OP ZOEK NAAR DE VROUW
VRAGENVUUR
In vijfjaar 30% vrouwen in hogere functies. Dat was de ambitie bij het ondertekenen van Talent naar
de Top Charter in 2009. We spraken Marijke van den Hoogen (projectmanager New Product Innova
tions) en Erik Schuckink Kool (area sales manager Horeca) van het ambassadeursteam Diversiteit.
Waardoor stagneert het proces? Erik: "Verschil
lende oorzaken. Om door te groeien naar een
hogere functie kost tijd. We moeten voldoende
vrouwen aantrekken - ook op startersposities -
om op termijn een goede weerspiegeling aan
de top te krijgen." Marijke: "Overigens zie je
grote verschillen per afdeling. Op P&O en
Marketing lukt het beter goede vrouwen aan
te trekken. Bij Finance en IT, en onze eigen
organisaties Horeca en HNS, is dit lastiger.
Maar we hebben ook positieve voorbeelden,
denk aan Inez Frencken, regiodirecteur
Alkmaar, of Marloes Roetgerink, manager
Business Analyst. En natuurlijk onze nieuwe
Finance directeur Solveig Menard."
Hoe is de verhouding nu? Marijke: "De eerste
achttien maanden zijn grote stappen gemaakt.
Het percentage zit nu gemiddeld op 21 a 22.
De vooruitgang gaat gestaag. We moeten
geduld hebben. De uiteindelijke ambitie van
30% vrouwen aan de top is haalbaar."
in-, door- en uitstroom gehandhaafd." Marijke:
"Intern willen we in kwartaal 2 beginnen met
een pilotworkshop over samenwerken tussen
mannen en vrouwen en hoe dit te verbeteren.
Zo hopen we meer medewerkers ambassadeurs
van dit beleid te maken. Daarnaast ga ik actief
het gesprek aan met vrouwen binnen HEINEKEN
Nederland Supply Chain. Iedereen, ook mannen,
weet mij te vinden om dit onderwerp te bespre
ken. Uiteindelijk heb ik maar één advies: blijf bij
jezelf, zo maak je het verschil."
Wat is het voordeel van meer vrouwen in de top?
Erik: "Betere prestaties. Een gemixt samenge
steld team zorgt daarvoor. Een vrouw deelt een
probleem eerder met collega's dan een man bij
voorbeeld. Maar ook bij productintroducties zoals
Jillz is de vrouwelijke invloed van belang geweest."
Marijke: "Een goede mix maakt onderwerpen beter
bespreekbaar. Wanneer mensen zich prettig voe
len in hun werk, stijgt de productiviteit. Bovendien
zijn er steeds meer hogeropgeleide vrouwen. Daar
moeten we als HEINEKEN gebruik van maken."
Moeten we niet gewoon accepteren dat we een
mannenbedrijf zijn? Marijke: "Nee, daar geloof
ik niet in. Maar het is wel een kwestie van een
lange adem. We moeten gericht zoeken op de
arbeidsmarkt naar de juiste kandidaten, die
in de onderneming moeten kunnen groeien."
Hoe kies je tussen kwaliteit en geslacht?
Marijke: "Een van de concrete voorbeelden is dat
sollicitatiegesprekken nu altijd door een man én
een vrouw worden gevoerd. Niet alleen loopt het
gesprek dan anders, ook de evaluatie ervan. Zo
krijg je een andere beoordeling van het gesprek
en uiteindelijk ook een andere beslissing."
Wat doen jullie om de doelstelling te halen?
Erik: "We proberen door gerichte campagnes
HEINEKEN bij vrouwelijke studenten onder
de aandacht te brengen als aantrekkelijke
werkgever. Ook tijdens gastcolleges die onze
marketing- en retaildirecteur geven komt het
onderwerp ter sprake. Daarnaast blijven de
doelstellingen voor senior managers op