1 ■v4: I! VAN 28 LITER NAAR 300 HECTOLITER Na pils en een Zwaar Blond daagde Brand dit voorjaar de thuisbrouwers van Nederland uit een India Pale Ale te brouwen. De IPA van Jeroen Free won. Recent was hij in Wijlre om met Brand brouwer Rob Habets de finishing touch van 'zijn' bier te verzorgen, de dry-hopping. Een spannend moment voor de twee brouwers. VERTALING De één brouwt om de vier, vijf weken 28 liter bier. De ander een paar keer per week het duizendvoudige. Toch zijn Jeroen Free en Rob Ha- bets collega's. Brouwers onder elkaar. Voor de één een serieuze hobby, voor de ander dagelijks werk. Jeroen won dit voorjaar met zijn India Pale Ale, oftewel IPA, de derde Brand Bierbrouwwedstrijd. Tussen de 157 andere ingezonden bieren sprong zijn bier er volgens Rob - die in de jury zat - uit door het mooie hopkarakter en dito afdronk. "Een combinatie van fruitige hoparoma's en bittere smaken die helemaal in balans waren. En een vol mondige afdronk met een aangename nabitter. Niet harsig, zoals wij dat noemen." Jeroen Free, in het dagelijks leven werkzaam in de chemische industrie, had op voorhand wel het idee dat hij een goed bier had ingestuurd. "Ik had al een paar keer eerder een IPA gebrouwen en hiermee het kampioenschap van onze eigen thuisbrouwers- vereniging gewonnen. Voor de Brand wedstrijd heb ik er nog een klein beetje hoppigheid aan toegevoegd maar ik wist wel dat ik goed zat." Aan Rob de taak het winnende recept zo te vertalen dat het ook in 'zijn' ketels gebrouwen kan worden. "Van 28 liter naar 300 hectoliter. Ja, dat is wel een uitdaging. Bovendien is het niet het makkelijkste recept dat heeft gewonnen. Zo worden er tijdens het brouwen drie hopsoorten gebruikt die op vijf verschillende momenten worden gedoseerd. Wij weten precies wat het effect van één, twee en drie hopgiften is, maar dit is iets anders natuurlijk." En daar komt nog bij dat 12 heineken NL magazine download nu de app-versie van hnl magazine

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2014 | | pagina 12