WIMPY, EINDHOVEN REEHORST, EDE CENTRAAL, ROOSENDAAL CORONA, DEN HAAG BISTRO DE KIKVORSCH, DEN BOSCH gifte traditioneel van opzet. Na een grondige verbouwing werd een geheel ander systeem ingebracht waarbij de units „voorbereiding" en „afwerking, uitgifte" twee geheel aparte, los van elkaar staande eenheden vormen. Doel: arbeidsbesparing en doelmatigheid. Er kwam onder meer een eetcounter (ruim 30 plaatsen) waar de bezoeker snel iets gebruiken kan. De counter heeft een korte looplijn naar de afwerkkeuken/uitgifte. Behalve het grote restaurant heeft Engels, zoals bekend, nog drie specialiteitenrestaurants. Deze zijn in het nieuw ingevoerde systeem opgenomen. Tevens werd het interieur van het gehele bedrijf gemoderniseerd en aangepast. Sinds enkele maanden opereert in Eindhoven een nieuwe Wimpy, de achtste in ons land en nummer 684 in de internationale keten van deze fast food-bedrijven, die in de toekomst ook in Nederland een steeds belangrijker rol zullen gaan spelen. De vestiging van dit type restaurant is aan enkele stringente voorwaarden onderworpen. Kort samengevat luiden deze: Internationaal alleen in grote steden en daar, waar grote concentraties van mensen voorkomen geen luxe inrichting eenvoudige kaart snelle bediening populaire prijzen. Wimpy Eindhoven, ingericht volgens de huidige inzichten, is in de korte tijd van zijn bestaan reeds een gewild horecabedrijf geworden, dat in een grote behoefte blijkt te voorzien. Daar de accomodatie van De Reehorst niet meer voldoet aan de eisen, die in onze tijd aan een cultureel centrum gesteld worden, is besloten tot een nogal ingrijpende ver bouwing en uitbreiding. Deze operatie zal het centrum een geheel nieuw aanzien geven. Ook in het gebouw zal een aantal belangrijke vernieuwingen worden aangebracht. Zo krijgt De Reehorst een volledige horeca-exploitatie en een quick service-restaurant, terwijl verder voorzieningen zul len worden getroffen voor een up to date bediening van het zalencentrum. Het geheel verkeert nog in het stadium van voorbereiding. Wanneeer het project te zijner tijd vol tooid is, zullen wij de nieuwe Reehorst gaarne in onze rubriek opnemen. Hotel Centraal, tegenover het station in Roosendaal, was vóór de verbouwing een klassiek voorbeeld van een sterk verouderd bedrijf, waarin ondanks hard werken weinig positieve resultaten te behalen waren. Meestal blijkt het moeilijk dergelijke bedrijven zodanig te moderniseren, dat ze weer geheel gaan voldoen aan de noodzakelijke eisen van arbeidsbesparing, efficiënte werkwijze en dergelijke. In dit geval bleek dat de bestaande situatie door verbouwen wél kon worden aangepast. Bij de verbouwing zijn het restaurant en het café van plaats verwisseld, zodat de be diening rechtstreeks vanuit de keuken mogelijk is geworden. De keuken werd aangepast aan een modern bedrijfssysteem overeenkomstig de inzichten, die door het bouwbureau de laatste jaren worden voorgestaan. De bedrijfsresultaten hebben inmiddels aangetoond dat een moderne exploitatie- opzet direct zijn vruchten afwerpt. Ook de verbouwing van het bekende horecabedrijf Corona in de Hofstad betekende een rigoureuze ingreep. Niet al leen omdat hier een gedeelte van het gebouw moest worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe ruimten met diverse bestemmingen, maar vooral omdat uitgebreide maatregelen dienden te worden getroffen om het restaurant en het hotel normaal in bedrijf te houden. Een krachttoer, die het vermelden waard is, vormde de bouw van een nieuwe keuken boven de bestaande. Deze „zwevende" keuken werd zodanig geconstrueerd, dat later de bestaande ongehinderd onder de nieuwe keuken kon worden wegge- sloopt. Aangepast aan de aard van het bedrijf is de opzet van de nieuwe keuken zodanig, dat de menu's volgens de bekende, uitgebreide kaart kunnen worden geboden, op moderne wijze en met moderne apparatuur toebereid. Eind juli werd door de exploitant van het bekende Pumpke naast dit bedrijf een nieuwe zaak in gebruik genomen, bistro De Kikvorsch. Van het bestaande pand, lang en smal en als zodanig een moeilijke opgave voor de ont werpers, is het gehele binnenwerk gesloopt teneinde een zo efficiënt mogelijke indeling tot stand te kunnen brengen. Aan de voorgevel is een serre uitgebouwd, aangepast aan de historische situatie ter plaatse. Achter de serre ontstond een fraai en exclusief interieur. Daarachter bevindt zich de counter en het buffet, vanwaar de bezoekers ruim zicht hebben op de open afwerkkeuken, die met moderne appa ratuur is uitgerust. Op de eerste verdieping bevindt zich de voorbereidingskeuken, alsook een kleine eetzaal. In overleg met de exploitant werd ook hier gekozen voor een moderne opzet van de keuken, waarbij voorbereiding en afwerking zijn gescheiden om tot een zo groot mogelijke arbeidsbe sparing te komen. Rechts: Nieuw paradepaardje in Den Bosch. Onder: De Kikvorsch: smaakvol interieur, met doorkijk naar de counter en de keuken. 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Het meest getapt | 1970 | | pagina 12