Heineken Wandeltocht op 30 juni Klopt het dat er verschillende brouwprocessen zijn voor verschillende verpakkingen? I I 'LABORATORIUM KWALITEITSDIENST MOET IEDER JAAR DE LIMIET HALEN' Alles wat je altijd al wilde weten over bier I_fl [Tl HEINEKEN NEDERLAND SUPPLY NIEUWS 'S-HERTOGENBOSCH. Op 30 juni gaan weer zo'n 1.100 lopers van start in de Heineken Wandeltocht. De tocht be gint en eindigt bij het Heineken Ontspan ningcentrum. Wandelaars die kiezen voor de tocht van 50 kilometer, vertrek ken 's-ochtends tussen 06.00 en 08.00 uur. Wandelaars die 30 of 40 kilometer lopen, vertrekken tussen 07.00 en 10.00 uur. De verwachting is dat iedereen rond de klok van 17.00 uur weer binnenkomt. Tijdens de tocht passeren deelnemers prachtige natuurgebieden zoals het Bossche Broek, maar ook fraaie dorpjes als Esch, Gemonde en Halder. Voor veel wandelaars geldt de Heineken Wandel tocht traditioneel als een ideale voor bereiding op de Nijmeegse Vierdaagse, die dit jaar voor 17 tot en met 20 juli op de agenda staat. Meer informatie kun je krijgen bij Arnold van der Heijden op telefoonnummer 073-6209524. Ken jij als brouwerijmedewerker alle ins en outs van bier? Of kan jouw kennis best wat worden bijgespijkerd? In deze rubriek gaat de redactie op zoek naar antwoorden op vragen over bier. Een medewerker stelde ons onderstaande vraag. Nee, het bier wordt niet aan de verpakkin gen aangepast. Alleen voor fustbier voor de Nederlandse markt maken we een uitzonde ring. Tijdens de helderbierfiltratie krijgt dit fustbier een iets lager C02-gehalte. Dit geeft een mooiere schuimkraag als het bier getapt wordt met de typische druk- en tempera- tuurinstellingen van de tapinstallaties in de Nederlandse horeca. Wél worden de verpakkingen aan het bier aan gepast. Bekende voorbeelden hiervan zijn: een blikje voor bier heeft een dunne kunst- ofcoating, zodat het staal niet gaat roesten of het aluminium niet gaat oxideren als gevolg van de lage pH van bier (pH 4 a 4,5). Zou er een deel van de coating ontbreken, dan krijgt het bier in een stalen blikje al snel een ijzersmaak. Dit kan je makkelijk nagaan, smeer een klein beetje schuim uit op de rug van je hand en ruik eraan. Als dit de typische lucht heeft van de oude stuiver dan zit er teveel ijzer in het bier; - het bruine glas van de binnenlandfles werkt als een UV-filter. Bier kan namelijk niet tegen licht. Het krijgt na enige tijd een typische rubberachtige lichtsmaak. Groene flessen worden om die reden in dozen verpakt; de kroonkurk voor een bierfles heeft een extra dikke coating, zodat er geen C02 kan ontsnappen of zuurstof binnen kan drin gen. Zo blijft de biersmaak zo lang mogelijk vers en blijft het bier goed schuimen, een kunststof bierfles heeft meerdere kunststoflagen (multi-layer) terwijl een frisdrankfles maar één laag nodig heeft (mono-layer). Voor bier is dit nodig om (wederom) zuurstof buiten en C02 binnen te houden. Om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het KwD-laboratorium - KwD staat voor Kwaliteitsdienst - te verhogen, is de brouwerij in 's-Hertogenbosch in november 2003 gestart met het Sterlab-project. In december 2004 hebben we hiervoor een zogenaamde accreditatie gekregen, oftewel we mochten ons vanaf dat moment Sterlab noemen. Nu, 2,5 jaar verder, laten we zien of de verbeteringen van het eerste jaar zijn doorgezet. 'S-HERTOGENBOSCH. Allereerst wil ik uitleggen wat het verschil is tussen een 'gewone' Iso-9001 certificering en een Iso-17025 (Sterlab) accreditatie. Ik doe dat aan de hand van een voorbeeld waar iedereen zich wel iets bij voor kan stellen, namelijk het lopen van een marathon. Deelnemers laten graag hun medaille zien en vertellen er dan bij hoe zwaar het was. In de regel geldt dat het uitlopen van de marathon al een prestatie van formaat is. De tijd die gelopen is, doet er niet toe. Als je echter voor Nederland wilt uitkomen op de Olympische Spelen is de tijd opeens wei heel belangrijk. Alleen als je de marathon binnen een bepaalde tijdslimiet loopt, mag je immers meedoen aan de Spelen. Het verschil tussen Iso-9001 certificering en Iso-17025 (sterlab) accreditatie is hiermee te vergelijken. Voor Sterlab-accreditatie moetje namelijk aan internationale normen voor juistheid en betrouw baarheid voldoen. Of je hieraan voldoet, wordt jaarlijks gecontroleerd door de beste laboratoriumspecialisten van Nederland. Ook voor ons KwD-laboratorium geldt dat we ieder jaar weer een internationale limiet moeten lopen om ons Sterlab te mogen noemen. Wat dit nu aan resulta ten oplevert, is te zien in de grafiek. Meten wat je wilt meten Heel belangrijk is dat een laboratorium zorgt datje op de juiste manier meet. Stel je maar eens voor hoe het zou zijn als je cholesterolgehalte of de suikerspiegel in je bloed niet goed zou worden bepaald in het ziekenhuis. De juistheid van de metingen controleren we met een zogenaamde ringanalyse. Bij Heineken doen we dat door in ongeveer 100 verschillende laboratoria hetzelfde onbe kende bier te analyseren. Vervolgens vergelijken we al die resultaten met elkaar. De resultaten van deze ringanaly- ses sinds 2003 staan weergegeven in de grafiek. Te zien is dat we in 2003 niet aan de limiet voldeden en dat we sinds het sterlab in 2004 de limiet steeds ruimer halen, van 94.5% in 2003 naar 98% in 2006. Betrouwbaar meten Een andere limiet die we moeten halen is betrouwbaar heid. Ieder resultaat moet in één keer goed worden geanalyseerd. Dit controleren we op het laboratorium door met elke testrun ook een standaardbier mee te ana lyseren. Deze standaard moet elke keer binnen een vaste waarde vallen. Is dit niet het geval dan wordt de hele testserie overgedaan. Belangrijk is dat bij elke fout goed wordt gekeken waarom het fout ging. Alleen dan kunnen FTR-standaardbier controle betrouwbaarheid we ons verbeteren. Ook op dit punt halen we de limiet ruimschoots. Bovendien is de limiet elk jaar verhoogd. Efficiency Tot slot is ook de efficiency op het KwD-laboratorium enorm gestegen. Sinds 2003 is het aantal analyses per analist verdubbeld van 6.000 naar 12.000 analyses per jaar. Al met al zien we vanaf 2004 een continue verbete ring van de resultaten. Een uitzonderlijke prestatie van een bijzonder team! O O O O .«.nu iu» Wat wil jij graag weten over bier? Mail je vraag naar redactie@heineken.nl! FTR-ringanalyse "juistheid'(HARA ZZ) 99.00%- 98.00%- 97.00%- 96.00%- 95.00' 94.00%- 93.00%- 92.00%- 2003 2004 2005 2006 97H 96% Nederland Supply FTR-sta ndaa rd bie rcontrole betrouwbaarheid. 95% 90% 85% 80% 75% 70% 2003 2004 2005 2006 90% Hanefcen STERLAB.ppt Heineken Nederland Supply Leo Vlegels, manager BTD JUNI 2007

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

HNL - Supply Nieuws | 2007 | | pagina 4