in het nieuwe instructielokaal door de raad van bestuur ontvangen. Ons concern was verder vertegenwoordigd door de raad van commissarissen en de directies van Hei- neken Nederland en Heineken Technisch Beheer. Van de Bossche vestiging was de bedrijfsleiding met enkele staffunctionarissen aanwezig, terwijl de officiële opening tevens werd bijgewoond door een delegatie uit de plaat selijke ondernemingsraad. In een korte toespraak memoreerde de heer Wittert dat er, sinds prins Bernhard tien jaar geleden de Bossche brouwerij officieel opende, veel gebeurd was in deze grootste Heineken vestiging. Het terrein, dat toen 5 ha besloeg, is driemaal zo groot geworden, de capaciteit steeg van een half miljoen hl per jaar naar twee miljoen, terwijl het aantal personeelsleden (van 345 naar 690) zich verdubbelde. Intussen is alweer begonnen met een nieuwe uitbreiding, een keldergebouw, dat 45 meter hoog zal worden. De heer Wittert zei, dat Heine.ken veel dank verschuldigd was aan de burgemeester van Den Bosch en diens mede werkers voor de grote hulpvaardigheid, zonder welke, aldus spreker, het niet gelukt zou zijn al deze uitbrei dingen te realiseren. Ten aanzien van de uiteindelijke plannen stelde de heer Wittert, dat op het huidige terrein van 15 ha een brou werij gebouwd kan worden met een capaciteit, die vier maal zo groot is als de huidige (dus totaal acht miljoen hl per jaar), waarmee Heineken Den Bosch dan waar schijnlijk de grootste brouwerij van Europa zal zijn. Tot slot bracht de heer Wittert dank aan alle medewer kers in het bedrijf, die door hun kennis zoveel hadden bijgedragen tot de totstandkoming van de nieuwe botte larij, evenals aan hen, die werkzaam zijn in de brouwerij en die door hun toewijding het succes van de Bossche vestiging hebben verzekerd. Na het antwoord van burgemeester Lambooy, waarin hij wederkerig de bijzonder goede samenwerking tussen de gemeente en Heineken roemde en waarin hij onder meer alle uitbreidingen-tot-nu-toe de revue liet passeren, vond de officiële handeling plaats, waarna het gehele Een fraai beeld van een van de inpakmachines, die de nieuwe flessen en kratten verwerkt. gezelschap nog een korte rondgang door de nieuwe bot telarij maakte. De bottelcolonnes, die elk een capaciteit hebben van 46.000 flessen per uur, zijn geheel gemechaniseerd, dat wil zeggen dat de kisten (kratten) met flessen vanaf het punt van aanvoer en het in de colonne brengen niet meer door mensenhanden worden aangeraakt. Een bijzonderheid is dat de colonnes van het begin tot het eind in twee helften zijn gedeeld, die gecombineerd met én onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Hier door wordt een grotere flexibiliteit bereikt wat betreft de behandeling van verschillende emballagetypen, ter wijl tevens de invloed van storingen verkleind wordt. Op de omslag, op pagina 6 (links) en hieronder ziet u enkele beelden van de twee nieuwe colonnes.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Het meest getapt | 1968 | | pagina 7