HOP HOP HOP
Wiggert:
'Deze manier van
werken binnen
de West-Europa-
regio biedt enorm
veel kansen'
WEST-EUROPA
DE BLIK NAAR BUITEN
FRANSEN MET DE BRITTEN
GEEN BEMOEIENIS
SCHOMMELINGEN
GEVOLGEN VOOR COLLEGA'S
Welke landen zitten in
de West-Europa-regio?
Over Wiggert
Geen bier zonder hop. Maar om dit gewas te telen
en het vervolgens te verwerken, daar komt nog wel
het een en ander bij kijken.
KORRELTJES
AANSLUITENDE VISIE
WIST JE DIT?
verbeterd. We gaan veel meer succesvolle
voorbeelden delen, oftewel met 'connected
brains' werken. Toverwoorden daarbij zijn:
'innovatie' en 'integratie'. "Als een nieuwe
verpakking of product in een bepaald land
aanslaat, gaan we eerder kijken of we dit ook
elders op de markt kunnen brengen. Of denk
aan een nieuwe manier om wort te koken.
Dan zorgen we met het netwerk dat we nu
opzetten dat die kennis ook bij anderen
terechtkomt. Hetzelfde geldt voor een zuinige
methode om flessen beter schoon te maken
met minder water."
Joost Luijbregts is sinds anderhalfjaar director
Logistics CS bij HEINEKEN. Hij sluit zich aan
bij het idee van kennisuitwisseling en werken
over de landsgrenzen heen: "Ik heb na mijn
aantreden met talloze mensen op de werkvloer
gepraat. Het beeld dat naar voren kwam, was
dat we als organisatie heel goed zijn in brou
wen en verpakken. Maar dat we meer moeite
hebben met HET ZIEN VAN de supply chain als
een proces dat uiteindelijk leidt naar de klant
die een biertje bestelt. Iedereen zit opgesloten
in zijn eigen unit. Of is te veel op landsniveau
bezig. Als we ons willen aanpassen aan de
tegenwoordige tijd, dan is het zaak dat we naar
buiten leren kijken." Volgens Joost moet gezien
de omstandigheden waarin de West-Europese
markt zich bevindt veel flexibeler en dichter
bij de retailer en de klant worden geopereerd.
Daar zijn kostenbesparingen en waarde te vin
den. "Logistiek moet veel beter naar de klant
kijken. Dat vergt een mentaliteitsverandering.
Dat de kennis eigenlijk overal voorhanden ligt,
is een enorm voordeel waar intern veel meer
gebruik van kan worden gemaakt. Ik zeg altijd:
beter goed gekopieerd, dan slecht bedacht."
Guy Duringer is Logistics en Customer Service
Manager bij HEINEKEN in Frankrijk. Hij
onderschrijft het belang van toenemende
internationale samenwerking en de urgentie
om daar snel mee te beginnen. "De wereld en
de biermarkt ondergaan ingrijpende veran
deringen. Als we voorop willen blijven lopen,
dan is het noodzakelijk om een meer door de
consument gedreven benadering te kiezen. Dat
heeft onvermijdelijk gevolgen voor de inrich
ting van de logistieke keten."
Zelf ziet Guy dat de horizontale samenwerking
tussen de verschillende HEINEKEN-collega's
in de diverse landen reeds haar vruchten
afwerpt. Een voorbeeld: "We hebben hier in
Frankrijk de cost-to-serve tooi gefinetuned
in nauwe samenwerking met onze Britse col
lega's. En ik weet dat uit een Italiaans-Spaanse
samenwerking een verbeterde benadering van
consumentensegmentatie is voortgekomen.
Door niet ieder ons eigen wiel opnieuw uit te
vinden, kunnen we efficiënter werken. En nog
belangrijker: het versterkt onze kracht om
producten daar te krijgen waar ze moeten zijn,
op de markt bij de consument."
Wiggert vult aan: "Er zijn in West-Europa twee
endertig productielocaties. De mensen die daar
werken, gaan we veel meer met elkaar in con
tact brengen. Zodat ze snel en makkelijk ideeën
en ervaringen onderling kunnen uitwisselen."
Deze contacten moeten zonder dagelijkse be
moeienis van hoger geplaatst management tot
stand kunnen komen. "De kennisuitwisseling
zal wel qua prioriteiten gestuurd en gefacili-
teerd worden. Maar de bedoeling is dat ze er
daarna zelf onderling uitkomen."
Ook komt er een duidelijke scheiding tussen de
brouwerij- en de logistieke collega's. De produc
tie wordt al sinds twee jaar door de regionale
Supply Chain aangestuurd. De logistiek gaat in
de meeste landen aan de lokale algemeen direc
teur rapporteren. Met één belangrijke uitzonde
ring: Nederland. "70 procent van het gebrouwen
bier wordt naar het buitenland verstuurd. Koos
Tromp en zijn team blijft dus aan Willem de
Jonge rapporteren," aldus Wiggert.
Terug naar de klant. De kwestie van verdiepte
samenwerking komt steeds meer centraal te
staan. Wiggert noemt als voorbeeld de Britse
retailketen Tesco. Hier zit iemand van HEINE
KEN binnen bij de supermarktorganisatie om
zeer nauw betrokken te blijven bij de vraag van
de klant. Wiggert: "Zo kunnen we veel beter
schommelingen in de vraag opvangen. We
overleggen samen over promoacties of andere
zaken die in de agenda staan. Door zo dicht
bij de vraag te staan, kunnen we onze pro
ductiecapaciteit beter benutten en leveringen
gelijkmatiger laten verlopen. Dat heeft dubbel
voordeel: de klant krijgt in dit geval excellente
service. En wij werken efficiënter en krijgen
meer grip op de keten."
Maar wat gaat de gemiddelde HEINEKEN-
medewerker hier nou allemaal van merken?
Wiggert noemt twee belangrijke dingen: "Het
voorbeeld van Desperados volgend, zullen we
vaker met productie schuiven om ons interna
tionaal schaalvoordeel te benutten." De tweede
verandering is dat collega's vaker in het bui
tenland worden ingezet. Wiggert concludeert:
"Deze nieuwe manier van werken biedt enorme
kansen om waarde uit de keten te halen. En het
mooie is dat wie ik er binnen HEINEKEN ook
over vertel, iedereen reageert enthousiast. Er
komt heel veel energie vrij."
Nederland België Frankrijk Spanje
Portugal Zwitserland Ierland Italië
United Kingdom Finland
Wiggert Deelen
begon zijn carrière bij
HEINEKEN in 1988
als engineer bij de
brouwerij Den Bosch.
Na diverse sup
ply chain-functies
vertrok hij voor drie
jaar naar Ghana als Brewery Manager
en vier jaar in Nigeria als Supply Chain
Director. In 2005 kwam Wiggert terug als
directeur HEINEKEN Nederland Supply.
Sinds 2009 is hij Supply Chain directeur
voor de West-Europa regio.
16 HEINEKEN NL magazine
Met speciale apparatuur worden
de hopplanten voorzien van water.
Hop zorgt voor de karakteristieke bittere na
smaakvan bier. Daarmee is het een essentieel
bestanddeel. Een van de leveranciers van hop
is Yakima Chief. Een Amerikaans bedrijf dat de
hop niet zelf verbouwt; dat doen de boeren die
tevens aandeelhouders zijn. Stéphane Meule-
mans, Senior Vice President Worldwide Sales
bij Yakima Chief, legt uit: "Hop is een klimplant
en daardoor veel lastiger te verbouwen dan
bijvoorbeeld tarwe of gerst. Het groeit tegen
zeven meter hoge palen met daaroverheen
een metalen netwerk. Voor het sproeien, maar
ook voor het oogsten, plukken en het drogen,
is speciale apparatuur nodig die een boer niet
voor andere gewassen kan gebruiken. Om
hop te telen is dus een behoorlijke investering
nodig, terwijl de exploitatiekosten ook relatief
hoog liggen. Dat maakt het tot een mooi maar
ook duur ingrediënt."
De eenmaal gedroogde hop wordt bij Yakima
Chief vervolgens verwerkt tot een poeder.
Waar weer korreltjes van worden geperst, de
zogenaamde pellets. Uit de pellets kan ook een
op honing lijkende hars worden geëxtraheerd.
Zowel de korrels als het extract worden voor
bierproductie gebruikt. HEINEKEN neemt bij
Yakima Chief vooral extract af. "De keuze voor
extract of pellets hangt af van de biersoort
en de gewenste smaak," legt technoloog Gert
Eikelboom uit. "We voegen de hop toe in de
wortketel. Wort is een gefilterde, extracthou-
dende vloeistof die wordt verkregen uit mout
en al dan niet voorzien is van hop. Het vormt
de basis van het bier. Als hop en wort samen
worden gekookt, komen de bitterstoffen uit de
hop vrij die er uiteindelijk voor zorgen dat het
bier zijn bittere smaak krijgt."
De relatie tussen HEINEKEN en Yakima Chief
dateert al van de jaren tachtig. De hopleveran
cier belevert HEINEKEN-brouwerijen over de
hele wereld. "Hoewel we aan meer brouwerijen
leveren, is dit een belangrijke klant van ons,"
vertelt Stéphane. "We vinden elkaar vooral in
onze beider visies op sociaal en milieubewust
ondernemen en economische duurzaamheid.
Wat ons betreft, blijft de samenwerking nog
jaren voortbestaan."
Hop is een plant uit de hennepfamilie
Het is tevens een van de snelst-
groeiende planten in het plantenrijk
Zowel in België als in Duitsland
kun je een heus hopmuseum bezoeken
(www.hopmuseum.be en www.
hopfenmuseum.de)
Van gedroogde hop naar een
vloeibaar hopextract.
HEINEKEN NL magazine 17