De biermarkt in Zuid-Afrika is booming. Om daar optimaal van te profiteren,
heeft Heineken ten zuiden van Johannesburg een eigen brouwerij gebouwd.
Een uniek project, waarin alle kennis en ervaring van Heineken samenkomt.
Ook Nederlandse collega's werken mee. Hoe is het om in een vreemd land
aan kersverse collega's de kneepjes van het vak uit te leggen?
Op een terrein van tachtig hectare ten zuiden van
Johannesburg heeft Heineken een brouwerij gebouwd met
een capaciteit van drie miljoen hectoliter per jaar. De bouw
van deze brouwerij kent een lange voorgeschiedenis. Zeven
jaar geleden nam Heineken een belang in Namibia Breweries
om zo een start te maken met lokale productie. Vanaf het
begin stond voor Heineken vast dat juist ter plekke gebrouwen
bier de sleutel was om de Zuid-Afrikaanse markt te veroveren.
Omdat de bierprijzen in Zuid-Afrika traditioneel laag zijn, is
importeren te kostbaar. Maar een eigen brouwerij is alleen
levensvatbaar als er veel volume geproduceerd wordt.
Daarvoor moest ook Amstel in Zuid-Afrika weer in eigen
beheer gebrouwen worden. In het verleden werd Amstel
onder licentie gebrouwen door South African Breweries
(SABMiller). Na het beëindigen van die licentieovereenkomst
in 2006 had Heineken binnen de lokale markt genoeg massa
om deze stap te zetten. De afgelopen jaren werd Zuid-Afrika
tijdelijk beleverd vanuit Nederland, Frankrijk en Italië. Nu de
brouwerij operationeel is, komt aan die belevering een einde.
PIONIER
'Een droombaan', zo omschrijft Fred Waij, organisational
development manager, zijn werk in Zuid-Afrika. Zijn opdracht:
helpen bij het opbouwen van de nieuwe organisatie. 'Ik heb de
afgelopen vijfjaar in 's-Hertogenbosch gewerkt als TPM-
manager en daarbij trainingsprogramma's ontwikkeld voor
medewerkers. De Bossche brouwerij geldt als een pionier op
het gebied van TPM en efficiënt produceren. Daarom ben ik
gevraagd. Dit is een baan uit duizenden. Werken in het
buitenland is sowieso leuk, maar hier krijg ik ook nog eens de
kans alles wat ik geleerd heb vanaf de start toe te passen.'
Sinds Waij eind vorig jaar naar Zuid-Afrika verhuisde, zijn in
totaal honderdnegenenzestig medewerkers aangenomen. Het
proces verliep stapsgewijs. Eerst werd de laag van operatio-
Waarom juist Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika heeft alle ingrediënten voor een goede
bierafzet. De zomers zijn lang en warm. De zon schijnt
vrijwel het hele jaar. En bier is populair. Per hoofd van de
bevolking wordt jaarlijks 56 liter bier gedronken. Op een
totaal van 43,9 miljoen inwoners betekent het een
jaarlijkse consumptie van 27 miljoen hectoliter bier.
Weinig verassend dus dat Zuid-Afrika de grootste
biermarkt in Afrika vormt. Bovendien is, dankzij een
gezonde economie die sinds 1994 voortdurend groeit,
een nieuwe middenklasse ontstaan. Consumenten die
premiumbiermerken als Amstel en Heineken weten te
waarderen. Binnen de Zuid-Afrikaanse markt heeft
Heineken op dit moment een marktaandeel van 56
procent.
Zoeterwoude stopt met Amstel
voor Zuid-Afrika
De afgelopen jaren werd Zuid-Afrika tijdelijk vanuit
Nederland, Frankrijk en Italië beleverd. Nu de brouwerij
operationeel is, komt daaraan een einde. 'Wij waren juist
teruggegaan van een vijf- naar een drieploegendienst,
omdat de verwachte productie lager zou worden, toen
ineens die extra vraag uit Zuid-Afrika kwam', legt
OR-voorzitter HNS Kees Zuyderduyn uit. 'Maar als
Heineken moetje natuurlijk iedere kans grijpen om meer
volume te produceren. De afgelopen jaren is er in
Zoeterwoude hard gewerkt om in de extra productie te
voorzien. Nu de volumedruk weer afneemt, heeft dat
voor onze brouwerij opnieuw consequenties. We wisten
twee jaar geleden al dat dat zou gebeuren, maar voor
medewerkers is het soms lastig te begrijpen hoe je van
het ene scenario plotseling in het andere terechtkomt.
Het vraagt de nodige flexibiliteit en bijvoorbeeld de
bereidheid om ook op een andere vestiging te werken.'
Heineken nl kwartaalnieuws [5]
Nederlanders
in Zuid-Afrika
brouwen