Vat en tapsysteem
zelf. Hierdoor blijft het vat onder
koolzuurdruk en kunnen zich geen
micro-organismen in de bierresten
ontwikkelen, terwijl bovendien in het
vochtige milieu het indrogen en het
zich op de binnenwand vastzetten
van de bierresten wordt voorkomen.
Dit vereenvoudigt uiteraard de reini
ging en sterilisatie van het vat op de
brouwerij, welke handeling plaats
vindt zonder dat de tapstang uit het
fust verwijderd wordt! Ook het vul-
proces kon nu op vrij eenvoudige
wijze gemechaniseerd worden, waar
bij elk vat (weer dóór deze tapstang!)
automatisch wordt afgevuld.
De nieuwe tapkop, die met een bajonetsluiting
in de tapstang past.
A Achter zijn lessenaar gezeten kan de operator
de gehele colonne overzien, mede met behulp
van twee monitors, die de beelden van vier
televisiecamera's kunnen weergeven. Links de
wasmachine, rechts de vulmachine en in het
midden op de achtergrond de buffertank voor
het bier.
De lege fusten worden gepalletiseerd aan-
gevoerd. In het ontlaadstation worden zij van r
de pallets genomen en op de transportband
gelegd.
Het nieuwe Heineken fust is een
cilindrisch, roestvaststalen vat met
een inhoud van 50 liter. De afmetin
gen van het fust zijn zo gekozen, dat
het in „aangeslagen" toestand in het
verkooppunt niet meer ruimte in
neemt dan het huidige 35-litervat,
eveneens in aangeslagen toestand, met
de daarboven uitstekende tapstang.
Ieder fust is voorzien van twee hand
vaten. Uiteraard is bij de constructie
rekening gehouden met opslag en
transport op pallets, waarover u elders
in dit blad een artikel zult aantreffen.
Ieder vat is uitgerust met een eigen
tapstang, die in het vat vastgeschroefd
zit. Deze tapstang wordt niet uit het
fust verwijderd. In de kop van de
tapstang bevinden zich een bierklepje
en concentrisch daaromheen
een koolzuurklepje. Metalen veertjes
zorgen ervoor dat deze klepjes in de
neutrale stand (wanneer het vat niet
aangeslagen is) gesloten zijn. Door
deze voorzieningen kunnen we spre
ken van een zelfsluitende tapstang.
In het horecabedrijf is per tappunt
een tapkop aanwezig, die hier de tra-
In het onlangs geïntroduceerde systeem draait
alles om het nieuwe Heineken fust, een cilin
drisch vat met een inhoud van 50 liter.
ditionele tapstang met aansteekhuis
vervangt. Tapstang en tapkop passen
met een bajonetsluiting in elkaar;
door de tapkop op de tapstang te
drukken en vervolgens een halve slag
te draaien wordt het vat aangeslagen.
Tijdens deze beweging wordt name
lijk de tapkop in de stang gedrukt,
waardoor de bier- en de koolzuurklep
worden geopend.
Behalve het gemak waarmee het vat
kan worden aangeslagen, is er nog
een ander voordeel. Bij het afslaan
(wanneer het fust leeg is en de tap
kop uit de tapstang wordt genomen)
sluiten bier- en koolzuurklep zich-
Een vast onderdeel van het vat is de tap
stang, die, eenmaal in het vat vastgeschroefd,
daaruit niet meer wordt verwijderd.
5