'Affligem wint al
decennia lang
hoogstaande prijzen"
ONDERSCHEIDENDE SMAAK
r
zwaarder bier gingen brouwen als de Vader Abt
van huis was."
De recepten die de benedictijnen gebruikten
om hun bier te brouwen zijn vastgelegd in een
beschermde formule, de 'Formula Antiqua
Renovata'. Deze formule wordt tot op de dag van
vandaag gewaarborgd door de huidige Affligem
Brouwerij.
Het eeuwenoude recept levert een aromatisch
bier van hoge gisting op. "Al onze bieren - Blond,
Dubbel en Tripel - worden gebotteld met suiker
en gist", vertelt Ellen verder. "Door de hergis
ting op fles (proces waarbij tijdens het bottelen
opnieuw suiker en/of gist wordt toegevoegd,
red.), krijgt het bier nog meer smaak. Ook is de
schuimkraag voller dan bij pils en is het mondge-
voel anders. Er wordt meer mout aan toegevoegd
en dat geeft meer smaak en body aan het bier.
Zo hebben Affligem Blond en Tripel een fruitige
Enkele jaren na
de oprichting In
1074 is er al een
brouwerij
gesticht.
Bijna duizend jaar geleden besloten zes roofrid
ders in de lage landen dat ze niet langer wilden
plunderen maar God wilden dienen. Ze verruilden
hun zwaarden voor monnikspijen en stichtten in
1074 een abdij in Affligem, waar ze gingen leven
naar de regel van Sint-Benedictus en ora et labora
centraal zetten: bidden en werken. "We hebben
geschriften van enkele jaren na de oprichting,
waaruit blijkt dat er in de abdij een brouwerij was
gesticht", vertelt Ellen Mertens, meesterbrouwer
van Affligem. Drinkwater was in die tijd vaak
besmet met ziektekiemen, bier was zodoende een
veilig en smakelijk alternatief. De paters brouwden
- met tussenpozen door brand en verwoesting van
de abdij - bier van hoge gisting.
Affligem Dubbel is het oudste bier, maar over het
ontstaan is niet veel bekend, vertelt Ellen. Over de
ontstaansgeschiedenis van Affligem Tripel gaan
daarentegen meerdere verhalen. Ellen: "Volgens
de overlevering zouden de paters tijdens de vas
tentijd een zwaarder bier hebben gemaakt, omdat
ze overdag niet mochten eten. Zo maakten ze hun
'vloeibare brood' wat zwaarder. Maar", voegt ze
er lachend aan toe, "er wordt ook gezegd dat ze
smaak. We horen wel eens dat men er een vleugje
banaan in proeft." In combinatie met aromahop
pen van de hoogste kwaliteit wordt er ook een
toets van citrus aan toegevoegd.
Steeds meer mensen genieten van die onder
scheidende smaak van abdijbier, weet Lizzy
van de Venn, Junior Brand Manager Affligem in
Nederland. "Speciaalbier is sowieso een groeiend
segment", vertelt ze. "Abdijbier als Affligem
DOWNLOAD NU DE APP
-versie van hnl magazine heineken nl magazine 13