PILS, INNOVATIE PREMIUM
MAAK HET VERSCHIL IN PREMIUM
WINNEN IN PILS,
MET HEINEKEN® ALS AANVOERDER
INTRODUCEER GROTE INNOVATIES
Maarten Bakker, Senior Sales Manager HGH
en Mare Scholten, Group Brand Manager
van Brand, Jillz en Wieckse.
Maarten: "Wat wij in de markt nog wel eens
tegenkomen zijn zaken die van 'ons' zijn en
ineens vol staan met display-materiaal van
een concurrent. We moeten er absoluut voor
zorgen dat onze premium bieren altijd goed
zichtbaar zijn. Daarom gaan we veel actiever
het gesprek aan met de ondernemer om er zo
voor te zorgen dat hij kiest voor onze merken
en onze uitstraling. Als Groothandel bieden we
natuurlijk ook concurrerende merken aan, maar
we trainen onze Account Managers zodat ze
weten welke variant uit onze eigen portfolio
aangeboden kan worden als een ondernemer
om een bepaald bier vraagt. Vooral voor onze
premium focusmerken moeten we met elkaar
zorgen voor excellente executie op het gebied
van zichtbaarheid, beschikbaarheid en activatie.
Daar gaat het om."
Mare: "Het premium segment groeit. En als je
als premium merk wil worden beschouwd, dan
moetje er ook zo uitzien. Brand en Affligem heb
ben we recent al flink veranderd. Met de nieuwe
fles en verpakking creëerden we een bijzondere
look and feel. Met Affligem hebben we daarmee
meteen een grote slag geslagen in horeca.
Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud. En ook
daarmee willen we het verschil maken. Met de
Brand Bierbrouwwedstrijd werken we samen met
thuisbrouwers aan nieuwe bieren. En ook met
Affligem willen we naast Blond, Dubbel en Tripel
in de toekomst nieuwe smaken op de markt
brengen. We leren denken in groei."
Jacqueline van Faassen, Marketing Manager
Heineken en Lieke Westendorp, Trade Mar
keting Manager Horeca.
Jacqueline: "In een dalende biermarkt willen
we marktaandeel winnen. Maar innoveren met
het Heineken-merk is niet eenvoudig: het bier
wordt overal ter wereld volgens hetzelfde re
cept uit 1873 gebrouwen. Dat is de kracht van
Heineken, maar tegelijk onze uitdaging. Hoe
blijf je als oer-Hollands pilsmerk dat al meer
dan 140 jaar bestaat toch verrassend? Een
voorbeeld is de introductie van de THE SUB.
Er is voor gekozen om Heineken wereldwijd als
één sterk merk te bouwen. Met aansprekende
platforms als UEFA Champions League en la-
mes Bond. Dat blijven we doen. Maar we willen
Heineken met gerichte lokale campagnes ook
weer dichter bij de Nederlander brengen.
Lieke: "Om te winnen is de focus in horeca
sterk gericht op het winnen van nieuwe klan
ten, en dan met name met het Heineken-merk.
Het afgelopen jaar hebben we flink uitgepakt
rondom het WK en zo willen we elk jaar als
Heineken-merk van ons laten horen, met name
in de horeca. Het klopt dat de categorie pils
daalt, maar we doen er alles aan om markt
aandeel te winnen. Dat betekent focus op
Heineken, maar ook het Amstel marktaandeel
behouden en in bepaalde kanalen de focus leg
gen op Brand. Persoonlijk vind ik onze nieuwe
visie erg goed en helder. Er is een eenduidige
Nederlandse strategie wat het duidelijk maakt
waar we met zijn allen naar toe gaan."
Pieter van der Meulen, Brewery Director
Den Bosch en Wijlre en Anna Glaumann,
Hoofd Innovatie.
Pieter: "Deze tijd vraagt erom dat we snel
kunnen anticiperen op trends. Zowel qua
product als op het gebied van verpakkingen.
De twee brouwerijen waaraan ik leiding geef,
Den Bosch en Wijlre, hebben al veel ervaring
met de implementatie van innovaties. Maar dat
kan en moet nog veel efficiënter en slagvaardi
ger. De frequentie waarmee innovaties tegen
woordig worden geïntroduceerd gaat steeds
verder omhoog. En dat vereist steeds meer flexi
biliteit van ons. Het is dan ook onze uitdaging
en belofte om als Innovatiepartner zowel HNL
als de andere klanten te helpen winnen!"
Anna: "Het is tegenwoordig noodzakelijk om
sneller met innovaties te komen dan in het
verleden. Om die reden is er bij marketing ook
een speciaal innovatieteam bijgekomen. Het is
de kunst om bij innovaties van A tot en met Z
samen te werken om de perfecte balans te
vinden tussen de commerciële wens en het
fysiek haalbare. Ik ben erg blij met hoe de
samenwerking tussen HNL en HNS gaat."
6 heineken NL magazine