„De Hoefslag" in Baren
drecht. Een indrukwekken
de opname van deze
mooie manege. Op de
achtergrond het restau
rant, dat zich op de
eerste verdieping bevindt.
In de piste de Marfleet-
club, de oudste rijvereni-
ging van „De Hoefslag";
op de voorgrond instruc
teur P. van Vliet.
nieuwe manege „De Hoefslag" in Barendrecht. Het
ontwerp voor de inrichting van dit restaurant, dat zich
„boven" bevindt en dat door een glaswand van de
manege gescheiden is, werd gemaakt door het Heineken
bouwbureau. De foto's geven een goede indruk van het
gezellige interieur. Sfeer, dat moeilijk te definiëren be
grip, heerst er ook. Onze agent, de heer B. Andeweg,
die zich bij de totstandkoming van het restaurant (en
ook later) bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt, zal het
u bevestigen.
Exploitant is de heer J. Versluis, een man met een lang
durige horeca-ervaring. Zijn vrouw en dochter bieden
de onmisbare helpende hand. Eigenaar van het gehele
complex is de heer A. Hak te Barendrecht, die aldaar
een transport-, werktuigverhuur- en aannemingsbedrijf
(pijpleidingen) heeft.
De bouw van de manege, waartoe in 1963 de plannen
opgevat werden, heeft, door allerlei omstandigheden,
nogal wat voeten in de aarde gehad. Men startte destijds
met een buitenmanege, maar voelde al gauw (aan den
en dergelijke zijn: 9 in Groningen, 11 in Friesland, 17
in Drente, 27 in Overijssel, 69(1) in Gelderland, 16 in
Utrecht, 42 in Noord-Holland, 42 in Zuid-Holland, 16
in Zeeland, 46 in Noord-Brabant en 31 in Limburg.
In Deurne (Noord-Brabant) wordt op het ogenblik
druk gebouwd aan het Hippische Centrum, dat men
deze zomer hoopt te kunnen openen. Dit centrum
wordt de nationale hogeschool voor de ruitersport,
waar onder andere cursussen voor manegedirecteuren
en rij-instructeurs gegeven zullen worden.
Aan deze hippische hogeschool zal een horeca-afdeling
verbonden zijn, bij de inrichting waarvan gebruik
wordt gemaakt van de adviezen van het Heineken
bouwbureau.
Een groot gedeelte van de maneges beschikt over een
overdekte rijbaan. Volgens een tamelijk recente inven
tarisatie zijn er ongeveer 130 van deze binnenmaneges.
Vanuit het restaurant heeft men een prachtig gezicht op hetgeen zich
in de manege afspeelt.
Een interessant punt voor de handel is, dat een belang
rijk aantal van deze bedrijven onderdak biedt aan een
horeca-exploitatie. En, waar nog niet een dergelijke
gelegenheid aanwezig is, loont het de moeite te onder
zoeken of de mogelijkheden er misschien wél zijn. Met
de toename van het aantal maneges en andere ruiter
sportcentra zal bij het publiek een steeds grotere behoefte
ontstaan aan een accommodatie, waar men bij een kopje
koffie, een glas bier of frisdrank wat kan (na)praten
over de paardesport. Waar de ouders kunnen wachten
op de kinderen, die les hebben, of waar men, zomaar
als toeschouwer, vanuit het restaurant de verrichtingen
van paarden en ruiters kan gadeslaan.
Er zijn, vooral de laatste tijd, enkele grote maneges,
compleet met horeca-exploitatie, gereedgekomen, die
op beiderlei gebied evenzovele aanwinsten genoemd
mogen worden.
Zo waren wij op 29 oktober van het vorige jaar getuige
van de opening van het restaurant van de eveneens