"Goliath HEINEKEN
zoekt dialoog met David
de thuisbrouwer"
BREWING ACADEMY
De Brewing Academy werd in 2012 opgericht om binnen HEINEKEN in
de breedste zin van het woord: 'het vak brouwen verder te ontwikkelen'.
Twee jaar later zijn er al dertig gecertificeerde Master Brewers en nog
eens 28 in opleiding. "Er willen weer meer mensen brouwer worden."
BETROKKEN BI] INNOVATIE
BROUWEN
IS EEN VAK
De consument die na een dag werken zijn koelkast opentrekt en er een
koude Heineken, Amstel of Brand uittrekt verwacht dat deze net zo
lekker smaakt als die van gisteren. Of het afgelopen weekend. Het lijkt zo
vanzelfsprekend, maar toch hoort het maken van pils tot de moeilijkste
onderdelen van het vak dat brouwen heet. Smaakafwijkingen zijn taboe. Ook
al zorgen de seizoenen ieder jaar voor kleine verschillen bij de gebruikte
grondstoffen. Aan de brouwer de taak ervoor te zorgen dat de smaak van het
bier altijd constant blijft.
"Er was ook intern een periode dat het brouwen als te vanzelfsprekend werd
beschouwd. Maar brouwen is een vak. De doelstelling van de Brewing
Academy is om dit binnen ons bedrijf te ontwikkelen en zo de reguliere
brouwopleiding te ondersteunen. Dat gebeurt door drie verschillende en
aanvullende modules aan te bieden, die brouwers van HEINEKEN wereld
wijd in staat stellen een erkend Diploma in Brouwen te halen," legt Brewing
Academy Consultant Wiebe Buising uit. Een ander doel van de Academy is
om te zorgen dat de communicatie tussen marketing, Supply Chain en de
vakmensen aan de ketels beter op elkaar wordt afgestemd. De wensen van de
één staan immers wel eens haaks op de mogelijkheden bij de ander. "De eisen
die wij aan een Master Brewer stellen zijn dan ook breed. Hij moet zijn
sporen als brouwer al hebben verdiend -minimaal vijf jaar ervaring -maar
moet ook verbaal kundig en sociaal vaardig zijn om goed te kunnen
overleggen met de andere disciplines. We kijken naar de meest ervaren
brouwers binnen ons bedrijf. Zij kunnen worden uitgenodigd voor deze
opleiding die in totaal twee jaar duurt. Het uiteindelijke doel is om in iedere
OpCo minstens één Master Brewer te hebben."
Willem van Waesberghe is als HEINEKEN Global Head Brewer de geestelijk
vader van de Brewing Academy en beaamt de woorden van collega Wiebe.
20 heineken NL magazine download nu de app-versie van hnl magazine