NIEUW RESTAURANT BIJ ARNEMUIDEN
CAFÉ-RESTAURANT ENGELS, ROTTERDAM
PAVILJOENS SCHOUWBURGPLEIN,
ROTTERDAM
hallen worden bevoorraad met behulp van transportwagens,
waarbij er vanuit is gegaan, dat het zal kunnen voorkomen,
dat in alle gebouwen gelijktijdig een evenement plaatsvindt.
Het openluchtzwembad, dat in 1969 reeds gedeeltelijk en
dit jaar volledig in gebruik is genomen, omvat onder ande
re een wedstrijdbad met tribunes, springtoren en verlichting,
alsmede de gebruikelijke diepe en ondiepe zwembaden,
kleuterbaden enzovoort, het geheel omgeven door uitge
strekte ligweiden. Tot de accommodatie behoort ook een
eenvoudig restaurant, volledig ingerichte keuken en buffet
De provincie Zeeland, die zich als recreatiegebied nog
steeds verder ontwikkelt, is vooral de laatste jaren vanuit
de Randstad Holland steeds beter bereikbaar geworden.
Snelle verbindingen voeren de vrijetijdsbesteders nu via
nieuwe tunnels, dammen en bruggen binnen redelijke tijd
naar bijvoorbeeld de nieuwe jachthavens aan de oevers
van de Zeeuwse Delta. Het ligt voor de hand dat bij deze
havens een groeiende behoefte bestaat aan horecabedrijven,
Rotterdam: De drie paviljoens vanaf de Schouwburgzijde en vanuit de lucht gezien (links) en van de zijde van de Karei Doormanstraat (rechts).
en twee terrassen, één bij het wedstrijdbad en één bij de
ligweiden.
Aansluitend aan de bouw van de sporthal is inmiddels be
gonnen met het maken van een open kunstijsbaan, (af
metingen 30 x 60 m) die later van een overkapping zal
kunnen worden voorzien. Voorlopig wordt hier een een
voudig buffet gemaakt, wat in een tweede bouwfase zal
kunnen uitgroeien tot een complete kantine.
Gezien de grootte van het object werd voor het ontwerpen
en doen uitvoeren van de horeca-inrichting (buffetten,
keukens, layouts en organisatie) een speciale commissie
ingesteld, waarin ook het Heincken bouwbureau vertegen
woordigd is. Wanneer de inrichting geheel voltooid is zul
len wij in een van de volgende edities op het horecatech-
nisch gedeelte nog nader terugkomen.
waar vakantiegangers, watersporters en toeristen even kun
nen aanleggen. Een van die nu reeds druk bezochte jacht
havens aan het Veerse meer ligt bij Arnemuiden. Sinds
kort staat hier een nieuw restaurant, vanwaaruit de bezoe
kers een onbelemmerd uitzicht hebben op het water en het
levendige verkeer in de haven. Het bedrijf kan binnen on
geveer honderd gasten, waarvan zestien aan de counter,
herbergen, terwijl het terras aan nog eens vijftig bezoekers
plaatsbiedt. Het restaurant is zo ingedeeld, dat de meeste
tafels langs de ramen aan de buitenwand geplaatst zijn. De
keuken en de afwerkruimte bevinden zich vlak achter de
counter en zijn volgens de laatste inzichten op horecatech-
nisch gebied, dus zeer efficiënt, ingericht.
In het restaurant beganegronds van dit bekende horeca
bedrijf heeft zich onlangs een totale metamorfose voltrok
ken. Voorheen was de gehele indeling van keuken en uit-
Niet in het kader van C'70 opgericht maar toevallig in de
beginperiode van deze manifestatie gereedgekomen zijn de
drie permanente paviljoens, die nu reeds enige maanden
het Rotterdamse Schouwburgplein aan één zijde afsluiten.
In stedebouwkundig opzicht een belangrijk punt, omdat
door deze paviljoens en de bijbehorende terrassen dit im
mense plein zichtbaar verkleind werd en duidelijk aan
„leefbaarheid" gewonnen heeft. Bovendien werd door de
bouw van deze paviljoens de Karei Doormanstraat, die
voorheen als het ware deel uitmaakte van het plein, tot
winkelstraat gepromoveerd. Het dichtst bij de Doelen ligt
Barney, dat als café/petit restaurant zich vooral tot de
bierdrinkers richt. In het midden vindt men een eetgelegen
heid, Alex Inn (de tweede van die naam, maar kleiner, in
Rotterdam), die is ingericht als café/restaurant, coffeeshop
en grillroom. Het rijtje wordt gesloten door De Oude Heer,
een bedrijf dat het karakter heeft van een proeflokaal en
officieel als petit restaurant te boek staat. De inrichting
van de drie paviljoens, zowel wat het interieur als het
horecatechnische gedeelte betreft, werd door het bouw
bureau verzorgd.
Barney, van binnen.
11