinding als
de ondernemersgeest. "Wij kregen vanuit
Heineken Nederland Supply (HNS) de vraag
voorgelegd of we op korte termijn aan Zuid-
Afrika konden leveren," zegt Knuist. "Het
ging om vier basis-verpakkingsconfigura
ties: blikken van 34 cl en 44 cl en flessen 34
cl en 75 cl. Al spoedig werd duidelijk dat we
de blikken wel konden produceren, maar
dat de hoeveelheid te gering was. Voor de
productie van de kleine fles hadden we
geen capaciteit. Daarom zijn we gaan op
zoek gegaan naar andere bronnen. Na we
ken van spoedvergaderingen werden deze
bronnen gevonden in Aosta in Italië voor de
rest van de blikken en in Mons in Frankrijk
voor de kleine flessen", zegt Knuist. "Aosta
beschikt over een goede transportverbin
ding met Genua, en Mons heeft een goede
verbinding met Zeebrugge. Onze brouwerij
in Zoeterwoude heeft een goede aansluiting
met Rotterdam. En vanuit al deze havens
vertrekken schepen naar Zuid-Afrika."
"Dit is de eerste keer dat er
binnen Heineken een
pan-Europees project van
deze omvang van start gaat"
Joop Knuist
Maar hier bleef het niet bij. "De levering van
het extra bier dat nodig was voor de Zuid-
Afrikaanse markt vergt enkele ingrijpende
aanpassingen van de bottelapparatuur",
zegt Matthew Wheatley, Brewery Manager
in Mons.
"Op dit moment zijn onze technici bezig met
een wijziging van de layout van de lijn, zodat
hierin een krimpfoliemachine kan worden
geïntegreerd die wordt overgeplaatst vanuit
onze PET-lijn," zegt Matthew. "Daarna moet
de gehele lijn met het oog op de nieuwe fles
van andere machines worden voorzien en
de levertijden van de apparatuur zijn enorm
krap. In de komende weken zal de brouwerij
gonzen van activiteit."
Een van de uitdagingen voor de brouwerij
in Mons is de Zuid-Afrikaanse Amstel-fles,
die een twist cap plus folie over de dop
(staniol) heeft en daarmee verschilt van
zijn Europese broertje. "Wij brengen al
jaren geen staniol meer aan," zegt Matthew,
"maar gelukkig hebben we nog wel de eti-
ketteringapparatuur, die alleen maar hoeft
te worden aangepast aan de 34cl fles."
"Over een paar weken gonst
de brouwerij van activiteit"
Matthew Wheateley
"Dit is de eerste keer dat er binnen Heine
ken een pan-Europees project van deze om
vang van start gaat", zegt Joop Knuist. "We
hebben het er niet slecht afgebracht. We
hebben zo flexibel mogelijk samengewerkt
en dat heeft ons erg geholpen."
Het eerste in Aosta gebrouwen blikbier is
eind mei in Zuid-Afrika aangekomen. De
zoektocht naar een geschikt terrein voor de
nieuwe brouwerij in Zuid-Afrika gaat door.
Het is duidelijk dat dit project zich in de
beginfase bevindt. Houd deze nieuwsbrief
in de gaten!
Vanaf het begin is het project uitgevoerd op
basis van wekelijkse bijeenkomsten met col
lega's van het hoofdkantoor in Amsterdam
en de drie Europese OpCo's in Frankrijk,
Italië en Nederland. "We hebben rekening
gehouden met alles wat in ons opkwam: de
timing, de beschikbaarheid van flessen, de
beschikbaarheid van hop, het soort etiket
ten dat we nodig hadden en nog meer,"
vertelt Ubbink.
Het nieuws dat Heineken voor het eerst
direct de Zuid-Afrikaanse markt op gaat,
zorgde onmiddellijk voor geroezemoes
binnen de onderneming. Sinds dat moment
heeft iedereen die bij het project betrok
ken is het enorm druk - en dat is nog zacht
uitgedrukt.
"We stuiten nu op
een probleem dat ik in mijn
dertigjarige ervaring binnen
de brouwindustrie nog niet
eerder ben tegengekomen"
Herman Ubbink
"De hamvraag die zich direct voordeed,
was hoe we de leveranties aan de Zuid-
Afrikaanse markt zouden gaan verzorgen",
zegt Herman Ubbink, Technical Director
Supply CO voor Zuid-Afrika met als thuis
basis Nederland. "We hebben twee priori
teiten gesteld. De eerste was het opstarten
van de reservecapaciteit in Aosta, Mons en
Zoeterwoude voor de productie van Amstel
voor Zuid-Afrika. De leveranties vanuit deze
brouwerijen zijn nodig om de periode tot
aan de opening van de nieuwe Greenfield-
brouwerij te overbruggen. En daarnaast
moesten we in Zuid-Afrika op zoek naar een
perceel voor de bouw van een brouwerij."
vervolg van pagina 7
JULI 2007
Dit is een uitgave van Heineken Nederland Supply
REDACTIES
ZOETERWOUDE
Aad van der Meer, Loes Iedema, Hans Wesselingh,
Lotte van Hoesel, Hafid Yazami, Jan van Kuijk en
Rob Rosier, Edwin van Westrienen
'S-HERTOGENBOSCH
Norbert Cappetti, Gerard Brockotter,
Joop Donkers, Margreet van de Ven, Joost Broers,
Ewald Smits, Jeroen de Jong, Sarah de Rijke
REDACTIEADRES
BK 3.31, Z/Wou. Telefoon: 06-16032340
redactie@heineken.nl
PRODUCTIE EN REALISATIE
Limona Tekst - Leiden
Strooks - 's-Hertogenbosch
vM-design - Delft
Drukkerij Groen - Leiden