Heineken in Den Bosch
'..I -
V\UV
7 l
W.
Perspectieftekening van het nieuwe Heineken's bedrijf dat in Den Bosch gebouwd wordt.
20 December 1955 zal geboekstaafd worden als een mijlpaal
in de geschiedenis van ons bedrijf, op die dag ging nl. in
's-Hertogenbosch in aanwezigheid van vele prominente gasten
de eerste paal de grond in voor het aldaar te vestigen „bierver
werkingsbedrijf". Met de term „bierverwerkingsbedrijf" willen
we aangeven dat hier geen brouwerij gebouwd wordt, het
brouwen geschiedt zoals u in ons cursiefje heeft kunnen lezen
in Rotterdam en Amsterdam en het aldaar gebrouwen jonge
bier wordt in dit nieuwe bedrijf verwerkt. Daartoe worden
in Den Bosch op het 4.8 ha grote terrein gebouwd:
Een legkelder, een tapkelder met fustenboenplaats, een bot
telarij met opslagmagazijnen voor volle en lege emballage,
diverse verzorgingsafdelingen als: ketelhuis, machinekamer,
werkplaats, garage, personeelsgebouw, waarin was- en kleed-
gelegenheid en een cantine, benevens een kantoorgebouw waar-
tin een ontvangstruimte voor grote gezelschappen. Verder
worden er nog vier bedrijfswoningen gebouwd. U ziet, een
heel complex en op de perspectieftekening welke wij hierbij
afdrukken krijgt u een indruk
hoe dit Heineken's bedrijf er
uit zal zien.
Nadat Jhr. Feith op de 20e
December in de ijskoude
loods, welke op het bouwterrein
staat, in een interessante toe
spraak het hoe en waarom van
dit bedrijf uit de doeken had
gedaan, liet burgemeester Loeff
van Den Bosch in een ant-
woord-toespraak duidelijk blij
ken hoe verheugd de gemeente
is wederom een brouwerijbedrijf
in de stad te krijgen. Niet al
leen wordt hiermede de in
dustrialisatie van Den Bosch
weer een stap in de goede rich
ting gebracht, maar bovenal is
Den Bosch verheugd na lange
tijd weer een bierbedrijf binnen de gemeente te mogen hebben.
Het „hartelijk welkom" klonk zo gemeend en oprecht dat dit
grote verwachtingen voor de goede samenwerking met alle
Bosschenaren opriep.
Nadat de Burgemeester samen met Jhr. Feith de eerste paal,
die geschilderd was in de Bossche kleuren, in de grond had
gedreven werd het tijd om oorden op te zoeken waar op
prettige wijze de koude uit de ledematen verdreven kon
worden.
Voor hen die verzot zijn op cijfers laten we er hier enkele
volgen:
In de legkelder zullen 172 bierlagertanks met een totaal-inhoud
van 60.000 hl. en 16 druktanks ten behoeve van de bottelarij
met een inhoud van ruim 5.000 hl. geplaatst worden. Een
tankinhoud dus van 65.000 hl., d.w.z. dat wij 26 millioen
glaasjes bier in deze tankruimte kunnen bergen.
In de tapkelder kan men per uur 150 hl. bier in fusten tappen [h
of wel 60.000 glaasjes bier per uur. Er zal alleen met roestvrij J
stalen vaten gewerkt worden, waardoor we een fustenpark van I
ong. 25.000 stalen vaten nodig zullen hebben.
In de bottelarij zullen twee flessencolonnes worden opgesteld
die ieder een capaciteit van 18.000 flessen van 30 cl. per uur
hebben. Deze 36.000 flessen, in één uur gevuld, zullen achter
elkaar opgesteld een rij vormen van 2.2 km lengte. Tevens
wordt er een colonne opgesteld voor blikbier (speciaal voor O
export) met een max. capaciteit van 21.000 blikken per uur.
Het uit- en inpakken van de flessen uit de kisten zal volledig
automatisch geschieden. In ieder der magazijnen kunnen
120.000 kisten worden opgeslagen. Door tevens, tijdens voor-
raadvorming, gebruik te maken van een deel van het leeg
magazijn voor volle kisten, kan een voorraad gevormd worden
van ong. 150.000 kisten, d.w.z. van 3,6 millioen flessen, achter
elkaar gezet een afstand van meer dan 250 km.
Een imposant bedrijf, dat volgens de plannen in de loop van
1957 gereed zal komen.
De feestelijk versierde
heistelling.