WIMPY, EINDHOVEN
REEHORST, EDE
CENTRAAL, ROOSENDAAL
CORONA, DEN HAAG
BISTRO DE KIKVORSCH, DEN BOSCH
gifte traditioneel van opzet. Na een grondige verbouwing
werd een geheel ander systeem ingebracht waarbij de units
„voorbereiding" en „afwerking, uitgifte" twee geheel
aparte, los van elkaar staande eenheden vormen. Doel:
arbeidsbesparing en doelmatigheid. Er kwam onder meer
een eetcounter (ruim 30 plaatsen) waar de bezoeker snel
iets gebruiken kan. De counter heeft een korte looplijn
naar de afwerkkeuken/uitgifte.
Behalve het grote restaurant heeft Engels, zoals bekend,
nog drie specialiteitenrestaurants. Deze zijn in het nieuw
ingevoerde systeem opgenomen. Tevens werd het interieur
van het gehele bedrijf gemoderniseerd en aangepast.
Sinds enkele maanden opereert in Eindhoven een nieuwe
Wimpy, de achtste in ons land en nummer 684 in de
internationale keten van deze fast food-bedrijven, die in
de toekomst ook in Nederland een steeds belangrijker rol
zullen gaan spelen. De vestiging van dit type restaurant is
aan enkele stringente voorwaarden onderworpen.
Kort samengevat luiden deze: Internationaal alleen in
grote steden en daar, waar grote concentraties van mensen
voorkomen geen luxe inrichting eenvoudige kaart
snelle bediening populaire prijzen. Wimpy Eindhoven,
ingericht volgens de huidige inzichten, is in de korte tijd
van zijn bestaan reeds een gewild horecabedrijf geworden,
dat in een grote behoefte blijkt te voorzien.
Daar de accomodatie van De Reehorst niet meer voldoet
aan de eisen, die in onze tijd aan een cultureel centrum
gesteld worden, is besloten tot een nogal ingrijpende ver
bouwing en uitbreiding. Deze operatie zal het centrum een
geheel nieuw aanzien geven. Ook in het gebouw zal een
aantal belangrijke vernieuwingen worden aangebracht. Zo
krijgt De Reehorst een volledige horeca-exploitatie en een
quick service-restaurant, terwijl verder voorzieningen zul
len worden getroffen voor een up to date bediening van
het zalencentrum. Het geheel verkeert nog in het stadium
van voorbereiding. Wanneeer het project te zijner tijd vol
tooid is, zullen wij de nieuwe Reehorst gaarne in onze
rubriek opnemen.
Hotel Centraal, tegenover het station in Roosendaal, was
vóór de verbouwing een klassiek voorbeeld van een sterk
verouderd bedrijf, waarin ondanks hard werken weinig
positieve resultaten te behalen waren. Meestal blijkt het
moeilijk dergelijke bedrijven zodanig te moderniseren, dat
ze weer geheel gaan voldoen aan de noodzakelijke eisen
van arbeidsbesparing, efficiënte werkwijze en dergelijke.
In dit geval bleek dat de bestaande situatie door verbouwen
wél kon worden aangepast. Bij de verbouwing zijn het
restaurant en het café van plaats verwisseld, zodat de be
diening rechtstreeks vanuit de keuken mogelijk is geworden.
De keuken werd aangepast aan een modern bedrijfssysteem
overeenkomstig de inzichten, die door het bouwbureau de
laatste jaren worden voorgestaan. De bedrijfsresultaten
hebben inmiddels aangetoond dat een moderne exploitatie-
opzet direct zijn vruchten afwerpt.
Ook de verbouwing van het bekende horecabedrijf Corona
in de Hofstad betekende een rigoureuze ingreep. Niet al
leen omdat hier een gedeelte van het gebouw moest worden
gesloopt om plaats te maken voor nieuwe ruimten met
diverse bestemmingen, maar vooral omdat uitgebreide
maatregelen dienden te worden getroffen om het restaurant
en het hotel normaal in bedrijf te houden. Een krachttoer,
die het vermelden waard is, vormde de bouw van een
nieuwe keuken boven de bestaande. Deze „zwevende"
keuken werd zodanig geconstrueerd, dat later de bestaande
ongehinderd onder de nieuwe keuken kon worden wegge-
sloopt. Aangepast aan de aard van het bedrijf is de opzet
van de nieuwe keuken zodanig, dat de menu's volgens de
bekende, uitgebreide kaart kunnen worden geboden, op
moderne wijze en met moderne apparatuur toebereid.
Eind juli werd door de exploitant van het bekende Pumpke
naast dit bedrijf een nieuwe zaak in gebruik genomen,
bistro De Kikvorsch. Van het bestaande pand, lang en
smal en als zodanig een moeilijke opgave voor de ont
werpers, is het gehele binnenwerk gesloopt teneinde een
zo efficiënt mogelijke indeling tot stand te kunnen brengen.
Aan de voorgevel is een serre uitgebouwd, aangepast aan
de historische situatie ter plaatse. Achter de serre ontstond
een fraai en exclusief interieur. Daarachter bevindt zich
de counter en het buffet, vanwaar de bezoekers ruim zicht
hebben op de open afwerkkeuken, die met moderne appa
ratuur is uitgerust. Op de eerste verdieping bevindt zich de
voorbereidingskeuken, alsook een kleine eetzaal. In overleg
met de exploitant werd ook hier gekozen voor een moderne
opzet van de keuken, waarbij voorbereiding en afwerking
zijn gescheiden om tot een zo groot mogelijke arbeidsbe
sparing te komen.
Rechts: Nieuw paradepaardje in
Den Bosch.
Onder: De Kikvorsch: smaakvol
interieur, met doorkijk naar de
counter en de keuken.
12