'IK ZOU ER WEL MIJN
BEROEP VAN WILLEN MAKEN'
WIE GAAT WINNENi
Spannend. Zo voelde het voor Cees
Dukaat toen hij eind februari het pils ging
brouwen waarmee hij in Wijlre hoge ogen
hoopt te gooien. Het was voor het eerst
dat hij een ondergistend bier brouwde en
hij weet nu: "Pils maken is niet moeilijker,
maar wel echt een specialiteit. Ik ben
zelf liefhebber van donker en zwaar bier.
Daarom was dit voor mij in alle opzichten
anders."
Vijf jaar geleden zag hij op een braderie
een brouwgilde aan het werk en wist
hij meteen: dit wil ik ook! Niet veel later
maakte hij zijn eerste bier. Sindsdien
trekt hij zich een keer per maand samen
met broer Gerrit terug in zijn loods en
is hij even geen stratenmaker, maar bier
brouwer. Een hobby waar hij best zijn
beroep van zou willen maken. "Ik heb een
eigen stratenmakersbedrijf. Dat is zwaar
werk. Nog een jaar of vijf en dan wil ik
ermee ophouden. Dan zou ik heel graag
met de brouwerij groter willen groeien."
Tot die tijd blijft het brouwen beperkt tot
die ene zaterdag in de maand, waarbij
de dag al vroeg begint met het schroten
van de mout. Daarna gaat het vuur onder
de twee ketels van zeventig liter aan en
begint het daadwerkelijke brouwen.
Via de website van Brand las Cees over de
wedstrijd. Op internet vond hij vervolgens
het basisrecept voor een pils. Hij paste het
een beetje aan en ging brouwen. Het eind
resultaat ligt nu te rijpen. "In een koelcel
in mijn loods kan ik het bier goed op de
juiste, lage temperatuur laten vergisten.
Ik heb al even geproefd en ik moet zeggen:
het voldoet aan de verwachtingen. Al heeft
het wel de volledige rijpingstijd nodig."
Wat hij van de ballotage verwacht? "Geen
idee," klinkt het. De paar keren eerder dat
hij een eigen bier liet proeven aan een jury
gingen hem goed af. "Toen kwam mijn bier
er steeds wel als beste uit."
Voor de zoektocht naar de beste hobbybrouwer van
het land - georganiseerd door Brand en PINT
(Promotie Informatie Traditioneel Bier) - schreven
62 hobbybrouwers zich in. "Veel meer dan we durf
den te hopen," zegt Coen Dekker, manager Bier
imago. Bij iedere deelnemer worden eind april zeven
flesjes pils opgehaald. Deze worden geproefd op de
Brand brouwerij waarna tien finalisten overblijven.
De tien bieren worden tijdens een grote happening
op de brouwerij op zaterdag 12 mei nogmaals
geproefd door een jury. De winnende hobbybrouwer
mag samen met meesterbrouwer lean Dohmen
zijn pils brouwen, waarna het verkocht wordt via
supermarktketen lan Linders en Mitra slijterijen.
12.000 BROUWERS
De wedstrijd is in het leven geroepen omdat er
nog veel misverstanden over pils bestaan. Het zou
ongezond zijn, een fabrieksproduct, minder verfijnd
dan wijn... Terwijl het niet eenvoudig is om een pils
te brouwen, vertelt lean Dohmen. "De grondstoffen
kunnen, afhankelijk van de oogst, nogal wisselen van
kwaliteit. Maar omdat pils het hele jaar door wordt
gedronken, moet het van constante kwaliteit zijn,
en dus moet een bierbrouwer dit proces constant
bijsturen." Een uitdaging voor alle hobbybrouwers,
waarvan er maar liefst 12.000 in ons land zijn, als
we leroen Carol-Visser,
voorzitter van PINT,
m°gen geloven. "Deze
wedstrijd leek ons
t een manier om
TÖsSBÏsy' ook eens aandacht
aan deze groep te
besteden. Zij weten als
qeen ander wat een
wie is onze 3
nieuwe brouwer? bijzonder product pils
eigenlijk is!"
gWEDSTRIJfö
wie is onze
nieuwe brouwer?
Naam: Cees Dukaat (53), Dukaat Brouwerij
Beroep: Eigenaar van een stratenmakers-
bedrijf
Hobbybrouwer sinds: 5 jaar
Favoriete speciaalbier: Kasteelbier
Favoriete pils: Brand
Favoriete biermoment: "Voor de open
haard met mijn eigen Dukator, een zwaar
en donker speciaalbier. Op het terras vind
ik witbier geweldig."
heineken nl magazine 15