'Affligem wint al decennia lang hoogstaande prijzen" ONDERSCHEIDENDE SMAAK r zwaarder bier gingen brouwen als de Vader Abt van huis was." De recepten die de benedictijnen gebruikten om hun bier te brouwen zijn vastgelegd in een beschermde formule, de 'Formula Antiqua Renovata'. Deze formule wordt tot op de dag van vandaag gewaarborgd door de huidige Affligem Brouwerij. Het eeuwenoude recept levert een aromatisch bier van hoge gisting op. "Al onze bieren - Blond, Dubbel en Tripel - worden gebotteld met suiker en gist", vertelt Ellen verder. "Door de hergis ting op fles (proces waarbij tijdens het bottelen opnieuw suiker en/of gist wordt toegevoegd, red.), krijgt het bier nog meer smaak. Ook is de schuimkraag voller dan bij pils en is het mondge- voel anders. Er wordt meer mout aan toegevoegd en dat geeft meer smaak en body aan het bier. Zo hebben Affligem Blond en Tripel een fruitige Enkele jaren na de oprichting In 1074 is er al een brouwerij gesticht. Bijna duizend jaar geleden besloten zes roofrid ders in de lage landen dat ze niet langer wilden plunderen maar God wilden dienen. Ze verruilden hun zwaarden voor monnikspijen en stichtten in 1074 een abdij in Affligem, waar ze gingen leven naar de regel van Sint-Benedictus en ora et labora centraal zetten: bidden en werken. "We hebben geschriften van enkele jaren na de oprichting, waaruit blijkt dat er in de abdij een brouwerij was gesticht", vertelt Ellen Mertens, meesterbrouwer van Affligem. Drinkwater was in die tijd vaak besmet met ziektekiemen, bier was zodoende een veilig en smakelijk alternatief. De paters brouwden - met tussenpozen door brand en verwoesting van de abdij - bier van hoge gisting. Affligem Dubbel is het oudste bier, maar over het ontstaan is niet veel bekend, vertelt Ellen. Over de ontstaansgeschiedenis van Affligem Tripel gaan daarentegen meerdere verhalen. Ellen: "Volgens de overlevering zouden de paters tijdens de vas tentijd een zwaarder bier hebben gemaakt, omdat ze overdag niet mochten eten. Zo maakten ze hun 'vloeibare brood' wat zwaarder. Maar", voegt ze er lachend aan toe, "er wordt ook gezegd dat ze smaak. We horen wel eens dat men er een vleugje banaan in proeft." In combinatie met aromahop pen van de hoogste kwaliteit wordt er ook een toets van citrus aan toegevoegd. Steeds meer mensen genieten van die onder scheidende smaak van abdijbier, weet Lizzy van de Venn, Junior Brand Manager Affligem in Nederland. "Speciaalbier is sowieso een groeiend segment", vertelt ze. "Abdijbier als Affligem DOWNLOAD NU DE APP -versie van hnl magazine heineken nl magazine 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2014 | | pagina 13