INDIA PALE ALE DRY HOPPING TROTS DE BRAND IPA Thulsbrouwer Jeroen Free (rechts) Is In Wijlre om samen met Brand brouwer Rob Habets (links) de finishing touch van 'zijn' bier te verzorgen en een eerste keer te proeven. alle grondstoffen in het recept simpelweg met duizend vermenigvuldigen ook geen optie is. Kwestie van verhoudingen die tijdens het brouwen anders uitpakken. Om de smaak toch zo goed mogelijk in de buurt van het origineel te laten komen, spelen bovendien ook andere factoren een belangrijke rol. Brand heeft net wat andere grondstoffen in huis dan waarmee door Jeroen doorgaans gebrouwen wordt. Ook de drie hopvarianten die in het bier zijn verwerkt zijn niet allemaal even makkelijk te verkrijgen. "Er was steeds overleg met Jeroen. 'Jij hebt dit gebruikt, maar dat hebben wij niet. We hebben wel dat.' De hopvarianten van Jeroen hebben we allemaal weten te verkrijgen. Door kritisch te kijken kom je dan tot een receptuur. En één die naar mijn mening heel dicht bij het origineel ligt." Dat laatste kan Jeroen alleen maar beamen. In de wereld van de thuisbrouwers is hij een bekende naam. Al zo'n twaalf jaar heeft hij thuis zijn eigen mini-brouwerij staan waarvan het hart gevormd wordt door twee roestvrijstalen pannen van vijftig liter. Aangevuld met een oude legergamel en een forse koelkast waarin hij zijn bieren laat vergisten en lageren. Meerdere keren ging een door hem gebrouwen bier er met de eerste prijs vandoor tijdens de Open Nederlandse Kampioen schappen voor hobbybrouwers. Onlangs was hij voor het eerst sinds hij de Brand Bierbrouwwedstrijd won een hele dag op de Zuid-Limburgse brouwerij. Na maanden van overleg via mail en telefoon zal hij nu samen met Rob de eerste batch van zijn bier kunnen proeven. Bijna klaar is het. Want de finishing touch doen ze samen. Het dry hoppen. Een techniek die het bier zijn kenmerkende hopkarakter moet gaan geven en die bij Brand nog niet eerder is toegepast. Normaal gesproken wordt hiervoor een zak met hop in het bier gehangen om zo, als een soort theezakje, extra aroma en smaak aan het bier te geven. In Wijlre is dit volgens Rob niet mogelijk. Dus is voor een iets andere techniek gekozen. Een metalen koker is met meerdere soorten hop gevuld en hier wordt het bier als het ware overheen gepompt. "Voor Brand een nieuwe techniek," vertelt Rob. Hoe het bier na deze dry-hopping gaat smaken weet hij nog niet zeker. "Het basisproduct voldoet in ieder geval exact aan de specificaties van Jeroen." India Pale Ale, oftewel IPA, is een van oorsprong Engels biertype. Om de Engelse ales langer houdbaar te ma ken om de zeereis naar kolonie India te overleven werd extra hop aan het bier toegevoegd. Onder invloed van met name Amerikaanse craft brewers is dit hopbittere biertype de laatste jaren weer bezig aan een opmars. Brand is de eerste grote Nederlandse brouwer die een IPA op de markt brengt. De Brand IPA bevat 7% alcohol en heeft een EBU-gehalte (bittereenheden) van 45. Ter vergelijking, Brand pils zit rond de 27. In januari wordt het bier exclusief geschonken in de Brand Proeflokalen. Hierna zal het ook voor andere horecabedrijven beschikbaar zijn. Vanaf maart is het ook in de supermarkten verkrijgbaar. "De eerste smaak is heel veelbelovend," merkt de ervaren thuisbrouwer op. Dan gaan de twee aan de slag. "Al na twintig minuten kreeg het bier echt een enorme boost," zegt Jeroen. Omdat met dit brouwsel de basis wordt gelegd voor de toekomst van de Brand IPA wordt er keer op keer geproefd en gemeten. De ervaringen die nu worden opgedaan, komen van pas als begin december de eerste commerciële brouwsels de ketel in gaan. Ook voor Rob is het zowel een spannende als een mooie dag. Hij geniet van de samenwerking met zijn collega. "Dit is echt een heel leuk element van het brouwen. Jeroen is natuurlijk apetrots dat zijn bier nu in het groot wordt gebrouwen. Vergelijk het met een kind in een snoepwinkel. Al blijft hij kritisch en dat is alleen maar goed natuurlijk. En je leert van elkaar. Thuisbrouwers als Jeroen hebben heel vaak handige weetjes." Nu al kijkt de Brand meesterbrouwer uit naar de volgende Bierbrouwwedstrijd. Na een pils, Zwaar Blond en een IPA wordt er al druk nagedacht over het volgende biertype waar de thuisbrouwers komend voorjaar hun tanden in mogen zetten. "Wat hebben we nog niet, wat past bij Brand en welk type bier is de favoriet van thuisbrouwers?" Meer wil hij er nog niet over loslaten. Zover kijkt Jeroen Free nog niet vooruit. "Ik ben vooral ongelooflijk trots dat mijn bier straks in de winkel staat en in het café gedronken kan worden. Ik hoop dat het goed aanslaat natuurlijk. Maar ik denk wel dat het een blijvertje is. Dit is gewoon een knetterlekkere IPA." download nu de APP-VERSIE van hnl magazine heineken NL magazine 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2014 | | pagina 13