aangesloten bij een convenant met het ministerie van
Economische Zaken om te komen tot een energie-effinciency
verbetering van 21 procent in het jaar 2000 ten opzichte van
1989. Er is een energiebesparingsplan opgesteld om de doelstel
ling te helpen realiseren.
De Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (NOVEM)
begeleidt de brouwers en de frisdrankproducenten namens de
minister van Economische Zaken bij het realiseren van energie
efficiencyverbetering.
Zoeterwoude gebruikte in 1997 ruim 3,5 procent minder energie
per hectoliter bier dan in 1996. Tot 2000 heeft deze brouwerij
diverse projecten in de steigers staan om het energieverbruik
verder te reduceren, zoals procesbeheersing met behulp van
informatisering en good housekeeping. Daarnaast zullen bepaal
de projecten echter bijdragen aan een hoger energieverbruik.
Een voorbeeld hiervan is een nieuwe installatie om geuremissie
te verminderen.
Voor koeling van het kantoorgebouw van Heineken Nederland
in Zoeterwoude, waar zo'n 1100 mensen hun werkplek hebben,
wordt sinds juni 1997 gebruik gemaakt van het 'energievrien
delijke' systeem van topkoeling. Koud grondwater wordt in dit
systeem gebruikt voor koeling en koudeopslag. Het systeem
bestaat uit twee putten; één doet dienst als bron en de ander als
afvoer. Het water wordt opgepompt en door een warmtewisse
laar gevoerd, waar het opwarmt of afkoelt. Vervolgens wordt het
weer in de andere put geïnjecteerd. Het water moet altijd op
overdruk staan, ook als het stilstaat, om te voorkomen dat het
water zuurstof opneemt. Het water van het koudecircuit in het
gebouw wordt gekoeld via een warmtewisselaar. In de winter
wordt de warmte gebruikt voor verwarming van het kantoor,
terwijl dit in de zomer wordt gekoeld met behulp van het
opgeslagen koude grondwater.
De Bossche brouwerij maakt gebruik van de warmtekracht
centrale van de regionale energiemaatschappij (PNEM): de
PNEM levert stoom, terwijl Heineken condensaat retour levert.
Het electriciteitsverbruik per hectoliter bier bleef in 1997 stabiel.
Het energieverbruik is sterk afhankelijk van het productie
niveau. Bij een hoge productie wordt relatief minder energie
gebruikt. Een uitdaging is ook bij een lager productieniveau het
energieverbruik te verlagen door de betrokkenheid van de
medewerkers, in combinatie met een nog meer efficiënt ontwerp
van installaties. Bij Vrumona is het energieverbruik na een lichte
daling over de afgelopen jaren niet verder gedaald. Ondanks
deze stabilisatie wordt aan het streven voldaan dat in het conve
nant met het ministerie van Economische Zaken is vastgelegd.
Werkingsprincipe van koude-opslag
13
iii mmisiif mij
Wormtewisseloor
BROUWWATER
Goed brouwwater varieert afhankelijk van de daarmee te brouwen
types biet in minerale samenstelling. PUsenet bieren worden uit
zacht water gebrouwen terwijl het water dat wordt gebruikt voor
Engelse Ale bieren juist weer hard moet zijn. Door gebruik te
maken van onthardings- en filtratietechnieken kan de gewenste
minerale samenstelling worden bereikt. Met name in het westen
van Nederland bevat het door het waterleidingbedrijf aangelever
de water relatief veel kalk. Kalkrijk water is niet geschikt voor
toepassingen binnen de brouwerij, zoals het brouwen van pilsener
bier en het wassen van retourflessen. De hardheid van het water
veroorzaakt kalkafzetting in de apparatuur. Daarom ondergaat
het water in de loeterwoudse brouwerij een behandeling in het
waterbehandelingssysteem. Het water wordt onder meer over
ionenwisselaars gevoerd om te ontharden. Dit systeem is in 1997
ingrijpend veranderd. Het is compacter geworden en de besturing
van het proces is geautomatiseerd. Operators kunnen het
proces volgen en besturen met behulp van beeldschermen, waar
voorheen veel handmatig werk werd verricht. Heineken
loeterwoude beschikt hiermee over één van de meest geavanceerde
waterbehandelingsinstallaties van Europa.