KROON OP 'T WERK
GOED(EREN) GELEVERD
Onze producten zijn niet óf zonder allerlei onderdelen
- groot en klein - die we betrekken van leveranciers. Neem
nou de kroonkurk: een schijfje metaal met een verhaal.
'PROPJE KAUWGOM'
WIST JE DIT?
Zo n 2,9 miljard kroonkurken zetten we in onze HNS
brouwerijen jaarlijks op onze flesjes, met een snelheid van
458.000 flesjes per uur. De kroonkurken worden geleverd
door Helmut Brixninghaus en Delmenhorster Kork-
Fabrikuit Duitsland, en Pelliconiuit Italië. "HEINEKEN
is een belangrijke klant voor ze, die zo n 25 tot 35 procent
van hun omzet uitmaakt," weet contractmanager Joost
Moreels. De gekartelde dopjes worden ingekocht door
Global Purchasing. Alleen kroonkurkfabrikanten met
een camera-inspectiesysteem krijgen de approved status.
"Zowel de binnenkant als de buitenkant van de kroon
kurk moet worden gecontroleerd," legt Joost uit. "Met de
snelheid waarmee de kroonkurken worden verwerkt, is
dat met het blote oog niet te doen. Vandaar de eis voor de
camera's." Ook wordt er steeds meer rekening gehouden
met de afstand die de kroonkurken moeten afleggen van
de fabriek naar de brouwerij.
De fabricage van een kroonkurk begint met een plaat
metaal. Technisch directeur Michael Witt van Helmut
Brixninghaus legt uit: "Voordat de plaat wordt gestanst,
wordt aan de buitenkant eerst een grondvernis aange
bracht, zodat de print die er daarna opkomt, goed hecht.
Aan de binnenkant van de plaat komt een adhesievernis,
die ervoor zorgt dat de liner goed houdt. Dat is het zachte
materiaal aan de binnenkant van de kroonkurk dat de fles
uiteindelijk afsluit. Het wordt als een propje kauwgom op
de gestanste en gevormde kroonkurk geplakt en daarna
door een stempel met profiel uitgedrukt."
Het soort liner dat wordt gebruikt, hangt af van de
verpakking. Verpakkingstechnologe Marjolein Burg
graaf uit Zoeterwoude: "Je hebt zelfs transparante liners
waarin een leesbare actiecode kan worden aangebracht
op verzoek van marketing." Ze vervolgt: "In kartonnen
containers met 370.000 stuks komen de krookkurken
naar onze brouwerijen. Via een magneetband worden ze
naar een sluiter geleid, waar ze vervolgens stxxk voor stxxk
op de flesjes worden geklemd." Die vervolgens allemaal
klaar zijn om weer 'ontkroont' te worden.
Vóór de komst van de kroonkurk werden
bierflessen afgesloten met een gewone kurk of een
beugelsluiting.
De Amerikaan William Painter patenteerde de
kroonkurk in 1892 en maakte hem groot met zijn
Crown Cork Seal Company.
In 1931 kwamen de eerste Heineken flesjes met
kroonkurk op de markt.
Een kroonkurk heeft 21 inkepingen.
Dagmar Nowitzki,
eigenaar van Helmut
Brixninghaus:
"HEINEKEN is onze
belangrijkste klant. Hun
eisen op bijvoorbeeld
het gebied van kwaliteit
zijn streng, maar niet
onredelijk. Zo vragen
ze een specifieke liner,
een jaarlijkse audit en
een kwaliteitsplan.
We hebben al achttien
jaar een prettige
en constructieve
samenwerking
met ze."
In Nederland krijgen zo'n
per uur hun kroon.
kroonkurk moet perfect zijn
HEINEKEN NL magazine 7