HEINEKEN IN DE
MOULIN ROUGE
Heineken bier voor „Operatie Diepvries"
De uitkomst van de proeven
was een groot succes en via
Van Munching Co. werd
dan ook bericht gestuurd
aan luitenant Schultz dat
wij zijn opdracht konden
aanvaarden.
H
Wie Parijs bezoekt en daarbij ook de Mou
lin Rouge op Montmartre op zijn program
ma heeft staan, kan nu ook daar zijn
Heineken bestellen. Dezer dagen werd
namelijk in de grote hal van het Moulin
Rouge theater een nieuwe bar geopend,
waar uitsluitend Heineken bier wordt ge
tapt. Een fraaie neonreclame in de zijgevel
van de ingang van Moulin Rouge brengt
verder in dit over de hele wereld bekende
en jaarlijks door duizenden (touristen) be
zochte vermaakscentrum ons merk onder de
aandacht van het publiek.
Het kantoor van Van Munching Co., Inc., te New
York, onze agent voor de Verenigde Staten, ontving
enige tijd geleden een brief van de afdeling „Antarctic
Support Activities" (Zuidpool bevoorrading) van de
Amerikaanse marine. Een brief met een zeer apart ver
zoek, dat de oorzaak werd van een 'heel speciale ont
wikkeling van onze bierexport. In deze brief vroeg
namelijk luitenant W. E. Schultz, bevoorradingsofficier
van de Amerikaanse marine, om een proef met bier, dat
de zeer strenge klimatologische omstandigheden van de
zuidpool goed zou moeten kunnen doorstaan.
Luitenant Schultz schreef:
„Ik ben van plan tussen de 15.000 en 18.000 dozen
verschillende typen bier te kopen voor verscheping van
Californië naar de zuidpool. In het verleden zijn er
verscheidene zendingen naar de zuidpool verscheept en
aan het personeel van de zg. Operatie Diepvries verkocht.
Maar als gevolg van de zeer strenge klimatologische
omstandigheden en het gebrek aan goede opslagruimte
zijn er veel klachten binnengekomen over troebel bier
en tevens over slechte smaak na bevriezing." Luitenant
Schultz verzocht ons dan ook ons blikbier te testen op
de volgende manier:
a) Het bier te bevriezen bij —30° C gedurende enkele
dagen;
b) Het bier te bevriezen bij —30° C, ontdooien en
opnieuw bevriezen bij —30° C gedurende enkele
dagen.
Dezelfde proeven moesten herhaald worden bij 50° C.
Het is voor de lezer misschien interessant om te weten
dat deze temperaturen inderdaad optreden in de zuid-
poolwinter. Luitenant Schultz verzocht ons de bussen
na bovenstaande behandeling te controleren op lekkage,
het bier te controleren op kleur, helderheid, enz. en
het ook door een team van goede proevers te laten
keuren op smaak en geur.
Via de afdeling export werd dit zeer bijzondere verzoek
voorgelegd aan de deskundigen van het centraal labora
torium. Dit laboratorium nam onmiddellijk contact op
met ons bedrijf te 's-Hertogenbosch waar, zoals bekend
is, ons blikbier wordt geproduceerd en men besloot
een proef te nemen. De vriesproef met biermonsters,
die verstrekt werden door Den Bosch, werd uitgevoerd
op het centraal laboratorium voor zover het de tempe
ratuur van 30 C betrof; voor de vriesproeven bij
50° C riepen wij de hulp in van het centraal technisch
instituut van de TNO-organisatie. Dit instituut beschikt
namelijk over een vriesinstallatie, waarin deze lage
temperatuur bereikt kan
t worden.
Zuidpooltemperaturen in hel een-
traal laboratorium te Rotterdam
De blikjes bier werden daar in de
diepvriesinstallatie op 30° C ge
bracht.