"Wat als mensen nou
meer keuze krijgen
om hun rooster wat
vrijer te kiezen"
DUURZAME INZETBAARHEID
Rond het thema duurzame inzetbaarheid werken HEINEKEN en de vakbonden
samen aan twee projecten. In HNL Magazine stonden we eerder al stil bij het
project 'Dubbel Fit'. Dit keer belichten we de wijze waarop een werkgroep creatief
nadenkt over een nieuwe, gezonde én duurzame opzet van de 3-ploegendienst.
'ANDERS' DENKEN
KEUZEVRIJHEID
Het is een gegeven dat de Brouwerijen niet
zonder ploegendiensten kunnen. Tegelijk is
er alle reden om mogelijkheden te verkennen om
het werken in ploegendienst gezonder te maken.
Met name de verstoring van het bioritme door
lange reeksen nachtdiensten is slecht. Nico-
laas Groot, Proces Control
Operator in Zoeterwoude:
"Ploegendienst heeft invloed
op je lijf, op je humeur en op je
sociale leven. Mensen die zelf
ploegendienst draaien, hoef
ik dat niet uit te leggen. Wie
niet in ploegendienst werkt, kent wellicht wel het
gevoel dat je hebt na een nacht flink stappen of
het gevoel van een jetlag. De dag erna voelt alsof
je niet vooruit komt. Je hele ritme is verstoord.
Het draaien van een aantal nachtdiensten achter
elkaar kan ook dat effect hebben."
De werkgroep Redesign 3-ploegendienst (zie
kader) is inmiddels een aantal keren bij elkaar
geweest. Daarnaast heeft ze een brede klankbord
groep uit diverse onderdelen van de organisatie
betrokken bij haar opdracht. Er is voor gekozen
van meet af aan 'anders'
te denken. Duncan Moser,
Productie Manager Verpak
ken van de Bossche brouwerij,
werkte zelf ook een aantal
jaren in ploegendienst.
Duncan: "We hebben onszelf
de vraag gesteld: Hoe zou je de ploegendienst
willen invullen, nog zonder te kijken of onze huidige
cao dat misschien moeilijk of onmogelijk maakt
Ook hebben we de Operators in onze groep ge
vraagd: Ga eens in de stoel van de Manager zitten.
Hoe kijkt hij er tegenaan? Zelf heb ik me verplaatst
in de ploegendienstmedewerker. Daar leer je veel
van." Sander Littel, Specialist Operator in Zoeter
woude, beaamt dat: "Ik mocht zelf op de stoel van
de manager zitten. Je gaat dan
echt anders kijken. Het mooie
is dat je veelal tot dezelfde
inzichten en conclusies komt
als die manager. Omgekeerd
is het denk ik lastiger. Het
werken in ploegendienst moet
je echt zelf ondervinden. Het effect van een late
dienst of een nachtdienst is voor iedereen weer
anders. Zelf ben ik relatief jong (37). Tijdens de
lunch hoor ik oudere collega's weieens zeggen dat
ze vermoeider en prikkelbaarder worden."
PETER GLOUDEMANS,
TEAMLEIDER RAYON 1 IN DEN BOSCH:
10 heineken NL magazine download nu de app-versie van hnl magazine