5
Afvalwater
Op het brouwerijterrein van Zoeterwoude worden verschillende
stromen afvalwater verwerkt zoals hemelwater, afvalwater
dat onstaat tijdens het brouwproces, water dat is gebruikt
bij schoonmaakwerkzaamheden en afvalwater van laboratoria.
Hemelwater wordt rechtstreeks op het oppervlaktewater
geloosd. Het afvalwater wordt voorgezuiverd in een eigen
zuiveringsinstallatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee
technieken; een voorzuivering (anaëroob) en nazuivering
(aëroob). Met een zuiveringsrendement van ruim 99,5 procent
voldoet de afwaterzuiveringsinstallatie aan de wettelijke norm
van 99 procent.
Ook in de Bossche brouwerij wordt afvalwater voor ruim 65
procent voorgezuiverd in een eigen anaërobe zuiveringsinstalla
tie. Daarna volgt verdere (na)zuivering door het waterschap. Het
afvalwater van Vrumona wordt gezuiverd in de zuiveringsinstal
latie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in de
gemeente Bunnik. De vervuiling in het afvalwater nam in 1997
toe met 10 procent. Dit kwam onder meer door veel product
overgangen én het toenemende gebruik van achteretiketten op
de flessen om informatie te geven over promotionele acties.
Etiketten worden afgeweekt als de fles wordt gewassen. De plan
nen voor een te bouwen eigen anaerobe afvalwaterzuiveringsin
stallatie zijn in 1997 verder geconcretiseerd. Er is overleg
gevoerd met de waterkwaliteitsbeheerder, het hoogheemraad
schap, over het te lozen voorgezuiverde afvalwater.
Het afvalwater van Brand wordt gezuiverd door de waterzuive
ringsinstallatie in de gemeente Wijlre. De hoeveelheid afvalwa
ter is in 1997 gedaald met 22 procent. Bij Brand wordt evenals
bij Vrumona haalbaarheidsonderzoek verricht om het afvalwater
onder eigen beheer te zuiveren.
Rest- en afvalstoffen
Heineken streeft ernaar om bijproducten maximaal te benutten
en reststoffen indien mogelijk te hergebruiken. Zo wordt mout-
stof geperst tot veevoerderkoeken en gist wordt als grondstof
voor onder andere smaakstoffen en gistpillen gebruikt door de
farmaceutische industrie. Van de bijproducten en rest- en afval
stoffen die vrijkomen bij het produceren en verpakken van bier
en fris krijgt meer dan 95 procent een nuttige bestemming. Afval
(stoffen die niet geschikt zijn voor hergebruik) wordt - indien
mogelijk - gescheiden afgevoerd. De laatste jaren is de hoeveel
heid restafval redelijk stabiel. Het streven is om deze te reduceren
door een actieve houding van medewerkers van de brouwerij en
het zoeken naar nieuwe methodes om dit doel te bereiken. In
1997 was de hoeveelheid bedrijfsafval per hectoliter geprodu
ceerd bier in de brouwerij van Zoeterwoude ongeveer 135 gram.
Kiezelgoer of diatomeeënaarde - een massa die hoofdzakelijk uit
de pantsers van kiezelalgen bestaat - dat wordt gebruikt voor het
filtreren van het bier, is bij alle brouwerijen samen met zuive
ringsslib de belangrijkste afvalstof. Voor gebruikt kiezelgoer is op
dit moment nog geen nuttige herbestemming. Onderzoek naar
een mogelijk nuttige herbestemming wordt voortgezet. De ver
wachting is dat kiezelgoer in de nabije toekomst als secundaire
bouw- of grondstof kan worden hergebruikt. Het kiezelgoer
wordt momenteel gestort op een provinciale stortplaats.
Zuiveringsslib is een restproduct dat vrijkomt bij het zuiveren
van afvalwater. Omdat veel stoffen zich concentreren in dit slib
kan het niet als meststof worden toegepast. Het slib wordt daar
om gedroogd en in een speciale verbrandingsinstallatie van de
Ill III 1111IIIS111 111J
BOEGBEELD
De brouwerij Den Bosch heeft samen met andere ondernemers op
het bedrijventerrein De Rietvelden/De Vutter en met provincie,
gemeente en de Kamer van Koophandel het initiatief genomen om
het terrein op duurzame wijze te revitaliseren.
Op een duurzaam bedrijventerrein werken bedrijven en overheden op
vrijwillige basis samen om een lagere milieubelasting te bereiken.
Het revitaliseringsproject wordt als boegbeeld genoemd in de nota
Economie en Milieu van het ministeries van Volkshuisvesting,
Ruimtelijke Ordening en Milieu fVROM) en Landbouw, Natuur en
Visserij.