12
M
9 9
Vergunningen
Om bier te kunnen brouwen heb je niet alleen water, gerste-
mout en hop nodig, maar ook tal van vergunningen. Bovendien
moet een brouwerij zich houden aan diverse andere wettelijke
bepalingen en verordeningen van de overheid. En dat geldt
eveneens voor een frisdrankenfabrikant als Vrumona. Beide
soorten drankenproducenten hebben bijvoorbeeld vergunningen
nodig voor waterwinning, voor het lozen van afvalwater en het
laten verwerken van sommige afvalstromen.
Opleiding en voorlichting
In het opleidingsprogramma van Heineken is milieu een regel
matig terugkerend onderwerp. Het geven van voorlichting en
onderricht tijdens werkoverleg of tijdens daarvoor georganiseer
de cursussen, is een taak van de afdeling zelf. De onderwerpen
voor een dergelijke cursus worden door de medewerkers zelf of
door de afdelingsleiding aangedragen. Op verzoek kan de desbe
treffende milieufunctionaris (elke produktievestiging heeft er op
zijn minst één) zijn medewerking hieraan verlenen in de vorm
van adviezen en/of informatieverstrekking. De milieufunctiona
rissen hebben in 1994 zowel binnen als buiten de Heineken -
organisatie presentaties gegeven.
Besef
Het besef dat gescheiden afval-inzameling en recycling een
noodzaak is, reikt verder dan het produktieproces. Al sinds jaren
staat in elke kantoorruimte een aparte papierbak en een aparte
bak voor overig afval. Die laatste is niet bedoeld voor gebruikte
pennen of ander klein chemisch afval. Die gaan in de zogeheten
'milieuboxen', die op diverse plekken in onze kantoren zijn
geplaatst. Heineken Zoeterwoude heeft in 1994 het direct con
tact met de omwonenden voortgezet. Het is inmiddels een goed
gebruik, dat voor de buren van deze brouwerij informatiebijeen
komsten worden georganiseerd. De eventuele daar naar voren
gebrachte klachten worden serieus opgepakt.
WATERWINNING
De Heineken brouwerij in Den Bosch en Vrumona gebruiken
natuurzuiver grondwater voor het maken van bier, respectieve
lijk frisdranken. In het geval van de Bossche brouwerij wordt het
water opgepompt uit diep in de grond aanwezige waterhouden
de lagen. Het gaat hier om water dat stamt uit de laatste ijstijd.
Vrumona beschikt daarnaast ook nog over een wettelijk erkende
mineraalwaterbron voor het merk Sourcy. In Zoeterwoude
gebruikt Heineken drinkwater voor het brouwen van bier. Dat
wordt geleverd door het plaatselijke waterleidingbedrijf.
De kwaliteitscontrole is bij al onze produktievestigingen
zéér streng. Het risico dat het water iets bevat dat er niet in
hoort, kan natuurlijk niet worden genomen. Al het water wordt,
voorafgaand aan het produktieproces, eerst nog behandeld. Voor
het brouwen van bier is het noodzakelijk dat het brouwwater de
juiste minerale samenstelling heeft, omdat anders het brouwpro-
ces wordt verstoord. Een teveel aan kalk bijvoorbeeld, geeft al
gauw grote problemen in brouwketels en leidingen.
Heineken Nederlands Beheer kent een waterbeleid dat te
verdelen is in twee hoofdstukken: kwaliteit en kwantiteit.
Brouwwater van goede kwaliteit is essentieel voor het eind-
piodukt. Heineken houdt zich dan ook strikt aan de eigen water-
kwaliteitsstandaards. Water dat in aanraking kan komen met het
produkt moet tenminste drinkwater zijn. Naast het feit dat in het
kader van de Grondwaterwet regelmatig bemonsteringen en
analyses van het grondwater plaatsvinden, controleert Heineken
Nederlands Beheer het bronwater dagelijks in de eigen laboratoria.
Waar grondwater wordt gewonnen oefent Heineken invloed uit