weg naar ae v
'Ook enthousiasme heeft structuur nodig'
Installatiebeheerder Nanning Visser: "In het
begin schieten de meningen alle kanten op, maar
in het enthousiasme moet wel structuur komen.
Twee zaken bleken belangrijk: het verlagen van
het niveau in de biertank en een geleidelijkere
toevoer van C02. Hierdoor wordt het afvulproces
vertraagd zonder dat het gevolgen heeft voor de
productiesnelheid. We zitten nu in de afrondende
fase. Ie kan wel van een succes spreken."
'De eerste dagen waren zwaar'
"Het afvulprobleem met Desperados kwam
als een verrassing," constateert Alma Zrilic-
Avdic, senior technoloog. "Vorig jaar waren
we succesvol gestart met Desperados in een
malige flessen. Dat proces hoeven we alleen
maar te kopiëren, was de gedachte. Door het
probleem op een systematische manier aan
te pakken, kwamen we snel tot een aantal
basisoorzaken. De eerste dagen in het Kaizen
Team waren zwaar maar verhelderend.
Geweldig dat het werkt."
'Met het blote oog zie je niet alles'
"Een aparte ervaring om samen te werken in een Kaizen
Team," vindt Helmoed Janssen, afvuller-operator. "Ie
krijgt bijvoorbeeld informatie over hoe ze in Frankrijk
Desperados produceren. Tegen welke problemen lopen
ze daar aan? Het blijkt dat de retourflessen afkomstig
zijn van verschillende glasleveranciers. Dat zorgt voor
kleine verschillen die het afvullen beïnvloeden. Met het
blote oog zie je de verschillen niet. We moeten met het
team nog een aantal puntjes aftikken, maar dat gaat
zeker lukken."
'Discussiëren is heel belangrijk'
Maurice de Hoop van technische project
ondersteuning: "Iedereen kijkt vanuit zijn
eigen discipline naar het probleem. Neem
het verlagen van de C02-flowdruk. Tech
nologie wil daar niet aan sleutelen, omdat
ze bang zijn voor de kwaliteit. Techniek wil
dat juist wel. Discussies zijn heel belangrijk.
Onze focus lag aanvankelijk op quick wins,
want we dachten dat de basisconditie van
de vuiler in orde was. Dat bleek een ver
keerde keuze: 80 procent van het probleem
bleek in de basisconditie te zitten. De rest
in de combinatie van het product, de fles
en de vuiler."
'Niet te snel conclusies trekken'
Ad van Esch, TPM-facilitator: "Met kaizen
gebruik je een 12-stappenmodel waarin je
eerst het probleem analyseert op mensen,
machines, materialen en methode. Vervol
gens formuleer je de tegenmaatregelen en
werkje naar de oplossing. In het begin moest
ik het team heel erg remmen. Ze wilden te
snel een oplossing vinden. Dan ontstaat er
een wirwar aan verbeteracties. Als je aan tien
touwtjes tegelijkertijd trekt, weetje niet welke
voor een verbetering zorgt."
12 heineken nl magazine