HEINEKEN'S Bierhandel Breda krijgt nieuwe behuizing Heinekew Als blijvend aandenken aan het prachtige bedrijfsresul taat ontving de heer J. Sie- belink uit handen van de heer Vestergaard een hou ten sierfustje. in 1824. Tot in datzelfde jaar werd in dat pand aan de Markt te Wouw de „Tapneringhe" uitgeoefend in een café „genaemt de Swaen", waarvan de historie is terug te voeren, mede met het ernaast gelegen en verbonden café „Den Bargie van den Kroon", tot in de vijftiende eeuw. In die negentiende-eeuwse sfeer was deze brouwerij een zeer gemoedelijk bedrijf. Aan de ene zijde van het erf lag de brouwerij (toen bovengistend bier) en aan de andere zijde van het erf was de koestal. De brouwerij was toen nog wel heel erg agrarisch inge steld. Aan de achterzijde van het erf bevond zich de paardenstal. De paar den hadden toen het werk te doen op de boerderij, het bier van de brou werij te bezorgen en de functie te vervullen, die thans door de perso nenauto is overgenomen. Omstreeks 1890 is de ontkoppeling tot stand gekomen tussen de boerderij en de brouwerij, welke laatste toen een voor die tijd hoge vlucht nam. Elke dag werd een brouwsel ge maakt. In de jaren 1920 werd omgeschakeld van bovengistend bier (gemaakt in de stoombrouwerij) naar ondergistend bier en deed de eerste koelmachine haar intrede. Dit ondergistend bier, waarvan de Wouwse Oude Bruine het grootste deel uitmaakte, bleef in produktie tot 1958, toen er al lang vanaf Vlissingen tot Breda geen brou werij meer te vinden was. In dat jaar was het, dat de leiding van het be drijf besloot de produktie stop te zetten, nadat men zich nog enkele jaren met het brouwen van Oud Bruin ten behoeve van Heineken had beziggehouden. Dat de zaken sindsdien „semper crescendo" gingen blijkt uit het feit, dat het boekjaar 1965/66 kon wor den afgesloten met voor het eerst in de geschiedenis van dit nog jonge bedrijf een omzet van meer dan 20.000 hl. Heineken's Bierhandel Eris-Breda N.V., sinds 1953 een dochter-maat schappij van Heineken's Brouwerijen Nederland N.V., is al lang uit zijn jasje gegroeid. Het bedrijf staat nog steeds op dezelfde plaats, waar het in 1929 door wijlen de heer Acker- mans werd gevestigd. Weliswaar had men de bedrijfsoppervlakte door aan koop van een aangrenzend perceel en door het huren van magazijn ruimte in de buurt wat kunnen ver groten (tot 460 m2), maar dit was bij lange na niet voldoende voor een efficiënte bedrijfsvoering. Ernstige belemmeringen vormden het ontbre ken van een parkeer- of stalgelegen- heid voor de transportmiddelen, het volslagen gebrek aan manoeuvreer ruimte en het ondoelmatig werken bij lossen, laden, opslag, intern trans port, controle en dergelijke. De toestand was eigenlijk reeds lang onhoudbaar geworden. Gelukkig is men er in geslaagd een stuk grond van 4000 m2 op het in dustrieterrein „de Krogten" aan te kopen en bouwvergunning voor een nieuw magazijn met kantoor te ver krijgen. De architect, de heer D. A. J. Vriends te Roosendaal, ontwierp een groot magazijn van 1000 m2 met op de begane grond een fusten perron, een opslagruimte voor gedis tilleerd en wijn, een expeditiekantoor en toiletten. Boven dit geheel komt een kantoorruimte van 110 m2 voor de directie en voor de administratie en het archief, alsmede een kantine met een keukentje. Op maandag 10 oktober ging de eerste paal de grond in. Deze hande ling werd door mr. C. H. W. d'Artil- lac Brill, hoofd public relations, ver richt in aanwezigheid van onder andere de heren D. A. J. Vriends, de architect, L. J. D. Vriends, direc teur van Eris, en uit Rotterdam de heren S. van der Schouw, bedrijfs adviseur voor de agentschappen, en C. den Uyl, ing. (Heineken Tech nisch Beheer N.V.). Als alles naar wens verloopt zal het gebouw omstreeks mei 1967 gereed zijn.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Het meest getapt | 1967 | | pagina 7