BRAND BIERBROUWWEDSTRIJD
EEN DOORDRINKBAAR BIER
GROOT VOLUME
smaak, kraakhelder. Een heel prettig drinkbaar
bier." Naast Mitra is supermarktketen Jumbo de
andere distributeur in de Nederlandse retail.
Een bier om trots op te zijn dus. En dat geldt
bovenal voor Jacques Bertens. Het is immers 'zijn'
bier dat deze middag zo enthousiast wordt ont
vangen. De fanatieke amateurbrouwer uit Loon
op Zand maakt al bijna dertig jaar zijn eigen bier.
Thuis, in de eigen mini-brouwerij die hij op zolder
heeft ingericht, zet hij met regelmaat de pannen
op het vuur om bier te brouwen. Hij aarzelde dan
ook geen moment om zich in te schrijven toen hij
begin dit jaar hoorde dat Brand voor de tweede
keer amateurbrouwers uitnodigde een eigen bier
in te sturen. Voorwaarde: het moest een zwaar en
blond bier zijn. Bertens ging de uitdaging aan en
stelde zichzelf één belangrijke voorwaarde: 'Ik wil
een onderscheidend bier maken.'
Dus ging hij, met de slogan van Brand in gedach
ten - 'meer hop, meer smaak' - op zoek naar een
mooie mix van hopsoorten. "Ik wilde enerzijds een
paar traditionele hopsoorten gebruiken, soorten
waarmee ze op de brouwerij bekend zijn, en daar
naast moderne Amerikaanse soorten als Cascade,
Centennial en Amarillo gebruiken. Deze geven
het bier extra fruitigheid." Ook selecteert hij een
Engelse gistsoort die normaal gesproken bedoeld
is om een traditionele ale te maken.
Tevreden met het behaalde thuisresultaat stuurt
hij de flesjes naar de brouwerij. Waar ze op
1 juni werden gekeurd door onder anderen Brand
brouwmeester Rob Habets en bierkenner Derek
Walsh. Bertens' Blond moet het opnemen tegen de
bieren van 89 andere amateurbrouwers. Als aan
het eind van de lange dag 'zijn' Blond als smake
lijkste uit de bus komt voelt dat als een opluchting.
Jacques Bertens is een bekende onder de ama
teurbrouwers. Als keurmeester beoordeelt hij
regelmatig tijdens onderlinge brouwwedstrijden
ook het bier van zijn collega's. Dus waren de ogen
extra op hem gericht. "Ja, het is heel mooi om dit
te winnen", zegt hij.
Half augustus komt Bertens naar Wijlre om mee
te helpen als 'zijn' bier op grote schaal wordt
gebrouwen in de ketels van Brand. Liefst 94.000
liter in één keer. Ook voor de Brand-brouwers is
het een spannende dag. Gaan zij er in slagen het
recept van Bertens zo te vertalen dat het ook op
deze schaal dezelfde smaak krijgt?
Zo'n twee maanden later en met een mooi glas
Brand Zwaar Blond in de hand kan de trotse
amateurbrouwer dit alleen maar beamen. "Echt een
compliment voor de brouwers. Ze hebben alle vijf
de hopsoorten gebruikt en het recept is heel goed
richting het grote volume gestuurd. Zelf vind ik het
een erg mooi bier geworden. Complex van smaak,
moutig en met een duidelijk hopkarakter. Hij drinkt
heel makkelijk weg." Hij wenkt de serveerster voor
nog een glas. Deze schudt haar hoofd. De twee fust-
jes zijn al helemaal op. Flesjes zijn er nog wel volop.
Bertens vindt het prima. Als hem wordt gevraagd
wat zijn volgende bier gaat worden antwoord hij
"Welke? Ik heb ondertussen al een Tripel gebrou
wen, een Saison en een Porter met houtsnippers.
Vooral die laatste is heel mooi geworden."
Voor de tweede keer neemt Brand een bier
van een hobbybrouwer in productie. Was
het vorig jaar nog een pils, dit jaar is het
de Zwaar Blond. Het is zowel op fles als
fust afgevuld. Het bier bevat 8,5% alcohol
en smaakt het beste op 8 graden Celsius.
Volgens Beer Image Manager Coen Dekker
zal de Zwaar Blond, anders dan de pils,
voorlopig in het gamma blijven. Als het aan
Coen ligt komt er in 2014 zeker een derde
editie van de brouwwedstrijd. Welk type bier
de deelnemers dan moeten maken is nog niet
bekend. Voor wie benieuwd is hoe een nieuw
bier ontstaat, heeft Discovery Channel korte,
één minuut documentaires gemaakt over
de Bierbrouwwedstrijd en het brouwen van
Zwaar Blond, die in november en december
zijn uitgezonden. Bekijk de documentaires op
HEINEKEN TV en in de applicatieversie van
HNL Magazine.
download nu de APP-VERSIE van HNL magazine heineken NL magazine 19