Heine» BROUWERIJ CULTUURPRIJS VOOR MUZIKALE DUIZENDPOOT MET LEF Hoeveel water wordt er gebruikt om 1 hectoliter bier te produceren en wat voor water wordt er gebruikt? Erwin Rosens verlaat organisatie EERSTE EDITIE HNS NIEUWS NIET DOOR IEDEREEN ONTVANGEN HVZ wint zelf georgani seerd voetbaltoernooi XQOê Alles wat je altijd al wilde weten over bier f m HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan jouw kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat de redactie op zoek naar antwoorden op vragen over bier. Een medewerker stelde ons onderstaande vraag. Wim Schaap (procestechnoloog Zoeterwoude) en Gerlinde Kusters (technoloog 's-Hertogenbosch) geven er antwoord op. Zoeterwoude, Wim Schaap: "Om 1 hectoliter bier te produceren (eindproduct) hebben we circa 3,8 hectoliter water nodig. We gebruiken 'reversed osmose' water, dat is drinkwater dat over heel fijne filters (membranen) is geleid, zo dat er heel zuiver water ontstaat. In het brouw huis wordt dit water vervolgens wat opgehard met calcium. De reden voor het opharden is dat tijdens de beslagfase de enzymen (alfa en beta) een bepaalde hoeveelheid calcium nodig heb ben om goed te kunnen werken. In de Heineken of Amstel uitslagwort (gekoelde wort die naar de gisttank gaat) heb je minimaal 40 milligram/ liter calcium nodig. Waarom? Omdat de gist nadat deze zijn werk gedaan heeft (het omzet ten van suikers in alcohol en koolzuurgas en nog wat andere smaakcomponenten), moet gaan samenklonteren (flocculeren). De flocculatie is nodig omdat de gist naar beneden moet zakken om daar via een klep in de conus van de tank geoogst te worden. Daarna kan de gist weer wor den gebruikt. Calcium gaat ook oxilaatvorming van het eindproduct tegen. Dat is de neerslag van kristallen die kan ontstaan in de fles." 's-Hertogenbosch, Gerunde Kusters: "in 's-Hertogenbosch gebruiken we water dat door onszelf wordt opgepompt van een diepte van 100 tot 140 meter. Dit water wordt vervolgens gefiltreerd met heel fijne membranen (hetzelfde systeem als in Zoeterwoude). Vervolgens wordt het water zo behandeld, dat het aan de specificaties van ons brouwwater voldoet. We zijn in 's-Hertogenbosch bezig met de opstart van een nieuwe waterplant. Al het water voor ons brouwproces is inmiddels afkomstig van de nieuwe 'RO (reversed osmosej-installatie'. De overige watergebruikers binnen onze brouwerij krijgen momenteel deels RO-water en deels water afkomstig van de zandfilters. Ook dat laatste water wordt door ons zelf opgepompt, maar middels een andere tech nologie gezuiverd. Na de zomer zal de vol ledige ombouw worden voltooid en is onze hele watervoorziening aangesloten op de RO-installaties. Dan maakt de hele brouwerij gebruik van hetzelfde water." Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nli ZOETERWOUDE. Erwin Rosens, manager Brouwen in Zoeterwoude, verlaat Heineken met ingang van augustus aanstaande. Over zijn opvolging is nog niets bekend. Nadere informatie volgt. Door omstandigheden hebben niet alle HNS-medewerkers de eerste editie van HNS Nieuws thuis ontvan gen. Onze excuses hiervoor. Heb jij HNS Nieuws 2 niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar: redactie@heineken.nl ■*289 Op zaterdag 2 juni organiseerde de Heineken voetbalvereniging HVZ het jaarlijkse voetbaltoernooi voor afdelingen van de brouwerij. ZOETERWOUDE. Op een prima locatie, een prima grasveld, een lekker zonnetje en vijf elftallen, werd er om 10.00 uur afgetrapt door het elftal van HVZ tegen Verpakken. Alle elftallen zouden tegen elkaar uitkomen en uiteindelijk zou daaruit de winnaar te voorschijn komen. De leiding was in handen van twee ervaren KNVB-scheidsrechters. Uiteindelijk werd HVZ de winnaar door alle partijen te winnen. Het team van Verpakken werd tweede en de Casanova's (medewer kers van kantoor) legden beslag op de derde plaats. Ook dit jaar namen vijf teams penalty's en de 'penalty pitcher' (prijs voor het elftal dat het beste strafschop pen heeft genomen) ging dit jaar naar het team van RKAVV (medewerkers van Verpakken). Na de prijsuit reiking door Erwin Rosens van de afdeling Brouwen, kon het feest beginnen. We hopen dat we dit spektakel volgend jaar weer kunnen organiseren! J. Bouwmeester wj Bart van Dongen is een veelbelovende muziek- en theatermaker en een belangrij ke aanjager van het Bossche kunstklimaat. Heineken was onder de indruk van zijn werk en reikte hem de 'Brouwerij Cultuurprijs voor de stad 's-Hertogenbosch' uit. 'S-HERTOGENBOSCH. Bart van Dongen ontving de prijs op donderdag 21 juni uit handen van Paul Bleijs en Rodney Weterings, wethouder van onder andere Cultuur. De prijs, die iedere twee jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een bedrag van 5.000,00 en een blijvend aandenken van kunstenaar Paul van Dijk. Met de prijs wil Heineken haar verbondenheid onderstrepen met de stad waarin zij sinds 1958 is gevestigd. "Het is belangrijk de ontwikkeling van het culturele leven in 's-Hertogenbosch te stimuleren!" Improvisatie Paul Bleijs onderstreepte in zijn openingswoord dat Heineken het belangrijk vindt de ontwikkeling van het culturele leven in 's-Hertogenbosch te stimule ren. "Als brouwerij voelen wij ons nauw verbonden met deze stad. Graag bieden we jonge, professionele kunstenaars de kans zich verder te ontwikkelen. Bart is zo iemand, zeer veelzijdig en dynamisch, je kunt gewoonweg niet om hem heen!" Rodney Weterings is het hier volledig mee eens: "Bart is een echte muzikale duizendpoot, hij bruist van de ideeën, is een tikkeltje rebels, maar vooral eigentijds." Nadat Bart van Dongen de prijs in ontvangst genomen heeft, meldt hij dat hij van het prijzengeld inmiddels al een piano van het merk Seiler heeft gekocht. Met een 'big smile' gaat hij achter zijn nieuwe trots zitten en begint te spelen. Het wordt stil, de zaal luistert naar een gedurfde en kleur rijke variatie in melodieën en tonen. De avond werd muzikaal omlijst door de Heineken Fanfare, zij speelden onder meer een stuk dat door Bart van Dongen speciaal voor een fanfare is ge componeerd. Daarnaast konden de 150 aanwezigen kennismaken met het werk van Bart door koptele foons, CD's en DVD's. B.,t VLNR: WETHOUDER RODNEY WETERINGS, MARINUS VAN DORST, BART VAN DONGEN EN PAUL BLEIJS JULI 2007

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2007 | | pagina 4