KOKEN MET BIER!
Op de oproep om een eigen recept
met een van onze bieren in te leveren is
enthousiast gereageerd. Met het recept
van collega Sebastiaan Van Mulders
geeft het projectteam alvast een
voorproefje van het uiteindelijke
We Love Beer Kookboek.
KOOKBOEK
GEBRADEN RUNDVLEES MET EEN SAUS
VAN AFFLIGEM TRIPEL EN
GEGRATINEERDE AARDAPPELSCHOTEL
Vlees Verwarm de oven voor op 160 °C (200 °C voor varkensvlees). Laat
het vlees op kamertemperatuur komen, dep droog en bestrooi met zout en ge
plette peper. Snij de knoflook en de sjalotten in grote stukken. Doe boter in
een koekenpan, laat bruisen, en braad het vlees aan beide zijden 1 a 2 minuten
tot een mooi bruin korstje ontstaat. Voeg rozemarijn, sjalotten en knoflook
toe en laat even meebruisen. Plaats het vlees in een braadslede in de voorver
warmde oven. Reken op 20 tot 25 minuten per kilogram vlees. Laat het vlees
minimaal 15 minuten rusten onder een dubbele laag aluminiumfolie voordat
je het snijdt.
Aardappelschotel Schil de aardappelen en kook ze heel. Snij de
uien in dikke halve ringen. Smelt een klontje boter in een stoofpot en stoof de
uien. Snij de prei in grove stukken en laat deze enkele minuten meestoven
met de uien. Laat de prei en de uien een klein beetje karamelliseren. Vet een
ruime ovenschotel (ca. 7 cm hoog) in met boter. Wrijf de ovenschaal daarna in
met knoflook en bestrooi met peper en zout. Snij de gekookte aardappelen in
plakjes van zo'n 1,5 centimeter. Bedek de bodem met een deel van de aardappel
schijfjes. Schep de helft van de gestoofde groenten erop en verdeel ze gelijkma
tig. Leg daarbovenop een nieuwe laag aardappelschijfjes, gevolgd door de rest
van de groenten. Eindig met een laag aardappelschijfjes. Strooi nog wat tijm
en geraspte kaas erover. Gratineerde groenten ongeveer 30 minuten op 175°C.
Afwerking Haal de rozemarijn uit de vleesjus en eventueel de gare knof
looktenen. Roer de mosterd door de saus en schenk de Affligem tripel erbij.
Laat de saus een kwartiertje heel zacht koken, zodat de alcohol verdampt.
Hoofdgerecht
voor 4 personen
m
In het kader van We Love Beer
Food wordt er een kookboek
samengesteld met recepten
van HEINEKEN-medewerkers.
Met dit kookboek en de bijpas
sende bieren kunnen de mede
werkers nog beter als ambas
sadeur optreden. Inmiddels
zijn er 20 recepten uitgekozen.
Deze werden begin februari
samen met de chef-kok van de
Heineken Experience door de
medewerkers worden gekookt.
Het kookboek zal in april van
dit jaar verschijnen.
Sebastiaan: "De saus van deze
licht amberkleurige tripel
maakt van dit braadgerecht
echt iets bijzonders."
Voeg een scheutje room toe, roer en laat enkele minuten zacht pruttelen. Snij
het vlees in plakken. Serveer iedereen een stapeltje aardappelen met groenten,
een stuk vlees en de saus en natuurlijk een mooi glas Affligem Tripel.
Het projectteam vlnr: Emma
Cornells, Sebastiaan Van Mulders,
lacob Strater, Tim Spierenburg,
Richard Hogewerf, Reinier
Kamphuis (niet op foto).
Vlees
700 g rundvlees (bv. staartstuk
of entrecote) of varkensgebraad
6 takjes rozemarijn
2 sjalotten
1 teen knoflook
peperbolletjes
klontje boter
Aardappelschotel
3 dikke uien
klontje boter
2 preistengels
1 kg aardappelen (loskokend)
1 teentje knoflook
peper
zout
100 g geraspte kaas
enkele takjes tijm
Afwerking
1 flesje Affligem Tripel
(zie ook pag 16)
1 eetlepel graanmosterd
scheutje room
22 heineken NL magazine download nu de app-versie van hnl magazine
heineken NL magazine download nu de app-versie van hnl magazine