Heineken
Wandeltocht
op 30 juni
Klopt het dat er verschillende
brouwprocessen zijn voor
verschillende verpakkingen?
I I
'LABORATORIUM KWALITEITSDIENST MOET IEDER JAAR DE LIMIET HALEN'
Alles wat je altijd al wilde weten over bier
I_fl
[Tl HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS
'S-HERTOGENBOSCH. Op 30 juni
gaan weer zo'n 1.100 lopers van start in
de Heineken Wandeltocht. De tocht be
gint en eindigt bij het Heineken Ontspan
ningcentrum. Wandelaars die kiezen
voor de tocht van 50 kilometer, vertrek
ken 's-ochtends tussen 06.00 en 08.00
uur. Wandelaars die 30 of 40 kilometer
lopen, vertrekken tussen 07.00 en 10.00
uur. De verwachting is dat iedereen rond
de klok van 17.00 uur weer binnenkomt.
Tijdens de tocht passeren deelnemers
prachtige natuurgebieden zoals het
Bossche Broek, maar ook fraaie dorpjes
als Esch, Gemonde en Halder. Voor veel
wandelaars geldt de Heineken Wandel
tocht traditioneel als een ideale voor
bereiding op de Nijmeegse Vierdaagse,
die dit jaar voor 17 tot en met 20 juli op
de agenda staat. Meer informatie kun
je krijgen bij Arnold van der Heijden op
telefoonnummer 073-6209524.
Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan jouw
kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat de redactie
op zoek naar antwoorden op vragen over bier. Een medewerker stelde
ons onderstaande vraag.
Nee, het bier wordt niet aan de verpakkin
gen aangepast. Alleen voor fustbier voor de
Nederlandse markt maken we een uitzonde
ring. Tijdens de helderbierfiltratie krijgt dit
fustbier een iets lager C02-gehalte. Dit geeft
een mooiere schuimkraag als het bier getapt
wordt met de typische druk- en tempera-
tuurinstellingen van de tapinstallaties in de
Nederlandse horeca.
Wél worden de verpakkingen aan het bier aan
gepast. Bekende voorbeelden hiervan zijn:
een blikje voor bier heeft een dunne kunst-
ofcoating, zodat het staal niet gaat roesten
of het aluminium niet gaat oxideren als
gevolg van de lage pH van bier (pH 4 a 4,5).
Zou er een deel van de coating ontbreken,
dan krijgt het bier in een stalen blikje al
snel een ijzersmaak. Dit kan je makkelijk
nagaan, smeer een klein beetje schuim uit
op de rug van je hand en ruik eraan. Als dit
de typische lucht heeft van de oude stuiver
dan zit er teveel ijzer in het bier;
- het bruine glas van de binnenlandfles
werkt als een UV-filter. Bier kan namelijk
niet tegen licht. Het krijgt na enige tijd een
typische rubberachtige lichtsmaak. Groene
flessen worden om die reden in dozen
verpakt;
de kroonkurk voor een bierfles heeft een
extra dikke coating, zodat er geen C02 kan
ontsnappen of zuurstof binnen kan drin
gen. Zo blijft de biersmaak zo lang mogelijk
vers en blijft het bier goed schuimen,
een kunststof bierfles heeft meerdere
kunststoflagen (multi-layer) terwijl een
frisdrankfles maar één laag nodig heeft
(mono-layer). Voor bier is dit nodig om
(wederom) zuurstof buiten en C02 binnen
te houden.
Om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het KwD-laboratorium - KwD staat voor Kwaliteitsdienst - te verhogen, is de
brouwerij in 's-Hertogenbosch in november 2003 gestart met het Sterlab-project. In december 2004 hebben we hiervoor een
zogenaamde accreditatie gekregen, oftewel we mochten ons vanaf dat moment Sterlab noemen. Nu, 2,5 jaar verder, laten we
zien of de verbeteringen van het eerste jaar zijn doorgezet.
'S-HERTOGENBOSCH. Allereerst wil ik uitleggen wat
het verschil is tussen een 'gewone' Iso-9001 certificering
en een Iso-17025 (Sterlab) accreditatie. Ik doe dat aan de
hand van een voorbeeld waar iedereen zich wel iets bij
voor kan stellen, namelijk het lopen van een marathon.
Deelnemers laten graag hun medaille zien en vertellen
er dan bij hoe zwaar het was. In de regel geldt dat het
uitlopen van de marathon al een prestatie van formaat is.
De tijd die gelopen is, doet er niet toe. Als je echter voor
Nederland wilt uitkomen op de Olympische Spelen is de
tijd opeens wei heel belangrijk. Alleen als je de marathon
binnen een bepaalde tijdslimiet loopt, mag je immers
meedoen aan de Spelen. Het verschil tussen Iso-9001
certificering en Iso-17025 (sterlab) accreditatie is hiermee
te vergelijken. Voor Sterlab-accreditatie moetje namelijk
aan internationale normen voor juistheid en betrouw
baarheid voldoen. Of je hieraan voldoet, wordt jaarlijks
gecontroleerd door de beste laboratoriumspecialisten van
Nederland. Ook voor ons KwD-laboratorium geldt dat we
ieder jaar weer een internationale limiet moeten lopen
om ons Sterlab te mogen noemen. Wat dit nu aan resulta
ten oplevert, is te zien in de grafiek.
Meten wat je wilt meten
Heel belangrijk is dat een laboratorium zorgt datje op
de juiste manier meet. Stel je maar eens voor hoe het
zou zijn als je cholesterolgehalte of de suikerspiegel in je
bloed niet goed zou worden bepaald in het ziekenhuis.
De juistheid van de metingen controleren we met een
zogenaamde ringanalyse. Bij Heineken doen we dat door
in ongeveer 100 verschillende laboratoria hetzelfde onbe
kende bier te analyseren. Vervolgens vergelijken we al die
resultaten met elkaar. De resultaten van deze ringanaly-
ses sinds 2003 staan weergegeven in de grafiek. Te zien is
dat we in 2003 niet aan de limiet voldeden en dat we sinds
het sterlab in 2004 de limiet steeds ruimer halen, van
94.5% in 2003 naar 98% in 2006.
Betrouwbaar meten
Een andere limiet die we moeten halen is betrouwbaar
heid. Ieder resultaat moet in één keer goed worden
geanalyseerd. Dit controleren we op het laboratorium
door met elke testrun ook een standaardbier mee te ana
lyseren. Deze standaard moet elke keer binnen een vaste
waarde vallen. Is dit niet het geval dan wordt de hele
testserie overgedaan. Belangrijk is dat bij elke fout goed
wordt gekeken waarom het fout ging. Alleen dan kunnen
FTR-standaardbier controle
betrouwbaarheid
we ons verbeteren. Ook op dit punt halen we de limiet
ruimschoots. Bovendien is de limiet elk jaar verhoogd.
Efficiency
Tot slot is ook de efficiency op het KwD-laboratorium
enorm gestegen. Sinds 2003 is het aantal analyses per
analist verdubbeld van 6.000 naar 12.000 analyses per
jaar. Al met al zien we vanaf 2004 een continue verbete
ring van de resultaten. Een uitzonderlijke prestatie van
een bijzonder team!
O O
O O
.«.nu
iu»
Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nl!
FTR-ringanalyse "juistheid'(HARA ZZ)
99.00%-
98.00%-
97.00%-
96.00%-
95.00'
94.00%-
93.00%-
92.00%-
2003 2004 2005 2006
97H
96%
Nederland Supply
FTR-sta ndaa rd bie rcontrole
betrouwbaarheid.
95%
90%
85%
80%
75%
70%
2003 2004 2005 2006
90%
Hanefcen STERLAB.ppt
Heineken
Nederland Supply
Leo Vlegels, manager BTD
JUNI 2007