"Wat als mensen nou meer keuze krijgen om hun rooster wat vrijer te kiezen" DUURZAME INZETBAARHEID Rond het thema duurzame inzetbaarheid werken HEINEKEN en de vakbonden samen aan twee projecten. In HNL Magazine stonden we eerder al stil bij het project 'Dubbel Fit'. Dit keer belichten we de wijze waarop een werkgroep creatief nadenkt over een nieuwe, gezonde én duurzame opzet van de 3-ploegendienst. 'ANDERS' DENKEN KEUZEVRIJHEID Het is een gegeven dat de Brouwerijen niet zonder ploegendiensten kunnen. Tegelijk is er alle reden om mogelijkheden te verkennen om het werken in ploegendienst gezonder te maken. Met name de verstoring van het bioritme door lange reeksen nachtdiensten is slecht. Nico- laas Groot, Proces Control Operator in Zoeterwoude: "Ploegendienst heeft invloed op je lijf, op je humeur en op je sociale leven. Mensen die zelf ploegendienst draaien, hoef ik dat niet uit te leggen. Wie niet in ploegendienst werkt, kent wellicht wel het gevoel dat je hebt na een nacht flink stappen of het gevoel van een jetlag. De dag erna voelt alsof je niet vooruit komt. Je hele ritme is verstoord. Het draaien van een aantal nachtdiensten achter elkaar kan ook dat effect hebben." De werkgroep Redesign 3-ploegendienst (zie kader) is inmiddels een aantal keren bij elkaar geweest. Daarnaast heeft ze een brede klankbord groep uit diverse onderdelen van de organisatie betrokken bij haar opdracht. Er is voor gekozen van meet af aan 'anders' te denken. Duncan Moser, Productie Manager Verpak ken van de Bossche brouwerij, werkte zelf ook een aantal jaren in ploegendienst. Duncan: "We hebben onszelf de vraag gesteld: Hoe zou je de ploegendienst willen invullen, nog zonder te kijken of onze huidige cao dat misschien moeilijk of onmogelijk maakt Ook hebben we de Operators in onze groep ge vraagd: Ga eens in de stoel van de Manager zitten. Hoe kijkt hij er tegenaan? Zelf heb ik me verplaatst in de ploegendienstmedewerker. Daar leer je veel van." Sander Littel, Specialist Operator in Zoeter woude, beaamt dat: "Ik mocht zelf op de stoel van de manager zitten. Je gaat dan echt anders kijken. Het mooie is dat je veelal tot dezelfde inzichten en conclusies komt als die manager. Omgekeerd is het denk ik lastiger. Het werken in ploegendienst moet je echt zelf ondervinden. Het effect van een late dienst of een nachtdienst is voor iedereen weer anders. Zelf ben ik relatief jong (37). Tijdens de lunch hoor ik oudere collega's weieens zeggen dat ze vermoeider en prikkelbaarder worden." PETER GLOUDEMANS, TEAMLEIDER RAYON 1 IN DEN BOSCH: 10 heineken NL magazine download nu de app-versie van hnl magazine

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2014 | | pagina 10