17
MILIEU
JAARVERSLAG
1 9
9 4
De open (aërobe) afvalwaterzuiveringsinstallatie van
onze brouwerij in Zoeterwoude, verspreidt onvermijdelijk een
zwavelgeur (H2S). Door (gedeeltelijk) over te gaan op anaërobe
zuivering kan de uitstoot van deze geur worden beperkt.
Wortgeur
Brouwerijen verspreiden een wortgeur. Deze komt voort uit het
zogenoemde wortkoken, het moment tijdens het brouwproces,
waarbij het bier in wording gekookt wordt. Het is de daarbij
vrijkomende damp die de geur veroorzaakt. In feite is het
niets anders dan de damp die bij iedereen thuis vrijkomt bij
bijvoorbeeld het koken. Alleen gebeurt het bij Heineken op
grotere schaal.
In december 1993 heeft het CBK een tussenrapport uitge
bracht, waarin een nader onderzoek wordt voorgesteld naar het
geurreductie-effect van wortdamp-condensors en dampcompres-
sie. In 1994 heeft het CBK hierover een eindrapport gepresen
teerd. Daarin staan voorstellen voor maatregelen ter reductie
van geuremissies bij brouwerijen. Dit eindrapport is besproken
met het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening
en Milieu (VROM). VROM wil nu weten of het mogelijk is om
per brouwerij in Nederland geurreductie-maatregelen te nemen.
Het CBK zal dit in 1995 onderzoeken.
C02
Ten aanzien van het verbruik van fossiele brandstoffen kan wor
den gemeld dat in het verslagjaar aanmerkelijke reducties zijn
bereikt. Als gevolg hiervan is de uitstoot van langcyclische C02
(voortkomend uit fossiele brandstoffen en een extra bijdrage
leverend aan de hoeveelheid C02 in de atmosfeer) verminderd.
Ook komt C02 voort uit het brouwproces. Deze is afkomstig uit
de gerstemout en de hop, twee onmisbare ingrediënten voor het
brouwen van bier.
De gerstplant en de hopplant nemen op de akker C02 uit
de lucht op om te kunnen groeien. Gemiddeld een jaar later, na
de oogst en het vermouten van de gerstekorrels, komt die C02
uit het plantmateriaal vrij bij de vergisting van het bier. We heb
ben het hier over de natuurlijke cyclus die C02 doormaakt. Deze
cyclus is kort, vandaar dat het 'kortcyclische C02' wordt
genoemd. Dit in tegenstelling tot de langcyclische C02. Die komt
vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen en heeft lang.
namelijk honderden miljoenen jaren, in de fossiele brandstoffen
gevangen gezeten.
Onze brouwerijen werken met gesloten C02-systemen,
waardoor C02 die bij de biervergisting ontstaat kan worden her
gebruikt. In Den Bosch is in het najaar van 1994 een zogenoem
de 'vreemdgas C02-stripper' in gebruik genomen. Met deze
installatie kan nu zo'n 20% meer C02 worden teruggewonnen.
Het opgevangen C02 wordt gezuiverd en vloeibaar gemaakt,
waarna het wordt gebruikt in diverse brouwerij-afdelingen. De
Bossche brouwerij kan nu bijna geheel aan haar eigen behoefte
aan C02 voldoen. In Zoeterwoude is in 1994 een nieuwe C02-
installatie in gebruik genomen. Deze wint eveneens veel effectie
ver C02 terug.
Moutstof
Bij de opslag van gerstemout hebben de brouwerijen te maken
met stofvorming. Alle mogelijke maatregelen worden genomen
om de emissie van moutstof naar de buitenlucht zoveel mogelijk
te beperken. Zo heeft onze brouwerij in Zoeterwoude in 1994
opnieuw minder moutstof uitgestoten dan het jaar daarvoor. In
Den Bosch is in het verslagjaar het plan ontwikkeld om in 1995
de stofafzuiging in het moutsilogebouw te centraliseren. Hiertoe
wordt de huidige interne stofverzamelbunker vervangen door
een externe verzamelbunker.