VREEMD BIER!
VALSE
CONCURRENTIE
'Ook een kelder
waarvan de vloer
brandschoon is,
kan duiden op
vreemd bier'
KIJKJE IN DE KELDER
MELD VREEMD BIER
088 - 43 43 143
het totaal. Bij HEINEKEN-cafés in Amsterdam
ging het in 2010 om driehonderd hectoliter,
verdeeld over 64 merken. "Het zijn moment
opnamen van één dag of één week. Als je de
cijfers landelijk doorberekent over een heel
jaar, lopen de volumes fors op," aldus Koert-
Jan. Ramon Verseveld, salesmanager in de
regio Den Haag, kent de getallen én concrete
voorbeelden. Het afgelopen jaar hoorde hij van
twintig cafés in zijn rayon waar gesjoemel met
vreemd bier werd vermoed. "Binnen 48 uur na
een melding gaat een vertegenwoordiger van
ons langs en tikt de ondernemer zo nodig op
de vingers. Het blijft in eerste instantie bij een
stevig gesprek en een waarschuwing. Gaat de
ondernemer opnieuw in de fout, dan volgen
juridische stappen en halen we onze materia
len als glaswerk en tapinstallaties weg."
HEINEKEN zet alles op alles om misbruik bo
ven water te krijgen. Het traceren van vreemd
bier heeft topprioriteit. Vertegenwoordigers,
accountmanagers, technische service mon
teurs, vrachtwagenchauffeurs van de dranken
handel..., vooral medewerkers die veel op de
weg zijn en veelvuldig in bierkelders
komen, worden opgeroepen scherp te zijn.
Op de verschillende vestigingen hangen pos
ters met een speciaal telefoonnummer waar
medewerkers vreemd bier kunnen melden. Het
nummer wordt regelmatig gebeld.
Let op!
Kijk naar het merk en de hoeveelheid
SPORENONDERZOEK
Hoe herken je vreemd bier? Om te beginnen:
je proeft het. HEINEKEN-vertegenwoordigers
herkennen een glas Heineken of Amstel bier
uit duizenden. Maar ook door simpelweg je
ogen goed de kost te geven in de bier- en voor-
raadkelders, zie je of een café rommelt met
vreemd bier.
Accountmanager Koert-Jan Zandt: "Een
bierkelder waarvan de vloer brandschoon is
en er geen fustcaps rondslingeren, iets dat in
de meeste bierkelders wel het geval is, kan een
teken zijn dat er wordt gerotzooid met vreemd
bier. Men doet kennelijk zijn best om elk spoor
tje uit te wissen, al weet je dat natuurlijk nooit
zeker." Marktcijfers zeggen veel, weet Ramon
Verseveld. "Als een café ineens een abnormale
bierafzet laat zien, is er mogelijk vreemd bier in
het spel." HEINEKEN houdt een extra oogje in
het zeil bij grote evenementen, zoals bijvoor
beeld de Haagse Koninginnenacht. Er zijn toen
extra controles uitgevoerd in de cafés, overi
gens zijn daarbij geen excessen met vreemd
bier aan het licht gekomen.
STEEKPROEVEN
Voorkomen is beter dan genezen. Steekproefs
gewijs krijgen cafés bezoek van vertegenwoor
digers die ondernemers wijzen op de risico's en
juridische consequenties. Goede voorlichting
is het halve werk. HEINEKEN stuurde recent
nog een brief naar drieduizend afnemers in
de horeca met de boodschap dat de brouwerij
alles op alles zet om de kwaliteit van het bier
'van graan tot kraan' te waarborgen. En dat
is natuurlijk wat we willen: voorkómen dat
er vreemd bier onder onze merknaam wordt
getapt. Koert-Jan: "Die ambitie vraagt soms om
controle op locatie. Zo'n brief werkt preventief,
weten we. Het schrikt enorm af als onderne
mers weten welke risico's er kleven aan tappen
van vreemd bier onder onze merknaam en met
onze spullen."
"Het schenken van vreemd bier met onze spullen en onder onze merknaam druist in tegen alle
afspraken die de ondernemer met HEINEKEN heeft gemaakt." Luis Tejero del Rio is bedrijfsjurist
National Accounts: "Ondernemers die in de fout gaan, worden in eerste instantie uitgenodigd
voor een stevig gesprek. Helpt dat niet, dan wijzen we schriftelijk op de verplichtingen die een on
dernemer met ons is aangegaan. Als dat niets oplevert, pakken we de zaak langs juridische weg
aan. Wat in de meeste gevallen betekent dat we onze spullen uit het bedrijf halen en het contract
stopzetten." Probleem bij een juridisch gevecht is datje een dossier moet opbouwen. Tijdrovend,
omdat je bewijzen moet verzamelen, zegt Tejero. De jurist ondervond dat in 2006, toen HEINE
KEN een strijd voerde met een cafébaas in Rotterdam. "Om het sluitende bewijs boven tafel te
krijgen, hebben we in het café een biertje besteld en hebben we gevraagd aan de dame achter
de bar of we in de kelder mochten kijken. Daar stuitten we inderdaad op ander bier en hadden wij
het sluitende bewijs in handen."
12 HEINEKEN NL magazine