olumn
TOPPER
4$ 6
Fietsclub na
Zwitserland ook nog
naar Ardennen
1
|T| HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
BIJNA 50 EN FIT
-..V. JTI
I A -w B
m A —M
In de brouwerijen werken tientallen TPM-verbeterteams aan het verbeteren van
het productieproces. In deze rubriek zetten we een verbeterteam in het zonnetje
dat uitzonderlijk resultaten heeft behaald. Op colonne 15 in 's-Hertogenbosch be
reikten Niyazi Yurt, Tonnie Visser, Jos Grever, Theo van Tilburg, Karei Houthuijzen,
Jan Kanters en Theo van der Steen met hun verbeterteam dat de ombouwtijd voor
een kratwissel veel korter werd.
'S-HERTOGENBOSCH
Welke resultaten heeft jullie
team bereikt?
"Ons team kreeg de opdracht cre
atief na te denken over mogelijke
alternatieven voor een investering
voor een krattenbuffer. Deze buffer
moest zorgen voor minder ombouw
tijd voor een kratwissel. We hebben
met zijn allen een aantal ideeën
uitgewerkt waarmee het mogelijk
werd om met een paar extra krat-
tenbanen en wat extra handmatige
handelingen, de ombouwtijd flink
korter te maken. Vóór de installatie
duurde een kratwissel 195 minuten,
nu duurt die gemiddeld 85 minu
ten. Een winst van 110 minuten per
ombouw! Hiermee brachten we ook
het OPI-verlies van colonne 15a (zie
grafiek) ten gevolge van het ombou
wen terug van gemiddeld 7% naar
gemiddeld 3%. Een winst van 4%."
Wat hebben jullie geleerd door
de methodiek toe te passen?
"Vooral datje met een team snel
tot creatieve vondsten kunt komen
en die ook nog kunt realiseren. Als
team hebben we helemaal geen
teambijeenkomsten gehad. Toch
heeft iedereen uitgeblonken in
creativiteit en resultaatgerichtheid.
Ieder teamlid heeft de verantwoor
delijkheid genomen zijn onderdeel
goed en snel uit te voeren. Het
resultaat is fantastisch en de inves
tering van 40.000,00 is binnen zes
weken terugverdiend. Het is mooi
dat we de bedrijfsleiding daarvan
hebben kunnen overtuigen."
Wat is de volgende stap?
"Dat is lastig te zeggen. Bovendien,
we zijn hier al erg tevreden mee.
Maar zoals altijd zal het wel weer
verder gaan. Laten we ons maar eens
aan een voorspelling wagen: ik denk
dat we op termijn de ombouwtijd wel
onder de 100 minuten krijgen."
troduceerd en bij CS&L kreeg het mechani-
seringsprogramma verder vorm. Allemaal
inspanningen die niet zonder resultaat bleven.
"Vanaf 2006 is er een duidelijke kentering te
zien", aldus Wiggert. "Het volume steeg fors
en de waarde van het aandeel Heineken nam
toe. De Nederlandse biermarkt staat nog steeds
onder druk, maar in de rest van de wereld
gaat het uitstekend met de verkopen." Wiggert
concludeert dan ook stellig: "We doen het goed.
■H u
Eind 2006 zijn TPM-audits uitgevoerd bij alle
brouwerijen in West-Europa; 's-Hertogenbosch
en Zoeterwoude staan daarbij op een eerste
en een tweede plaats. Ook in de beheersing
van vaste kosten zijn we momenteel één van
de koplopers. Op het gebied van productiviteit
geldt Wijlre als referentie voor brouwerijen die
minder dan 1 miljoen hectoliter bier produ
ceren. Maar het kan beter. De snelheid van
uitvoering moet verder omhoog en we willen
meer mogelijkheden benutten. De brouwerij in
Zoeterwoude heeft bijvoorbeeld de mogelijk
heid om in de komende jaren de internationale
referentie van de grote brouwerijen te worden.
Daar gaan we voor!" De doelstellingen voor
2007 zijn ambitieus: met twee brouwerijen in
de top 10 van de Quality Award staan, leidende
OpCo zijn op het gebied van complexe innova
ties, en 's-Hertogenbosch die als eerste brouwe
rij een belangrijk Japans TPM-certificaat gaat
halen. Wiggert: "Die doelen kunnen we alleen
bereiken als we onze productiviteit verhogen,
de kwaliteit verbeteren met First Time Right,
met TPM verliezen blijven bestrijden en als onze
brouwerijen op een uniforme manier werken."
Slimmer werken en sneller schakelen
"Want, laten we eerlijk zijn, onze concurrenten
zitten ook niet stil. Het is noodzakelijk dat we
scherp te blijven. De biermarkt in het noorden
van West-Europa stagneert en de kansen liggen
dus vooral in het zuiden." Wiggert onderstreept
het feit dat Heineken wereldwijd een leider wil
zijn: een trotse, onafhankelijke en doelmatige
brouwer. "Een verdere inhaalslag is dan ook
nodig. Om dit te bereiken, gaan we bijvoorbeeld
een brouwerij bouwen in Zuid-Afrika. Dit is
een joint-venture tussen Heineken, Diageo en
Namibia BreweriesWe nemen de verkoop en
distributie van Amstel voor onze rekening en
hopen zo voordeel te behalen. Tot de opening
van deze brouwerij neemt onder andere HNS de
productie voor Zuid-Afrika voor zijn rekening."
"Maar uitdagingen blijven er", laat Wiggert de
aanwezigen weten. "Veel harder kunnen we
niet werken, maar wel slimmer. We hebben
momenteel te maken met de nodige risico's. De
beschikbaarheid van materiaal bijvoorbeeld,
de beheersing van onze onderhoudskosten en
vertraging van projecten. We hebben nog veel
te doen. Het is daarbij de kunst om mensen in
de organisatie zodanig te mobiliseren dat we
met zijn allen dezelfde kant op gaan."
Een van de aanwezigen vraagt zich af of het
management zich ervan bewust is dat we niet
harder kunnen lopen dan het huidige tempo?
Wiggert kan die vraag zeker plaatsen: "We
beseffen dondersgoed dat we veel van jullie
vragen. Maar we moeten beseffen dat de
markt vraagt om blijvende ontwikkeling en
aanpassing. Laten we dat dus met zijn allen
proberen waar te maken."
BH
Heel snel na Zwitserland zijn we met de fiets
club ook nog gaan fietsen in de Ardennen.
Deze trip was al geboekt voordat de
Zwitserland-tour aan de orde kwam.
ZOETERWOUDE Er fietsten ook mannen mee die niet naar
Zwitserland waren geweest. We gingen vrijdagmorgen 15 juni
met tien man weg. Wij hadden weer een onderkomen in de plaats
Trois-Pont geboekt, omdat dat een heel mooi punt is om tour
tochten te houden. Samen met Mehmet Kivrakdal hadden we een
GPS-route uitgezet en dat is heel goed bevallen. Het was een heel
gezellig weekend!
Deze uitspraak slaat niet op mijzelf maar op de brouwerij
's-Hertogenbosch. Volgend jaar bestaan we 50 jaar. Uiteraard
gaan we dit op gepaste wijze vieren, maar dat horen Jullie nog.
'Fit' wil zeggen dat de brouwerij in een goede gezondheids
conditie verkeert. In die conditie hebben we wel aardig wat
trainingsarbeid gestoken, onder meer in de vorm van vele
efficiency-investeringcn (kelders, brouwhuis) en het speciale
trainingsprogramma 'Fit2Fight'. Doel hiervan is om compe
titief te zijn op het gebied van vaste kosten. Alle Heineken-
brouwerijen doen er aan mee. Uit die competitie blijkt dat
's Hertogenbosch, Zoeterwoude én Wijlre zo fit zijn, dat ze
die competitie op de markt aankunnen. Wij zijn er klaar voor!
Klaar om het doel te bereiken dat Wiggert in de vorige editie al
omschreef: HNS v/il een leidende en doelmatige brouwer zijn.
Fit zijn op 50-jarige leeftijd is één, fit blijven is de uitdaging
voor de komende jaren. In 's-Hertogenbosch brouwen we op
het ogenblik het maximaal mogelijke volume; we zitten zo
gezegd vol. We kunnen onze prestaties niet verbeteren door
méér productie, maar wel door slimmer en nog efficiënter
te werken. Alleen dat zal ons 'fit' houden wat betreft de
conditie op kosten- én kwaliteitsgebied. De methode van
training kennen we allemaal: TPM. TPM houdt ons fit, dat
is wel gebleken in de afgelopen jaren. Wat we ook hebben
geleerd is dat er altijd mogelijkheden zijn ons verder te
verbeteren. De Engelsen hebben hier een mooie uitspraak
voor: 'the biggest room is the room for improvement!', ofwel:
het kan altijd beter. Kortom,
een fitte Abraham is in zicht
en hij wil er alles aan doen
jg» om te zorgen dat dit zo blijft
A tot in de verre toekomst.
'Samen voor goud'gaan zal
het motto zijn.
Veel leesplezier!
Paul Bleijs
1 Sl* Tekenqebted
I ft li
i JJelnekertj
9 8 8 8
—•—omstellen
-4 weeks Omstellen Plan
VLNR: THEO VAN TILBURG, THEO VAN DER STEEN, JOS GREVER,
KAREL HOUTHUIJZEN, JAN KANTERS, NIYAZI YURT, TONNIE VISSER
vervolg van pagina 1
Aad van der Meer
STAAND VLNR: BERTUS DE FUIJK, ERIK VERVAET EN PIET VAN DER PLAS. HURKEND
VLNR: TON HOOGEVEEN, REIJER VAN DER MEENT, MARK HENGSDIJK, BAS BENNIS,
JAN VAN DER MEER EN AAD VAN DER MEER. NIET OP DE FOTO: MEHMET KIVRAKDAL
JULI 2007