Heine»
BROUWERIJ
CULTUURPRIJS
VOOR MUZIKALE
DUIZENDPOOT
MET LEF
Hoeveel water wordt er gebruikt om
1 hectoliter bier te produceren en wat voor
water wordt er gebruikt?
Erwin Rosens
verlaat organisatie
EERSTE EDITIE
HNS NIEUWS NIET
DOOR IEDEREEN
ONTVANGEN
HVZ wint zelf georgani
seerd voetbaltoernooi
XQOê
Alles wat je altijd al wilde weten over bier
f
m HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan jouw
kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat de redactie op
zoek naar antwoorden op vragen over bier. Een medewerker stelde ons
onderstaande vraag. Wim Schaap (procestechnoloog Zoeterwoude) en
Gerlinde Kusters (technoloog 's-Hertogenbosch) geven er antwoord op.
Zoeterwoude, Wim Schaap: "Om 1 hectoliter
bier te produceren (eindproduct) hebben we
circa 3,8 hectoliter water nodig. We gebruiken
'reversed osmose' water, dat is drinkwater dat
over heel fijne filters (membranen) is geleid, zo
dat er heel zuiver water ontstaat. In het brouw
huis wordt dit water vervolgens wat opgehard
met calcium. De reden voor het opharden is dat
tijdens de beslagfase de enzymen (alfa en beta)
een bepaalde hoeveelheid calcium nodig heb
ben om goed te kunnen werken. In de Heineken
of Amstel uitslagwort (gekoelde wort die naar
de gisttank gaat) heb je minimaal 40 milligram/
liter calcium nodig. Waarom? Omdat de gist
nadat deze zijn werk gedaan heeft (het omzet
ten van suikers in alcohol en koolzuurgas en nog
wat andere smaakcomponenten), moet gaan
samenklonteren (flocculeren). De flocculatie is
nodig omdat de gist naar beneden moet zakken
om daar via een klep in de conus van de tank
geoogst te worden. Daarna kan de gist weer wor
den gebruikt. Calcium gaat ook oxilaatvorming
van het eindproduct tegen. Dat is de neerslag
van kristallen die kan ontstaan in de fles."
's-Hertogenbosch, Gerunde Kusters: "in
's-Hertogenbosch gebruiken we water dat
door onszelf wordt opgepompt van een
diepte van 100 tot 140 meter. Dit water
wordt vervolgens gefiltreerd met heel
fijne membranen (hetzelfde systeem als in
Zoeterwoude). Vervolgens wordt het water
zo behandeld, dat het aan de specificaties
van ons brouwwater voldoet. We zijn in
's-Hertogenbosch bezig met de opstart van
een nieuwe waterplant. Al het water voor
ons brouwproces is inmiddels afkomstig van
de nieuwe 'RO (reversed osmosej-installatie'.
De overige watergebruikers binnen onze
brouwerij krijgen momenteel deels RO-water
en deels water afkomstig van de zandfilters.
Ook dat laatste water wordt door ons zelf
opgepompt, maar middels een andere tech
nologie gezuiverd. Na de zomer zal de vol
ledige ombouw worden voltooid en is onze
hele watervoorziening aangesloten op de
RO-installaties. Dan maakt de hele brouwerij
gebruik van hetzelfde water."
Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nli
ZOETERWOUDE.
Erwin Rosens, manager Brouwen in
Zoeterwoude, verlaat Heineken met
ingang van augustus aanstaande.
Over zijn opvolging is nog niets
bekend. Nadere informatie volgt.
Door omstandigheden hebben niet
alle HNS-medewerkers de eerste
editie van HNS Nieuws thuis ontvan
gen. Onze excuses hiervoor.
Heb jij HNS Nieuws 2 niet ontvangen?
Stuur dan een e-mail naar:
redactie@heineken.nl
■*289
Op zaterdag 2 juni organiseerde de
Heineken voetbalvereniging HVZ
het jaarlijkse voetbaltoernooi voor
afdelingen van de brouwerij.
ZOETERWOUDE. Op een prima locatie, een prima
grasveld, een lekker zonnetje en vijf elftallen, werd
er om 10.00 uur afgetrapt door het elftal van HVZ
tegen Verpakken. Alle elftallen zouden tegen elkaar
uitkomen en uiteindelijk zou daaruit de winnaar te
voorschijn komen. De leiding was in handen van twee
ervaren KNVB-scheidsrechters. Uiteindelijk werd HVZ
de winnaar door alle partijen te winnen. Het team van
Verpakken werd tweede en de Casanova's (medewer
kers van kantoor) legden beslag op de derde plaats.
Ook dit jaar namen vijf teams penalty's en de 'penalty
pitcher' (prijs voor het elftal dat het beste strafschop
pen heeft genomen) ging dit jaar naar het team van
RKAVV (medewerkers van Verpakken). Na de prijsuit
reiking door Erwin Rosens van de afdeling Brouwen,
kon het feest beginnen. We hopen dat we dit spektakel
volgend jaar weer kunnen organiseren!
J. Bouwmeester
wj
Bart van Dongen is een veelbelovende muziek- en theatermaker en een belangrij
ke aanjager van het Bossche kunstklimaat. Heineken was onder de indruk van zijn
werk en reikte hem de 'Brouwerij Cultuurprijs voor de stad 's-Hertogenbosch' uit.
'S-HERTOGENBOSCH. Bart van Dongen ontving de
prijs op donderdag 21 juni uit handen van Paul Bleijs
en Rodney Weterings, wethouder van onder andere
Cultuur. De prijs, die iedere twee jaar wordt uitgereikt,
bestaat uit een bedrag van 5.000,00 en een blijvend
aandenken van kunstenaar Paul van Dijk. Met de prijs
wil Heineken haar verbondenheid onderstrepen met
de stad waarin zij sinds 1958 is gevestigd.
"Het is belangrijk de ontwikkeling
van het culturele leven in
's-Hertogenbosch te stimuleren!"
Improvisatie
Paul Bleijs onderstreepte in zijn openingswoord dat
Heineken het belangrijk vindt de ontwikkeling van
het culturele leven in 's-Hertogenbosch te stimule
ren. "Als brouwerij voelen wij ons nauw verbonden
met deze stad. Graag bieden we jonge, professionele
kunstenaars de kans zich verder te ontwikkelen. Bart
is zo iemand, zeer veelzijdig en dynamisch, je kunt
gewoonweg niet om hem heen!" Rodney Weterings is
het hier volledig mee eens: "Bart is een echte muzikale
duizendpoot, hij bruist van de ideeën, is een tikkeltje
rebels, maar vooral eigentijds." Nadat Bart van Dongen
de prijs in ontvangst genomen heeft, meldt hij dat hij
van het prijzengeld inmiddels al een piano van het
merk Seiler heeft gekocht. Met een 'big smile' gaat hij
achter zijn nieuwe trots zitten en begint te spelen. Het
wordt stil, de zaal luistert naar een gedurfde en kleur
rijke variatie in melodieën en tonen.
De avond werd muzikaal omlijst door de Heineken
Fanfare, zij speelden onder meer een stuk dat door
Bart van Dongen speciaal voor een fanfare is ge
componeerd. Daarnaast konden de 150 aanwezigen
kennismaken met het werk van Bart door koptele
foons, CD's en DVD's.
B.,t
VLNR: WETHOUDER RODNEY WETERINGS, MARINUS VAN DORST, BART VAN DONGEN
EN PAUL BLEIJS
JULI 2007