INDIA PALE ALE
DRY HOPPING
TROTS
DE BRAND IPA
Thulsbrouwer Jeroen Free (rechts) Is In Wijlre
om samen met Brand brouwer Rob Habets (links)
de finishing touch van 'zijn' bier te
verzorgen en een eerste keer te proeven.
alle grondstoffen in het recept simpelweg met
duizend vermenigvuldigen ook geen optie is.
Kwestie van verhoudingen die tijdens het
brouwen anders uitpakken. Om de smaak toch zo
goed mogelijk in de buurt van het origineel te
laten komen, spelen bovendien ook andere
factoren een belangrijke rol. Brand heeft net wat
andere grondstoffen in huis dan waarmee door
Jeroen doorgaans gebrouwen wordt. Ook de drie
hopvarianten die in het bier zijn verwerkt zijn
niet allemaal even makkelijk te verkrijgen. "Er
was steeds overleg met Jeroen. 'Jij hebt dit
gebruikt, maar dat hebben wij niet. We hebben
wel dat.' De hopvarianten van Jeroen hebben we
allemaal weten te verkrijgen. Door kritisch te
kijken kom je dan tot een receptuur. En één die
naar mijn mening heel dicht bij het origineel ligt."
Dat laatste kan Jeroen alleen maar beamen. In de
wereld van de thuisbrouwers is hij een bekende
naam. Al zo'n twaalf jaar heeft hij thuis zijn eigen
mini-brouwerij staan waarvan het hart gevormd
wordt door twee roestvrijstalen pannen van
vijftig liter. Aangevuld met een oude legergamel
en een forse koelkast waarin hij zijn bieren laat
vergisten en lageren. Meerdere keren ging een
door hem gebrouwen bier er met de eerste prijs
vandoor tijdens de Open Nederlandse Kampioen
schappen voor hobbybrouwers.
Onlangs was hij voor het eerst sinds hij de Brand
Bierbrouwwedstrijd won een hele dag op de
Zuid-Limburgse brouwerij. Na maanden van
overleg via mail en telefoon zal hij nu samen met
Rob de eerste batch van zijn bier kunnen proeven.
Bijna klaar is het. Want de finishing touch doen ze
samen. Het dry hoppen. Een techniek die het bier
zijn kenmerkende hopkarakter moet gaan geven en
die bij Brand nog niet eerder is toegepast. Normaal
gesproken wordt hiervoor een zak met hop in het
bier gehangen om zo, als een soort theezakje, extra
aroma en smaak aan het bier te geven. In Wijlre is
dit volgens Rob niet mogelijk. Dus is voor een iets
andere techniek gekozen. Een metalen koker is met
meerdere soorten hop gevuld en hier wordt het bier
als het ware overheen gepompt. "Voor Brand een
nieuwe techniek," vertelt Rob. Hoe het bier na deze
dry-hopping gaat smaken weet hij nog niet zeker.
"Het basisproduct voldoet in ieder geval exact aan
de specificaties van Jeroen."
India Pale Ale, oftewel IPA, is een van
oorsprong Engels biertype. Om de
Engelse ales langer houdbaar te ma
ken om de zeereis naar kolonie India
te overleven werd extra hop aan het
bier toegevoegd. Onder invloed van
met name Amerikaanse craft brewers
is dit hopbittere biertype de laatste
jaren weer bezig aan een opmars.
Brand is de eerste grote Nederlandse
brouwer die een IPA op de markt
brengt. De Brand IPA bevat 7% alcohol en heeft
een EBU-gehalte (bittereenheden) van 45. Ter
vergelijking, Brand pils zit rond de 27. In januari
wordt het bier exclusief geschonken in de Brand
Proeflokalen. Hierna zal het ook voor andere
horecabedrijven beschikbaar zijn. Vanaf maart
is het ook in de supermarkten verkrijgbaar.
"De eerste smaak is heel veelbelovend," merkt de
ervaren thuisbrouwer op. Dan gaan de twee aan
de slag. "Al na twintig minuten kreeg het bier echt
een enorme boost," zegt Jeroen. Omdat met dit
brouwsel de basis wordt gelegd voor de toekomst
van de Brand IPA wordt er keer op keer geproefd
en gemeten. De ervaringen die nu worden
opgedaan, komen van pas als begin december de
eerste commerciële brouwsels de ketel in gaan.
Ook voor Rob is het zowel een spannende als een
mooie dag. Hij geniet van de samenwerking met
zijn collega. "Dit is echt een heel leuk element van
het brouwen. Jeroen is natuurlijk apetrots dat zijn
bier nu in het groot wordt gebrouwen. Vergelijk
het met een kind in een snoepwinkel. Al blijft hij
kritisch en dat is alleen maar goed natuurlijk. En
je leert van elkaar. Thuisbrouwers als Jeroen
hebben heel vaak handige weetjes."
Nu al kijkt de Brand meesterbrouwer uit naar de
volgende Bierbrouwwedstrijd. Na een pils, Zwaar
Blond en een IPA wordt er al druk nagedacht over
het volgende biertype waar de thuisbrouwers
komend voorjaar hun tanden in mogen zetten.
"Wat hebben we nog niet, wat past bij Brand en
welk type bier is de favoriet van thuisbrouwers?"
Meer wil hij er nog niet over loslaten.
Zover kijkt Jeroen Free nog niet vooruit. "Ik ben
vooral ongelooflijk trots dat mijn bier straks in de
winkel staat en in het café gedronken kan
worden. Ik hoop dat het goed aanslaat natuurlijk.
Maar ik denk wel dat het een blijvertje is. Dit is
gewoon een knetterlekkere IPA."
download nu de APP-VERSIE van hnl magazine heineken NL magazine 13